Το φαγητό δρόμου το αγαπώ πολύ και το παρακολουθώ. Μόλις ανοίξει κάτι καινούριο στην πόλη τρέχω να το δοκιμάσω. Η Αθήνα έχει πολλά και καλά street food μαγαζιά αλλά τα περισσότερο προσφέρουν ό,τι προστάζουν οι τάσεις: smash burgers, bao buns, pastrami sandwich. Δύσκολα βρίσκεις κάτι διαφορετικό που να είναι νόστιμο και φτιαγμένο από ποιοτικά υλικά. Πρόσφατα βρέθηκα στο Street Habit στον Κεραμεικό και ευχαριστήθηκα πολύ με την προσπάθεια τους. Φτιάχνουν σάντουιτς και μπέργκερ με πρωτότυπες συνταγές με έμπνευση από την παράδοση (γουρουνοπούλα, χουνκιάρ μπεγιεντί, προβατίνα) και ψάχνουν πολύ τα υλικά τους. Παρασκευάζουν οι ίδιοι τις μαγιονέζες, τις σάλτσες, τις πίκλες, το ψωμί, ακόμη και το μπέικον. Τα κρέατα τα προμηθεύονται από έναν έμπορο στη Βαρβάκειο που τα φέρνει από τα Γρεβενά. Από το τυροκομείο Κωστάκης στα Χανιά παίρνουν φέτα, ανθότυρο, γαλομυζήθα, πρόβειο τυρί σχάρας — λίγα street food μαγαζιά χρησιμοποιούν ελληνικά τυριά μικρών παραγωγών.
Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκονται ο Αλέξης Πρέντζας και ο Μάνος Κορμανός. Και οι δύο είναι Ηπειρώτες –από το Αθαμάνιο Άρτας και τα Μαστοροχώρια Ιωαννίνων αντίστοιχα– με προϋπηρεσία στην εστίαση. Πριν την πανδημία έτρεχαν το καφενείο Χαϊχούτες στην Κω, στο ομώνυμο εγκαταλελειμμένο χωριό. Χρησιμοποιούσαν φωτοβολταϊκά και ετοίμαζαν φαγητά σε ξυλόφουρνο, κάρβουνα και ανοιχτές φωτιές, γιατί στο χωριό δεν είχε ούτε ρεύμα. Το μικρό καφενείο έγινε γρήγορα προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού. Ο Μάνος, που είχε αναλάβει την κουζίνα, πειραματιζόταν με τις γεύσεις. Έφτιαχνε παραδοσιακά πιάτα αλλά και πιο ιδιαίτερα, όπως φάβα με αγκινάρα, πίκλα καρότου και τσιμιτσούρι, σπαγγέτι από κολοκύθι ξινομυζήθρα ή αμελέτητα πανέ. Η ζωή στην Κω δεν τους ικανοποιούσε, για αυτό έφυγαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα. Δεν ήθελαν όμως να αφήσουν την εστίαση και τις μαγειρικές και κάπως έτσι ξεκίνησαν το Street Habit. «Μεγάλωσα σε ένα ορεινό χωριό τρώγοντας φαγητά του τόπου μου και της γιαγιάς μου που ήταν Πολίτισσα και πολύ καλή μαγείρισσα. Μου αρέσει να εμπνέομαι από τις γεύσεις που θυμάμαι από μικρός και να δημιουργώ νέες που οι άλλοι θα θυμούνται για καιρό», λέει ο Μάνος πριν ξεκινήσει τις ετοιμασίες.
Έχουν φτιάξει ένα μενού με 11 μπέργκερ και 9 σάντουιτς, το καθένα με διαφορετική συνταγή. Tο «ηπειρώτικο» είναι ένα ρουστίκ έδεσμα με πρόβειο κρέας, που μαγειρεύεται για ώρες σε μπίρα και γίνεται μαλακό και μελωμένο. Το βάζουν σε μεγάλα στρογγυλά ψωμάκια τύπου πολυτελείας και προσθέτουν μαγιονέζα με καραμελωμένο πράσο. Η γλύκα από το πράσο πάει πολύ με το κρέας. Στο τέλος μπαίνει το λιωμένο πρόβειο τυρί και οι πίκλες από πράσινα φασολάκια. Η πίκλα σπάει τη λιπαρότητα και δίνει έξτρα υφή στο μπέργκερ. Το «fitilli» μπέργκερ, που ήταν το αγαπημένο μου, έχει μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λεπτοκομμένο σαλάμι chorizo, τυρί μετσοβόνε που λιώνει, καραμελωμένο κρεμμύδι, φέτες από αγγούρι για δροσιά, χειροποίητη μαγιονέζα και μια φανταστική hot sauce, τη «fitilli» – την παίρνουν από δύο νέους παραγωγούς στην Κω. Το σάντουιτς με ψητή γουρουνοπούλα μαζί με τραγανή πέτσα είναι πολύ ιδιαίτερο και δένει με τη σάλτσα τσιμιτσούρι και την πικλα από λάχανο καρότο και κρεμμύδι. Το «χουνκιάρ» μπέργκερ, που είναι εμπνευσμένο από την πολίτικη συνταγή, έχει ψητές μελιτζάνες και συνοδεύεται από σάλτσα από ψητά ντοματίνια. «Έχουμε τόσες συνταγές και προϊόντα στην Ελλάδα. Από εκεί παίρνουμε τις ιδέες μας», λέει ο Μάνος.
Μια ωραία έκπληξη στο μενού του Street Habit είναι οι μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιείες, άλλες γνωστές και άλλες πιο σπάνιες, όπως η κόκκινη μπίρα Στάλα από τa Ιωάννινα. Ελληνικά είναι και τα αναψυκτκά τους και τα γλυκά σπιτικά.