ΕΞΟΔΟΣ

Latraac: Για σκέιτ, μπέργκερ και άραγμα στον πιο κουλ κήπο της Αθήνας

Στο πιο ετερόκλητο μπαρ της πόλης για σπιτικά κοκτέιλ με βερίκοκο, ζουμερό μπέργκερ ψημένο στα κάρβουνα και φρέσκια εναλλακτική μουσική.

05.07.2023| Updated: 10.10.2023
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Latraac: Για σκέιτ, μπέργκερ και άραγμα στον πιο κουλ κήπο της Αθήνας

Μια σιδερένια πύλη βιομηχανικού τύπου χωρίζει την οδό Λεωνίδου με τον κήπο και το skate bowl του Latraac. Η μικρή αστική όαση του Κεραμεικού είναι ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες στην πόλη, έχει φουλ σκιά από μυρτιές και μουριές και μερικές μονστέρες που φυτρώνουν περιμετρικά. Είναι ωραία τη μέρα για νόστιμα σνακ, μπέργκερ, δροσιστικά σπιτικά αναψυκτικά και κοκτέιλ και χάζι στους skaters. Είναι ωραία και το βράδυ που το bowl μετατρέπεται σε χώρο για να κάτσεις και να πιεις το ποτό σου. Στο Latraac έχει καθημερινά Έλληνες και ξένους djs που παίζουν φρέσκια εναλλακτική μουσική. Άλλες φορές γίνονται καλλιτεχνικά δρώμενα, bazaar ή παρουσιάσεις fanzines και άλλων εκδόσεων. Το skate bowl σε σχήμα U είναι κατάλληλο για σκέιτ και αλληλεπίδραση με το κοινό. Είναι ένας ετερόκλητος χώρος δημιουργικής έκφρασης με έμφαση στις σύγχρονες αστικές κουλτούρες. Κάθε μέρα στο Latraac γίνεται κάτι διαφορετικό και έχει πάντα ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTokΜε τον Νίκο Μαρόλη και την παρέα του φτιάξαμε viral μπέργκερ για το TikTok

Το μαγαζί άνοιξε το 2017 o Ζάχος Βάρφης –αρχιτέκτονας και skateboarder– που σπούδασε στο Λονδίνο και όταν επέστρεψε στην Αθήνα ασχολήθηκε με την κατασκευή χώρων. To Latraac έγινε το αρχιτεκτονικό του πρότζεκτ. Στόχος του ήταν να κάνει μικρής κλίμακας παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο χρησιμοποιώντας DIY και οικονομικά υλικά με ωραίο τρόπο. Το οικόπεδο στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν δυο σπίτια του 19ου αιώνα έγινε ο ιδανικός χώρος. Ο χώρος είχε μείνει εγκαταλελειμμένος και χωρίς καμιά χρήση για χρόνια. Για τον Βάρφη έγινε γόνιμο έδαφος για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Ήθελε να συνδυάσει την αρχιτεκτονική, το design, το skateboarding, την κηπουρική και τις τέχνες και αυτό ακριβώς έκανε. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα.

Το αποτέλεσμα τον αποζημίωσε γιατί η προσπάθεια του αναγνωρίστηκε και διεθνώς. Πριν από τέσσερα χρόνια μπήκε στη βραχεία λίστα των λονδρέζικων βραβείων Beazley Designs – μια πολύ σημαντική διάκριση στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. «Σχεδίασα το Latraac όλο από την αρχή», λέει ο Βάρφης. «Δε νομίζω ότι έχει συνδυαστεί το skate με το design και την αρχιτεκτονική έτσι διεθνώς. Όσα με ενδιαφέρουν σκέφτηκα να τα εντάξω. Ο Κεραμεικός μου φάνηκε ιδανικό μέρος, ειδικά το 2017 που δεν υπήρχε τίποτα εδώ. Βρήκα τον χώρο με πολύ χαμηλό ενοίκιο και είπα θα το πάρω και ό,τι γίνει. Ήταν ένα οικόπεδο εντελώς παρατημένο. Όταν αρχίσαμε να το καθαρίζουμε αποκαλύφθηκαν πολλά ωραία απομεινάρια της παλιάς διακόσμησης όπως τα πλακάκια, το μαρμάρινο πάτωμα και όλα έγιναν λειτουργικό κομμάτι του Latraac. Το skate bowl το έφτιαξα με ψηφιακά εργαλεία και χειροποίητη κατασκευή. Στη συνέχεια συνεταιριστήκαμε με τον Βασίλη Χαραλαμπίδη (Bios, Romantso)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρία και Άρη πώς καταφέρατε να κάνετε τα ελληνικά φυσικά κρασιά τάση στη Νέα Υόρκη;Μαρία και Άρη πώς καταφέρατε να κάνετε τα ελληνικά φυσικά κρασιά τάση στη Νέα Υόρκη;

Ο Ζάχος Βάρφης

Μπάρμπεκιου στο Latraac

Στο Latraac έχει λίγες επιλογές σε φαγητό και ποτό αλλά είναι όλα νόστιμα και ποιοτικά στη φιλοσοφία του homemade. Τα σάντουιτς είναι δύο: το ένα με ρόκα, αυγοσαλάτα, αβοκάντο και σριράτσα και το άλλο με χούμους με παντζάρι, τηγανητό χαλούμι και μπριός από τον φούρνο «Δήμου» στα Πετράλωνα. Το μπέργκερ είναι πολύ νόστιμο και ζουμερό – υπάρχει και η εκδοχή με τυρί. Το μπιφτέκι το ψήνουν στα κάρβουνα και προσθέτουν καραμελωμένο κρεμμύδι που φτιάχνουν οι ίδιοι. Για τους χορτοφάγους προσφέρουν veggie burger με μανιτάρια πορτομπέλο. Σερβίρουν κοκτέιλ και κρύα ροφήματα, όπως το ginger lemonade με δικό τους σιρόπι από τζίντζερ αλλά και σπιτικά αναψυκτικά από εποχικά φρούτα που τα βάζουν και σε κλασικά κοκτέιλ όπως το moscow mule. Έχουν και αρκετές επιλογές για ποτό χωρίς αλκοόλ μια και υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Η μουσική είναι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του Latraac. Οι djs που φιλοξενούνται παίζουν από ροκ, τραπ, ποπ 80’s, 90’s, ηλεκτρονική μουσική κ.α. «Κούμπωσε η μουσική κοινότητα στο Latraac και αυτό δεν σχεδιάστηκε αλλά προέκυψε στην πορεία», λέει ο Βάρφης. «Το ίδιο συνέβη και με την LGBTIQ+ κοινότητα που αγαπάει τον χώρο. Από τότε έχει πάρει αυτή την τροχιά. Για μένα είναι αυτονόητο ότι έτσι θα το έκανα αλλά μου αρέσει να ακούω ότι το απολαμβάνουν και οι πελάτες. Πλέον έχουν μετακομίσει στην Αθήνα πολλοί σεβαστοί άνθρωποι της μουσικής και από άλλες πόλεις αλλά και από το εξωτερικό και έχουμε και πολλούς guests. Μου έγραψε πριν κανένα μήνα μια κοπέλα από Λος Άντζελες που έχει το σόου Discostan στο NTS. Την Παρασκευή έπαιξε ο Spencer Clark, που έχει το label «Pacific Visions» με 80’s και 90’s. Ψάχνει πολύ τη μουσική που δεν ξέρει κανείς από άλλες δεκαετίες και τη συνδυάζει με πολύ ωραίο τρόπο. Έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα και γίνονται αυθόρμητα βραδιές με καταξιωμένους μουσικούς και djs».

»Όταν μπήκαμε στη βραχεία λίστα των Beazley Design Awards ήταν μαγική στιγμή γιατί το Latraac δεν είναι ένα απλό skate bowl. Τα τελευταία δυο χρόνια είναι λες και έχουμε πατήσει κάποιο διακόπτη γρήγορης εξέλιξης. Η Αθήνα αλλάζει».

Latraac

Λεωνίδου 62-65, Κεραμεικός
  • Τηλέφωνο: 213-04.53.377
  • Ωράριο: Τρίτη 17.00-02.00 και Τετάρτη-Κυριακή 12.00-02.00 (η κουζίνα είναι ανοιχτή 12.00-19.00)

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Καφέ

Μπαρ

Αθήνα

Κεραμεικός

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT