ΕΞΟΔΟΣ

Τραπεζάκια έξω: Αυτό το Σαββατοκύριακο τρώμε και πίνουμε στον ήλιο

15+1 μαγαζιά για να φάμε, να πιούμε και να λιαστούμε στην καλοκαιρινή Αθήνα.

27.05.2022| Updated: 08.12.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω

Μόσχος: Για ψαράκι στον Ταύρο

Ο κύριος Μόσχος Μοσχίδης και η γυναίκα του, η κυρα-Βάγια, από το ’85 που άνοιξαν αυτό το μικρούτσικο ψαροταβερνάκι σε μια ήσυχη γειτονιά του Ταύρου, είναι κάθε μέρα εκεί. Μαζί τους δίνουν το «παρών» φάβα, τυροκαυτερή, ζωχοί και σταμναγκάθι, γαρίδες, γαύρος, αθερίνα, μπακαλιαράκια και τραγανές κουτσουμούρες, όλα φρεσκότατα. Σ’ αυτό το καλό, απλό, τίμιο, ανθρώπινο μαγαζί που δεν έχει πολλές φιοριτούρες, επιστρέφεις για το στεγνό τηγάνι και την ωραία σχάρα. Κάθεσαι στο πεζοδρόμιο, με τα ψιψίνια να τριγυρίζουν στα πόδια σου και να περιμένουν τραταμέντο, ή στα τραπέζια απέναντι, δίπλα στην ασβεστωμένη μάντρα και στις νεραντζιές. Α.Σ.

Λεωφόρος Ειρήνης 19 & Ελένης, Ταύρος, Τ/210-34.66.355

 

Ραφίκι: Τσιμπολόγημα στον Βοτανικό

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Στην καινούργια γαστρονομική γειτονιά που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον Βοτανικό βρίσκεται το φρέσκο, νόστιμο και value for money μεζεδοπωλείο «Ραφίκι». Το μενού έχει από γευστικότατο mac and cheese με καπνιστό σύγκλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά μέχρι νιόκι με καπνιστή πανσέτα, χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο Hoisin και πουρέ σελινόριζας. Μην παραλείψετε το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών. Μ.Π.

Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/210-34.64.717

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Συνάντηση στον πεζόδρομο του Heteroclito

Από όταν άνοιξε το Heteroclito στη γωνία της οδού Πετράκη, απέναντι από τη Μητρόπολη, άλλαξε το σκηνικό στο κέντρο. Όμορφος ο εσωτερικός χώρος, αλλά και τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο μόνιμα γεμάτα. Είναι ένα καθαρόαιμο bar à vin, με άποψη και στιλ. Η Μαντλέν Λοράντου και ο Δημήτρης Κούμανης διαλέγουν κρασιά και αποστάγματα πέρα από τα προφανή. Ανακαλύπτουν κρυμμένους θησαυρούς, ελληνικούς και διεθνείς, είναι βετεράνοι σε natural και παράξενα κρασιά που δεν σε αφήνουν να πλήξεις, ακόμα κι αν πηγαίνεις κάθε βράδυ. Με διάθεση να εξηγήσουν, να δοκιμάσουν, να συζητήσουν, έχουν δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο στέκι για οινόφιλους με ανησυχίες. Μ.Π.

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω τουΤρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω του

Ωραία η αυλή, ακόμα ωραιότερα τα Φιλετάκια

Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου
Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου

Μια πανέμορφη αυλή και εκλεκτά κρεατικά κάνουν αυτή την ψησταριά μία από τις αγαπημένες μας. Τα Φιλετάκια λειτουργούν από το 1966 μαζεύοντας στη Δάφνη λάτρεις του καλού κρέατος απ’ όλη την Αθήνα. Το πιάτο-σήμα κατατεθέν είναι βεβαίως τα φιλετάκια (χοιρινά ή κοτόπουλου) αλλά προσφέρουν πολλές ακόμα λιχουδιές σαν το σωστά ψημένο μοσχάρι «αντρεκότ», τις καταπληκτικές τηγανητές πατάτες και το χωριάτικο λουκάνικο. Γ.Π.

Εθνάρχου Μακαρίου 126 και Δράμας, Δάφνη, Τ/210-97.30.682

 

Στο παρεΐστικο Laika

Το όνομα αναφέρεται τόσο στη διάσημη διαστημική σκυλίτσα ‒θα τη δείτε και στις παλιές σοβιετικές αφίσες στους τοίχους‒ όσο και στον λαϊκό χαρακτήρα της γειτονιάς με τα χαμηλά σπίτια και τα συνεργεία, που σε πολλά σημεία της μοιάζει ξεχασμένη από τον χρόνο. Το χαλαρό, φιλικό, παρεΐστικο στέκι βγάζει τραπέζια στον πεζόδρομο. Όσοι κάτσουν εκεί θα μοιραστούν τα κλασικά και τα πιο ασυνήθιστα που σκαρώνουν στην κουζίνα. Νόστιμα μπιφτέκια και μπριζολάκια, αλμυρό τσιζκέικ με κρέμα ανθότυρου και κοπανιστής Χίου, που βάζει μια πινελιά αψάδας, καπνιστή μελιτζάνα και γλυκό κουταλιού κάππαρη, φρικασέ μανιταριών με σάλτσα λεμονιού και τυλιγμένο σε προσούτο κοτόπουλο που σερβίρεται με τραχανότο δένουν ωραία με τις new wave, synth pop και post-punk μουσικές που ακούγονται (χαμηλόφωνα) από τα ηχεία. Α.Σ.

Πέλλης 30, Βοτανικός, Τ/215-50.13.801

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες της παλιάς Αθήνας, βγαλμένες από ελληνική ταινία15 ταβέρνες της παλιάς Αθήνας, βγαλμένες από ελληνική ταινία

Skippers: Το «ναυτικό» στέκι του Αλίμου

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Σε ένα από τα ομορφότερα σημεία των νοτίων προαστίων, στη μαρίνα Αλίμου βρίσκουμε το Skippers. Το μαγαζί άνοιξε το 1987 με σκοπό να εξυπηρετεί και να προμηθεύει τα σκάφη που έφταναν στη μαρίνα και πλέον θεωρείται κλασικό. Η ιδιαίτερη διακόσμηση, που θυμίζει καράβι, η μουσική, ο κόσμος, η θέα κέρδισαν σιγά-σιγά τους κατοίκους και όχι μόνο, που το έκαναν στέκι τους. Το μενού εδώ είναι απλό: καφέδες, χυμοί, λίγα σνακ και το βράδυ μπίρες και ποτά. Πιο πολύ πας για την ατμόσφαιρα – το πρωί για να ηρεμήσεις αγναντεύοντας τη θάλασσα και τα ιστιοπλοΐκα, να πιεις τον καφέ σου και να δουλέψεις, το απόγευμα για μπίρα με ποπ κορν και τέλειες φωτογραφίες όσο διαρκεί η golden hour. Μ.Π.

Μαρίνα Αλίμου, Άλιμος, Τ/210-98.80.282

 

Joshua Tree Cafe: To diner αλά αθηναϊκά

Χρώμα, ήλιος και μπόλικες vegan και χορτοφαγικές νοστιμιές. Μας αρέσει να καθόμαστε στα τραπέζια έξω από το Joshua Tree Cafe είτε στον φωτεινό μέσα χώρο που έχει διακοσμηθεί έτσι ώστε να θυμίζει λίγο αμερικάνικο diner και να πίνουμε τον καφέ μας μαζί με χειροποίητα γλυκά. Ο κατάλογος έχει acai και smoothie bowls με εξωτικά φρούτα, πολύχρωμα latte και βιολογικό τσάι αλλά και πιο ολοκληρωμένα γεύματα. Μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές είναι το T.L.T. (μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού BLT με τόφου παναρισμένο σε πάνκο) και οι τραγανές, τηγανητές γλυκοπατάτες με τσίλι, σος αβοκάντο και φρέσκο κόλιανδρο, οι οποίες «φουλάρονται» και με ένα σωρό ακόμα υλικά, για όποιον το επιθυμεί. Γ.Π.

Αναπαύσεως 13, Μετς, Τ/210-92.39.747

 

Η Δεξαμενή μάς χορταίνει με λιακάδα και μεζέδες

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Έχει κάτι αυτή η κατηφορική πιάτσα που προσελκύει κάθε λογής Αθηναίους. Από τα πιο ιστορικά μαγαζιά του Κολωνακίου και ένα από τα πιο παλιά καφενεία της πόλης, η Δεξαμενή λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς κανένα διάλειμμα. Ο ήλιος και η παρέα είναι το κυρίως πιάτο, ενώ η παγωμένη μπίρα και τα μεζεδάκια συμπληρώνουν αυτή την εμπειρία της καλοκαιρινής Αθήνας. Πατάτες με αυγά, ζουμερά μίνι μπιφτεκάκια, ντάκος και τα άλλα ωραία και απλά που σερβίρουν ταιριάζουν γάντι με το σκηνικό. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι απρόσμενοι μεζέδες του Bocas MezeΟι απρόσμενοι μεζέδες του Bocas Meze

Wine with Eleni: Το παρκάκι που αγαπάει το κρασί

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wine with Eleni (@winewitheleni)

H Ελένη Κεφαλοπούλου άνοιξε πριν δύο χρόνια αυτό το wine bar σε ένα παρκάκι στο Κουκάκι, με λίγα τραπέζια κάτω από τα δέντρα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το ανεπιτήδευτο μαγαζί έγινε γρήγορα στέκι και καθιερωμένη έξοδος μετά τις παραστάσεις στο Ηρώδειο. Στον κατάλογο βρίσκουμε επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ η ίδια η Ελένη βρίσκεται πάντα εκεί για να συζητήσει για το κρασί και να διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες γύρω απ’ αυτό, έτοιμη να μας προτείνει το κατάλληλο όταν δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε τι θέλουμε να πιούμε. Μ.Π.

Μισαραλιώτου 20, Κουκάκι, Τ/693-412.58.39

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο Grasshoppers είναι το μπαρ-προορισμός του Νέου ΚόσμουΤο Grasshoppers είναι το μπαρ-προορισμός του Νέου Κόσμου

Στο Little Tree books & coffee, πλάι στην Ακρόπολη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Μια ομάδα γονιών που γνωρίστηκαν στο σχολείο των παιδιών τους αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για βιβλιόφιλους. Έτσι δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια το Little Tree. Η μικρή αυλή του, ήσυχη παρά το ότι βρίσκεται δύο βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, με όμορφα κτίρια να την περιτριγυρίζουν, θυμίζει Παρίσι ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι ένα βολικό και ωραίο σημείο για να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου κουβεντιάζοντας με ηρεμία. Στο εσωτερικό, το βιβλιοπωλείο συνυπάρχει αρμονικά με τον προσεγμένο καφέ, ενώ σερβίρονται ακόμα από τσάι και smoothies μέχρι απλά πρωινά, όπως ζυμωτό ψωμί με βούτυρο και μέλι, σπιτικά κέικ, σάντουιτς και σούπες ημέρας. Συνοδεύστε κάποιο από τα ελληνικά κρασιά ή τις craft μπίρες του καταλόγου με μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών ή με ένα περιποιημένο σαντουιτσάκι με μοσχαρίσιο προσούτο και χειροποίητο πέστο. Γ.Π.

Καβαλλότι 2, Κουκάκι, T/210-92.43.762

 

Για κρητικούς μεζέδες στο Άστερ

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Στη γωνία Τρώων και Ιώνων μας αρέσει να μαζεύουμε ήλιο αράζοντας στα τραπεζάκια έξω. Η ραχοκοκαλιά του μενού είναι κρητικοί μεζέδες. Ξεκινάμε από τον κλασικό και ωραία φτιαγμένο ντάκο με κρίθινο παξιμάδι και πηχτόγαλο και συνεχίζουμε με τηγανητά αυγά με στάκα, ξιδάτο κρητικό λουκάνικο ή το δικό τους χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο με βότανα, πιπεριά Φλωρίνης και ξύσμα λεμονιού. Συμβουλεύουμε να ταιριάξετε τις ριγανάτες, χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με «ντιπ» από ξύγαλο. Γ.Π.

Τρώων 48, Πετράλωνα, Τ/210-34.16.668

 

Ψαροκαστέλλα: Το ψαρομάγαζο που αξίζει να ανακαλύψεις

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

 

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει και ο πατέρας προμηθεύεται την πρώτη ύλη κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Οικογενειακή υπόθεση η Ψαροκαστέλλα, μια ψαροταβέρνα-καπηλειό κρυμμένη στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας σε ένα στενό. Από τα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει έξω στο δρόμο, καταλαβαίνεις πως έφτασες στον προορισμό σου. Ρωτήστε για τα φρέσκα θαλασσινά και ζητήστε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας: γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα. Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

 

Ε/Γ Ταξιδεύοντας: Για θαλασσινά στο Κερατσίνι

Αυτό το… «επιβατηγό», που έχει εδώ και μερικά χρόνια κι ένα αδερφάκι στη Νέα Ερυθραία, είναι πολύ δημοφιλές. Και μέσα είναι ωραία, με τις ζωγραφιστές ψαρόβαρκες να χρωματίζουν τους τοίχους, κι έξω, στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, χαζεύεις γειτονιά. Θα βρείτε φρέσκα ψάρια αλλά και κυδώνια, γυαλιστερές, τηγανητά καλαμαράκια και σουπιές, τηγανητή καραβιδόψιχα, μύδια αχνιστά, θράψαλο με σπανακόρυζο, κριθαράκι με θαλασσινά. Αν πετύχετε το ωραίο σεβίτσε γαρίδας, με το λεμονάτο ζουμάκι, μην το προσπεράσετε. Έξτρα ατού, η μεγάλη συλλογή τους από ούζα και τσίπουρα. Α.Σ.

Πλάτωνος 72. Κερατσίνι, T/210-43.24.368

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στη Λέκκα, έναν μικρό δρόμο με πολλές νοστιμιέςΒόλτα στη Λέκκα, έναν μικρό δρόμο με πολλές νοστιμιές

Μαργαρώ: Το πιο έμπειρο τηγάνι της πόλης

Εδώ δεν χρειάζεται να κοιτάξεις το μενού. Η Μαργαρώ, σωστός φρουρός έξω από τη Σχολή Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, σερβίρει εδώ και δεκαετίες δύο-τρία πράγματα αλλά τα κάνει ολόσωστα, γρήγορα και γλυκά. Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε τα εξής ντουέτα: γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Το τηγάνι είναι έμπειρο και τα λάδια αλλάζουν συνεχώς. Για συνοδευτικά μόνο ντοματοσαλάτα και ψωμί. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Γ.Π.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 γαστρονομικοί προορισμοί για εξορμήσεις εκτός Αθήνας10 γαστρονομικοί προορισμοί για εξορμήσεις εκτός Αθήνας

Loco: Μεξικό και Αθήνα στον ίδιο πεζόδρομο

Καλαμιώτου και Σκουζέ, Αθηναγόρας Κωστάκος και Λέλος Γεωργόπουλος, μοντέρνες νοστιμιές με μεξικάνικο χρώμα και σύγχρονο χαρακτήρα και κοκτέιλ με τεκίλα και μεσκάλ τι μας κάνουν; Ένα προχωρημένο μεξικάνικο με cool, νόστιμο και προσεγμένο φαγητό, χαρούμενο και εξωστρεφές. Τρωγοπίνεις, χαζεύεις τα μεσημεριανά ή νυχτερινά σουλάτσα του κόσμου στο κέντρο και… ξεσκονίζεις από τους ώμους σου όσα βαραίνουν τη μέρα. Ξεχωρίζω τις κεσαδίγιας με την καραμελωμένη πανσέτα, το εξωτικό μπλε καβούρι σεβίτσε με μάνγκο και πιπεριά ancho και τα tacos με γύρο από ιβηρικό χοιρινό. Α.Σ.

Kαλαμιώτου 15, Κέντρο, Τ/210-33.18.778

 

Ουζερί του Λάκη: Ουζοκατάσταση στη Βικτώρια

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Υπήρχε μια εποχή που το Ουζερί του Λάκη θεωρούνταν μυστικό για τους έμπειρους ψαροφάγους της πόλης. Από στόμα σε στόμα μαθεύτηκαν τα νέα για το ελαφρύ τηγάνι, τα φρέσκα θαλασσινά και τον συνετό τιμοκατάλογο. Αυτές τις μέρες κάντε ένα τηλεφώνημα πριν ξεκινήσετε για τον πεζόδρομο της Βικτώριας. Ο Γιώργος και η Άννα θα σας κρατήσουν τραπέζι και θα σας σερβίρουν από ωραίο γαύρο μαρινάτο, καλαμαράκια και σαρδέλες μέχρι σκάρους, σφυρίδες και αστακομακαρονάδες (με προπαραγγελία). Εκτός από τα κλασικά θα βρείτε εδώ και κάποιες πιο απρόσμενες σπεσιαλιτέ σαν τον μουσακά σαρδέλας, τα μακαρόνια με μελάνι σουπιάς και το υπέροχο, πιπεράτο αχνιστό σαλάχι. Η ποικιλία τους σε ούζα είναι εντυπωσιακή. Γ.Π.

Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

All day

Low budget

Εστιατόρια

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Βοτανικός

Κολωνάκι

Πειραιάς

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών