ΕΞΟΔΟΣ

Κεραμεικός: 12 στάσεις στη γειτονιά των μεζέδων και των Michelin

Αστέρια Μichelin, νεοταβέρνες και καφενεία, skaters, φοιτητές και καλλιτέχνες συνθέτουν την εικόνα μιας γειτονιάς με νόστιμο φαγητό, μεζέδες και street food.

02.06.2022| Updated: 30.05.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης
proveleggios, εστιατόριο, κεραμεικός

Στο Steve’s για Chicago-style pizza

Στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος, σε έναν χώρο που ήταν παλιά συνεργείο αυτοκινήτων, άνοιξε τις πόρτες του το Steve’s. Εδώ πηγαίνουμε πολύ πεινασμένοι για να απολαύσουμε νόστιμες «γουρουνιές» της αμερικάνικης κουζίνας. Στο μενού πρωταγωνιστεί η deep dish ή Chicago-style pizza με καταγωγή από το Σικάγο, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο που φτιάχνεται: σε ένα βαθύ τηγάνι που της προσθέτει ύψος και χώρο για να μπει μεγάλη ποσότητα τυριού και κόκκινης σάλτσας. Εδώ την συναντάμε σε δύο εκδοχές, την plan pie με σάλτσα από ολόκληρες ντομάτες, ελαιόλαδο, mix τυριών και ελληνική ρίγανη και την Italian heroes sausage pie με έξτρα χειροποίητο ιταλικό λουκάνικο. Μας αρέσει πολύ το πλούσιο, χορταστικό spaghetti and meatballs με κοκκινιστούς κεφτέδες από ανάμεικτο κιμά, μία δική τους marinara sauce, μπόλικη παρμεζάνα και φρέσκο βασιλικό και το mac & cheese σε μία γευστική vegan εκδοχή, με γάλα καρύδας, μπαχαρικά, φρέσκα βότανα, φυτικό κρέας Βeyond Μeat, sweet chili sauce και τραγανά κρεμμύδια. Οι μερίδες είναι γενναίες, για αυτό προσέξτε πόσα πιάτα θα παραγγείλετε. Υπάρχει και επιλογή σε burgers, κρεατοφαγικά και vegan.

Chicago-style pizza

Spaghetti and meatballs

Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, Τ/211-11.69.126. Πέμπτη – Παρασκευή 18.00 – 00.00, Σαββατο -Κυριακή 13.00 – 00.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριούΝέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριού

Έλβις, το καλαμάδικο που αγαπάμε

Φωτό: Σοφία Παπαστράτη

Στο γνωστό καλαμάδικο στη γωνία Πλαταιών και Κεραμεικού τα χοιρινά καλαμάκια ψήνονται ασταμάτητα στα κάρβουνα και οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Το μαγαζί άνοιξε το 2014 και από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους ξενύχτηδες των Αθηνών, γιατί σέρβιρε μέχρι αργά. Οι μυρωδιές από τα ψητά κρέατα μας έσπασαν τη μύτη όσο περιμέναμε στην ουρά και όταν ήρθε η σειρά μας να παραγγείλουμε, δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τι θέλαμε: καλαμάκι χοιρινό, πρόβειο, λαχταριστό χωριάτικο λουκάνικο ή κεμπάπ; Τελικά παραγγείλαμε χοιρινά καλαμάκια -αυτά που το έχουν κάνει διάσημο-, με στρογγυλές τηγανητές πατάτες και ψημένο ψωμάκι. Να πούμε ότι τα κρέατα του Έλβις έχουν πολύ ωραία γεύση γιατί τα μαρινάρει με ένα μυστικό μιξ αρωματικών.

Πλαταιών 29 και Λεωνίδου, Τ/210-34.55.836. Καθημερινά 12.00 – 03.00

Στο Καμπεθόν για την κρυφή αυλή

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καμπεθόν (@cabezon.bar)

Στην περιποιημένη αυλή του Καμπεθόν, που είναι στρωμένη με χαλικάκι και σπαρμένη με αγιόκλημα, οι φοιτητοπαρέες -και όχι μόνο- συνωστίζονται για οικονομικά ποτά και συμπαθητικούς μεζέδες. Σε αυτό τον χώρο με τις ωραίες λεπτομέρειες στη διακόσμηση ευνοούνται οι πολύωρες κουβέντες. Από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο δεν πέφτει καρφίτσα.

Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, Τ/215-55.06.414. Καθημερινά 12.00 – 3.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξωΤραπεζάκια έξω: Αυτό το Σαββατοκύριακο τρώμε και πίνουμε στον ήλιο

Στις Σεϋχέλλες για μύδια με άγριο σκόρδο

Σ’ αυτή τη νεοταβέρνα που στήνει καρέκλες καφενείου στο πεζοδρόμιο και απέναντι στην πλατεία Αυδή μαγειρεύουν με ελληνικές πρώτες ύλες, την «ψάχνουν» με προϊόντα μικρών παραγωγών και διαθέτουν καλής ποιότητας τυριά, όπως κρασομανούρα Κιμώλου, γαλομυζήθρα και αερομανούρα Βλάστης. Πολύ νόστιμα αυτήν την εποχή είναι τα κολοκύθια με σπαράγγια και ανεβατό, το σκουμπρί με αλμύρα και βινεγκρέτ ντομάτας, όπως και τα ντοματίνια με ξινοτύρι και σάλτσα βασιλικού. Τα μύδια αχνιστά με άγριο σκόρδο και ο μπακαλιάρος φούρνου με φασόλια και σπανάκι μας αρέσουν πολύ, ενώ οι παπαρδέλες με καβουρμά Κομοτηνής και ξινοτύρι, από τα πιο διαχρονικά και νόστιμα πιάτα τους, συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών. Αρκετές επιλογές σε αποστάγματα και σε χύμα επώνυμο κρασί. Λίγα εμφιαλωμένα.

Κεραμεικού 49, Κεραμεικός, Τ/211-18.34.789. Καθημερινά 12.00- 2.00 (η κουζίνα κλείνει τα μεσάνυχτα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέντε πλατείες-στέκια του καλοκαιριούΠέντε πλατείες-στέκια του καλοκαιριού

Bios: burger με θέα Ακρόπολη

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dαλм• (@evi_dalm)

Το καλοκαίρι η ταράτσα του, που βλέπει στην Ακρόπολη, είναι από τις ωραίες επιλογές για έξοδο στην Αθήνα. Έχει ωραία θέα, ωραίες μουσικές, νόστιμα παγωμένα κοκτέιλ. Φέτος στο μενού έχουν προστεθεί burger σε πέντε διαφορετικές εκδοχές. Στο χειροποίητο ψωμάκι που το ζυμώνουν στην κουζίνα τους μπαίνει μπιφτέκι από brisket Αμερικής, σε διάφορους συνδυασμούς. Αυτό με μοτσαρέλα, ντομάτα και πέστο μας αρέσει πολύ για την απλότητα και τη φρεσκάδα του. Το burger με brie, ρόκα και τσάτνεϊ σύκο είναι επίσης πολύ νόστιμο, όπως και το burger με λιωμένο τυρί, μουστάρδα Dijon και αγγουράκι τουρσί. Βγαίνουν και σε μίνι εκδοχή.

Πειραιώς 84, Τ/210-34.25.335. Καθημερινά 11.00 – 02.00

 

Λούης: μεζέδες μέχρι τελικής πτώσης

Στον Λούη τα τραπέζια δε αδειάζουν ποτέ. Από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή, ούζο (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ετικετών) και μπίρες. Πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά είναι μερικά μόνο από όσα σερβίρει αυτό το value for money μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες.

Λεωνιδίου 87, Κεραμεικός, Τ/210-34.76.926. Καθημερινά 9.00 – 02.00 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Τα Κανάρια: καφενές από το 1938

Παραδοσιακός καφενές από το 1938, φιλοξένησε το Θέατρο Δρόμου και επαναλειτούργησε το 2008, και πάλι ως καφέ. Ασπάζεται τη φιλοσοφία «Το καφενείο είναι Βουλή και ιατρείο». Τα καλοκαίρια τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο είναι ασφυκτικά γεμάτα με κόσμο που βάζει στη μέση μεζέδες σε μεγάλη ποσότητα έναντι μικρού αντιτίμου. Κάθε Τρίτη παίζουν ρεμπέτικα.

Κεραμεικού 88 και Πλαταιών, Τ/210-34.25.166. Καθημερινά από τις 8 το πρωί για καφέ, η κουζίνα του κλείνει τα μεσάνυχτα. 

 

Γαλιάντρα σαν ποπ πανηγύρι

Φωτό: Σοφία Παπαστράτη

Σε μια αυλή που θυμίζει σκηνικό από ποπ πανηγύρι, με χαλικάκι, πολύχρωμα βαρέλια, σημαιάκια, λαμπιόνια βρίσκεται η καντίνα που έστησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η σεφ Γωγώ Δελογιάννη παρέα με τη Νέλλη Μποφίλιου (Μπλε Παπαγάλος) και τον Μιχάλη Δημάκο. Η πρόσοψη ενός κτιρίου του ‘20 που στέκει ακόμα τής προσδίδει ιδιαίτερη γοητεία. Η Γαλιάντρα γεμίζει από νωρίς και μένει ανοιχτή μέχρι αργά, ταΐζοντας τους ξενύχτηδες κεφτεδάκια στη σχάρα με λεπτοκομμένες πατάτες, που έρχονται με τσαλαφούτι ή σάλτσα ντομάτας για όσους το επιθυμούν, hot dog με καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά και fish & chips ή vegan ριγκατόνι με ραγού μανιταριού και τρούφα. Για έξτρα δροσιά έχουν και παγωτό μηχανής, αλλά και παγωμένες Μαργαρίτες on tap.

Γαλιάντρα, Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, Τ/ 699-71.72.784, Καθημερινά 18.00 – 02.00

Latraac: skaters και τζιν τόνικ

Μια εναλλακτική αυλή για skaters και όχι μόνο μας περιμένει στον Κεραμεικό. Το Latraac με το εντυπωσιακό skate bowl λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενεί καθημερινά DJs της alternative και underground σκηνής. Διοργανώνει πάρτι και διάφορα events και προσελκύει ένα mixed crowd – τουρίστες, skaters, γείτονες και όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια δροσερή αυλή στο κέντρο της πόλης. Σερβίρει απλά, καθαρά ποτά, με το τζιν να πρωταγωνιστεί, και παγωμένες μπίρες.

Λεωνιδίου 63-65, Κεραμεικός, Τ/ 213-04.53.377, Τρίτη-Κυριακή 17.00-  01.00

 

Aleria για υψηλή μαγειρική

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης αντλεί έμπνευση για τα πιάτα του από τη γαστρονομική παράδοση της χώρας μας, τα υλικά της κάθε εποχής, αλλά και τις προσωπικές του μνήμες. Την υψηλών προδιαγραφών ελληνική δημιουργική κουζίνα του, που βασίζεται σε καλοδιαλεγμένα προϊόντα και η άψογη λίστα κρασιών, τώρα το καλοκαίρι τη χαίρεσαι σε μια δροσερή αυλή, στο πίσω μέρος του όμορφα ανακαινισμένου νεοκλασικού που το στεγάζει.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, T/210-52.22.633, Κεραμεικός. Καθημερινά 19.00 – 00.30, Κυριακή κλειστά 

 

CTC, το μισελενάτο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CTC Urban Gastronomy (@ctcresto)

Στο πρόσφατα βραβευμένο με αστέρι Μichelin CTC Restaurant, ο σεφ και ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τσιοτίνης παρουσιάζει πιάτα- γαστρονομικές εκπλήξεις. Στην κομψή αυλή του στον Κεραμεικό με τα μαρμάρινα στοιχεία, θα ξεκινήσετε με μια τριλογία από καλαίσθητα amuse bouche, και στη συνέχεια θα δοκιμάστε καλοκαιρινές δημιουργίες όπως το καπνιστό λαβράκι με στρείδια και γρανίτα από ακτινίδιο και η κροκέτα αστακού με τρούφα και περγαμόντο.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, Τ/210-72.28.812, Τρίτη – Σάββατο 19.30 – 00.00

 

Proveleggios: design και μαγειρικοί πειραματισμοί

proveleggios, εστιατόριο, μεταξουργείο
Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

Αν το κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου, που έδωσε στο εστιατόριο Proveleggios το όνομά του, τραβάει το βλέμμα από μακριά με τη γεωμετρική του πρόσοψη, οι άλλοι «μαγνήτες» είναι οι μαγειρικοί πειραματισμοί του Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του στην κουζίνα που βρίσκεται στο κάτω επίπεδο, η cool ατμόσφαιρα και η ταιριαστή playlist.

Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, T/210-52.34.749. Δευτέρα-Παρασκευή 19.00-23.30, Σάββατο 13.00-17.30, 19.00-23.30, Κυριακή 13.00-18.00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣproveleggios, εστιατόριο, μεταξουργείοProveleggios: νόστιμο φαγητό αλλά κάτι λείπει

 

All day

Low budget

Pizza

Street food

Εστιατόρια

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Σουβλάκια

Αθήνα

Κεραμεικός

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών