ΕΞΟΔΟΣ

Κουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Όσες φορές και να πας στο Κουκάκι, θα ανακαλύψεις και κάποιο νέο στέκι. Εμείς τριγυρνάμε στην οδό Ολυμπίου και δοκιμάζουμε craft μπίρες, street food και κοκτέιλ.

17.02.2022| Updated: 18.02.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Κουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Blame the sun: Μπίρα στο βαρέλι και στο χέρι

Ένα από τα πρώτα taprooms που άνοιξαν στην Αθήνα στη φιλοσοφία των αντίστοιχων λονδρέζικων: απλός χώρος (χωρίς τραπέζια), μπίρα στο χέρι, craft μπίρες σε βαρέλια -με έμφαση στις καινούργιες που αλλάζουν κάθε εβδομάδα- και ένα community μπιρόφιλων που μαζεύονται για να δοκιμάσουν νέες μπίρες, να πιουν τις γνώριμες αγαπημένες τους και να συζητήσουν, για τι άλλο… για μπίρα! To Blame the Sun είχε μεγάλη απήχηση κατά την περίοδο του lockdown όταν οι μπιρόφιλοι άρχισαν να ψάχνονται ακόμη περισσότερο με τις μπίρες και τις γεύσεις. Εκτός από το να παραγγέλνουν online, ήταν η εποχή που ήθελαν και κάπου να δοκιμάσουν χειροποίητη μπίρα. Στις κάνουλες του Blame The Sun βρίσκουμε τις ομώνυμες craft μπίρες του Δημήτρη Λαδόπουλου (ιδιοκτήτης) σε lager, ale και σεζόν, όπως επίσης και craft μπίρες από διάφορες μικροζυθοποιίες από όλη την Ελλάδα. Μας αρέσει γιατί ό,τι καινούργιο βγαίνει το βρίσκουμε εκει. Έχει ενδιαφέρουσα ποικιλία σε πατατάκια και πραγματικά καυτερές σάλτσες δικής του παραγωγής. Μ.Π.

Βεΐκου 60, Κουκάκι, Τ/210-92.13.523

Μπελ Ρέυ: Παλιό και αγαπημένο

Αν ψάχνεις ένα μέρος όπου μπορείς να πας όλες τις ώρες της ημέρας, να καθίσεις να δουλέψεις ή να συναντηθείς με την παρέα σου, να απολαύσεις το φαγητό ή το ποτό σου, να ακούσεις μουσική σε ένα όμορφο, φωτεινό περιβάλλον τότε το Μπελ Ρέυ είναι ιδανικό. Ένα από τα πρώτα καφέ που άνοιξαν στο Κουκάκι λίγο πριν το μεγάλο μπαμ, παραμένει αγαπημένο στέκι Κουκακιωτών και όχι μόνο. Εκτός από το νόστιμο brunch (croque madame και monsieur) και το  μπέργκερ (έχουν και βίγκαν εκδοχή) μας αρέσει το μπανανόψωμο με κρέμα μασκαρπόνε και καραμελωμένα φουντούκια και τα signature cocktails. Μ.Π.

Φαλήρου 88, Κουκακι, Τ/213-03.26.450

Καλύβας: Για μερακλίδικο σουβλάκι

O Καλύβας είναι από τα λίγα σουβλατζίδικα στην Αθήνα -αν όχι το μόνο- που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία από τυλιχτά: εκτός από τα κλασικά με γύρο και καλαμάκι, έχει με παραδοσιακά κρέατα σούβλας, κοντοσούβλι από κοτόπουλο ή χοιρινό, κοκορέτσι και φρυγαδέλι (συκώτι μοσχαρίσιο τυλιγμένο σε μπόλια αρνιού). Η ιδέα προέκυψε όταν οι ξενύχτηδες που κατέφυγαν στον Καλύβα για το καθιερωμένο σουβλάκι μετά τα ποτά άρχισαν να ζητάνε από τους ψήστες να τυλίξουν τα κρέατα σούβλας για τα οποία το ψητοπωλείο φημιζόταν. Η ιδέα εξαπλώθηκε και ο Καλύβας απέκτησε πελάτες που έρχονται από όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να γευτούν τα ασυνήθιστα τυλιχτά του. Τα μέλη της οικογένειας Καλύβα κατάγονται από τα Τρίκαλα. Την δεκαετία του 1970 ήρθαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στο Κουκάκι. Η μητέρα της οικογένειας Καλύβα, η κυρία Ιωάννα που δουλεύει στο μαγαζί μέχρι σήμερα, άνοιξε τότε μαζί με την αδελφή της ένα σουβλατζίδικο σε ένα πολύ μικρό μαγαζί στο Κουκάκι. «Είχε μόνο ένα παράθυρο και κάθε βράδυ μαζευόταν μία ατελείωτη ουρά από κόσμο. Ερχόταν όλη η αφρόκρεμα της Αθήνας, καθόντουσαν σε κάτι τελάρα -γιατί δεν είχε τίποτα άλλο- και έτρωγαν τυλιχτά στην λαδόκολλα», λέει ο Κώστας ένας από τους τρεις γιους της κυρίας Ιωάννας, που έχουν αναλάβει πλέον το μαγαζί. Το 1993 μετακόμισαν σε έναν μεγαλύτερο χώρο που διατηρούν μέχρι σήμερα. Ο Καλύβας βρίσκεται στον πεζόδρομο Γεωργίου Ολυμπίου. Μαζεύει νεαρόκοσμο, φοιτητές, τουρίστες και απλό κόσμο της γειτονιάς που είναι και οι πιο πιστοί πελάτες. Το χαρακτηρίζει η μεγάλη ψησταριά με τα αναμμένα κάρβουνα και οι σούβλες με το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι και το φρυγαδέλι που αργοψήνονται από πάνω. Πρέπει να είσαι και λίγο μερακλής για να εκτιμήσεις το τυλιχτό με κρέας σούβλας του Καλύβα, η γεύση του είναι έντονη και παραδοσιακή. Όλα τα κρέατα ψήνονται μόνο με κάρβουνο και μπρικέτα (διατηρεί το κάρβουνο αναμμένο για περισσότερη ώρα). Ετοιμάζουν τις σούβλες καθημερινά και ό,τι μείνει, αν μείνει, το πετάνε. Η κυρία Ιωάννα ζυμώνει τους κιμάδες, φτιάχνει τα μπιφτέκια και τα φρυγαδέλια και δεν φεύγει από το μαγαζί αν δεν σιγουρευτεί ότι όλα είναι τέλεια. Μ.Π.

Γ. Ολυμπίου 10, Κουκάκι, Τ/ 210-92.31.257

Strange Brew: Το πρώτο taproom της Αθήνας

Ο τίτλος του πρώτου taproom στην Αθήνα τους ανήκει. Άνοιξαν το 2019 αλλά είχαν ήδη την ομώνυμη μικροζυθοποιία τους με σημαντική παραγωγή και πολύ ιδιαίτερες μπίρες όπως η IPA Jasmin, η Uncle Jams -που γίνεται με άλλη συνταγή σε κάθε βρασμό- και την stout Mandy Black. H προσπάθειά τους βραβεύτηκε από τον γαστρονόμο το 2020. Συνεργάζονται με διάφορες μικροζυθοποιίες όπως η Kykao, η Blame the Sun, η Chaos, η ζυθοποιία Pinta της Πολωνίας και μαζί με την Alea Brewing παράγουν μια υπέροχη lager, την Chloe. Εμείς δοκιμάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και νόστιμη μπίρα, τη Cellar Jams που παλαιωνεται σε δρύινα βαρέλια κρασιού και αποκτά μία γεύση ανάμεσα σε κρασί και μπίρα – ιδανική για food pairing. Μ.Π.

Strange Brew Taproom και Bottleshop, Φαλήρου 86, Αθήνα, Τ/210-92.32.146

Bobo: Καλό κρασί και 70s ατμόσφαιρα

Ένα από τα αγαπημένα μας wine bar στην Αθήνα. Τέσσερις φίλοι μετέτρεψαν ένα από τα πολλά συνεργεία αυτοκινήτων του Κουκακίου σε φωτεινό wine bar με μπόλικα 70s στοιχεία και χωρίς ίχνος σνομπισμού. Η έμφαση έχει δοθεί στον ελληνικό αμπελώνα και τα κρασιά μικρών παραγωγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τη διεθνή οινική σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ετικέτες είναι διαθέσιμες για αγορά. Στα πιάτα: καρπάτσιο με ξύσμα μοσχολέμονου, φρέσκα μανιτάρια με κρέμα τρούφας, μοσχαρίσιο φιλέτο ωρίμανσης με ψητά λαχανικά εποχής και λαχταριστή pinsa με κατσικίσιο τυρί. Μ.Π.

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, Τ/210-92.44.244

Morning Bar: Μπριός ή τσιζκέικ;

Μαλακά μπριοσάκια ψημένα μαζί με ολόκληρο αυγό και τυρί που λιώνει, μπαμπάτσικα ρολά κανέλας με λαχταριστό frosting, ροζ φοκάτσια με παντζάρι και θαλασσινό αλάτι. Η Μαρίνα Φαρασοπούλου ξεφουρνίζει κάθε πρωί κάθε λογής ζυμαρένιες δημιουργίες που κάνουν το Morning Bar απαραίτητη πρωινή στάση για τους αγουροξυπνημένους και τους πεινασμένους. Όσοι θέλουν μια νόστιμη μπουκιά-είτε αλμυρή είτε γλυκιά για να συνοδεύσουν τον καφέ τους θα περάσουν νωρίς από δω. Η baker φτιάχνει επίσης δικές της πίκλες, τσάτνεϊ, μαρμελάδες από φρούτα εποχής και μ’ αυτά συνθέτει πρωτότυπα σάντουιτς που εναλλάσσονται κάθε μέρα. Μας αρέσουν και τα μικρά κουτάκια που ετοιμάζει κατά καιρούς γεμίζοντάς τα με ιδιαίτερα ψωμιά, scone, τυριά, αλλαντικά, φρούτα ή ό,τι άλλο ωραίο έχει στα χέρια της εκείνη τη μέρα. Βολικά για τη μεσημεριανή λιγούρα στο γραφείο αλλά και τέλεια ιδέα για πικ νικ. Το βάσκικο τζιζκέικ του Morning Bar έχει και αυτό τους φανατικούς του. Γ. Π.

Morning bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιατί Μαρίνα έκαψες το cheesecake;Γιατί Μαρίνα έκαψες το cheesecake;

Meerkat Cocktail Safari: Σαφάρι με αλκοόλ

Στο Κουκάκι έχει τίγρεις, λιοντάρια, ζέβρες και, φυσικά, σουρικάτες! Διακοσμημένο έτσι ώστε να θυμίζει σαφάρι στην Αφρική, το Meerkat είναι ένα από τα αγαπημένα μας μπαρ στην περιοχή. Ένα δημιουργικό ζευγάρι, η Χριστίνα Μαυρίδη και ο Romain Krot, άφησαν το Παρίσι όπου ζούσαν και έφτιαξαν στην Αθήνα, παρέα με τον φίλο τους Ανδρέα Βερνίκο, το μπαρ που ονειρεύονταν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Romain έχει περάσει από διάσημες παριζιάνικες μπάρες, όπως αυτή του speakeasy Red Door. Μαζί με τον Αλκίνοο Μπανή κάνουν διάφορες αλχημείες που καταλήγουν στα ποτήρια μας ως πεντανόστιμα κοκτέιλ. Τα σπιτικά σιρόπια και τα φρέσκα φρούτα που χρησιμοποιούν κάνουν όλη τη διαφορά. Γ.Π.

Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, T/213-04.53.390

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Μεζέδες…ευλογημένοι

Με βάση τις ποιοτικές, διαλεγμένες από μικρούς παραγωγούς, πρώτες ύλες η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου βγάζει σταθερά καλομαγειρεμένο φαγητό χωρίς πολλές φιοριτούρες. Ο Γιώργος Γκάτσος, μάγειρας με θητεία δίπλα σε αγιορείτες μοναχούς, κάνει μικρά θαύματα όπως στριφτές χορτόπιτες με χειροποίητο φύλλο, σμυρναίικες κιμαδόπιτες, ντολμάδες, τηγανητές πατάτες φρέσκες και τραγανές. Τα τρυφερά, μελωμένα κρεατικά σαν το αρνάκι στη γάστρα είναι από μόνα τους λόγος επίσκεψης. Θα τα συνοδεύσετε με ενδιαφέροντα -κυρίως ελληνικά- κρασιά, επιλεγμένα από την οινολόγο Αθηνά Τσιώλη. Γ.Π.

Αν. Ζίννη 34, Κουκάκι, Τ/210-92.46.354

Τζάιαντ: Βίρνα, θέλεις να πεις πως θα φάμε πίτσα;

Στη γωνία απέναντι απ’ το Μπελ Ρέυ τρώμε πίτσα στο χέρι (ή την παίρνουμε πακέτο για το σπίτι). Η μικρούλα Τζάιαντ έχει έναν πάγκο που φτάνει ίσα ίσα για να σταθείς και να απολαύσεις στα γρήγορα το λεπτό, ελαφρώς τραγανό ζυμάρι που ανοίγεται και ψήνεται επί τόπου την ώρα της παραγγελίας. Εκτός από τις κλασικές, μαργαρίτα και πεπερόνι, προτείνουμε και εκείνη με την μοτσαρέλα, πεκορίνο, φρέσκο ιταλικό λουκάνικο και λίγες φούντες μπροκολάκι για ξεκάρφωμα. Ζητήστε τη με έξτρα τσίλι που πάει με τη μπίρα. Γ.Π.

Γεωργάκη Ολυμπίου 21, Κουκάκι

Φούρνος Ρίζου: Για ντίνκελ στη Ματρόζου

Μόνο και μόνο για να δοκιμάσει το βαρύ, συμπαγές ντίνκελ που φτιάχνουν με αυθεντική γερμανική συνταγή αξίζει να περάσει κανείς από τον φούρνο του Ρίζου στη Ματρόζου. Γίνεται με δίκοκκο αλεύρι όλυρας και φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης. Οι ηπειρώτικης καταγωγής ιδιοκτήτες έχουν οικογενειακή παράδοση στο ψωμί και στο μικρό αρτοποιείο τους στο Κουκάκι ξεκίνησαν πριν χρόνια -προτού η Αθήνα ξαναγαπήσει τα προζύμια- να ζυμώνουν και να ψήνουν ζηλευτά καρβέλια. Το χωριάτικο ψωμί τους από βιολογικό αλεύρι είναι επίσης αξιόλογο. Γ.Π.

Ρίζος, Ματρόζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.49.527

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών