ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Mα ψάρι στο χέρι; 9 στάσεις για θαλασσινό street food 

Μπέργκερ με μπακαλιάρο, καπνιστή πέστροφα σε πίτα, tuna sandwich με φοκάτσια και άλλες ιστορίες, που ξετυλίγονται –ή, πιο σωστά, τυλίγονται– στους δρόμους της Αθήνας.

07.11.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Mα ψάρι στο χέρι; 9 στάσεις για θαλασσινό street food 

Αν έχετε πάει στην Κωνσταντινούπολη και δεν έχετε φάει balik ekmek, χάνετε. Τα σάντουιτς με ψητό ψάρι που του στάζουν λίγο λεμόνι και το κλείνουν σε αφράτο ψωμάκι οι ψαράδες στη συνοικία Eminonu σε τραβάνε από τη μύτη. Ε, από εκεί εμπνέεται ένα από τα σάντουιτς για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σ’ αυτή τη λίστα με street food με ψάρια και θαλασσινά, θα βρείτε και μπακαλιάρο με παντζάρια σε μπέργκερ, και εξωτικά «γρήγορα» και τυλιχτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Balik ekmek στη Λόντζα της γειτονιάς

Εμπνευσμένοι από τα φημισμένα ψαροσάντουιτς της Κωνσταντινούπολης, στη Λόντζα των Εξαρχείων φτιάχνουν μια παραλλαγή του balik ekmek με φιλέτο από φρέσκο λαβράκι, λίγο κρεμμύδι, μαρούλι και μια ελαφριά μαγιονέζα με εστραγκόν μέσα σε βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί. Είναι γεύμα ολόκληρο. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Αθήνα, Τ/ 210-361.2334

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣH Μεγάλη Λίστα: 100 στάσεις για street food στο κέντρο της ΑθήναςH Μεγάλη Λίστα: 100 στάσεις για street food στο κέντρο της Αθήνας

Τuna sandwich στη Marketta

Σαλάτες και σάντουιτς έχει το αυτό το περιποιημένο μικρό μαγαζάκι της οδού Λέκκα. Όχι πολλά. Τόσα-όσα. Ισορροπημένα, με ωραία υλικά, τα φτιάχνουν στην κουζινίτσα παραμέσα, κι από το μεσημέρι έως το απόγευμα τα τρως σε ένα από τα λιγοστά τραπέζια ή τα παίρνεις μαζί σου. Τα θαλασσινό τους είναι αυτό με τον τόνο –από τα πιο ωραία tuna sandwich της πόλης– κλεισμένο όπως και τα άλλα σε χειροποίητη φοκάτσια. Έχει αγγουράκι, σπιτική μαγιονέζα ανακατεμένη με άνηθο και αγγουράκια πίκλα, μαρούλι, πίκλες κρεμμυδιού και φινόκιο και φύτρες αλφάλφα. Η Καναδή Έρικα Κρος, που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια τη Marketta, το έχει βαφτίσει «St. Viateur I miss you». Κλείνει έτσι το μάτι στο St. Viateur, ένα μαγαζί με μπέιγκελς στο Μόντρεαλ που κρατάει από το 1957 και που τα χρόνια που ζει στην Ελλάδα το νοσταλγεί καμιά φορά. Α.Σ.

Λέκκα 10, Σύνταγμα, Τ/210-361.2334

 

Μπέργκερ με τηγανητό μπακαλιάρο στο Food Str.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food Str (@food_str)

Το λιλιπούτειο μπεργκεράδικο της Καλαμιώτου, είναι τίμιο, οικονομικό και… ξενύχτικο. Φτιάχνει πολλών λογιών μπέργκερ, ανάμεσά τους κι ένα θαλασσινό, με τηγανητό μπακαλιάρο, κλεισμένο σε (ελαφρώς) σουσαμάτο  ψωμάκι χαρουπιού με μαγιονέζα και παντζαροσαλάτα που το κοκκινίζει, το δροσίζει και το γλυκίζει λίγο (αλλά του πάει). Αν αποφασίσεις να το φας επιτόπου, μπορείς να πιάσεις θέση στον πάγκο ή στα δυο-τρία ψηλά τραπέζια δίπλα στα δεντράκια του πεζόδρομου και τις μουσικές του Dude παραδίπλα. Α.Σ.

Καλαμιώτου 14, Αθήνα, Τ/210-32.11.003

 

Ψαροσάντουιτς στον Ατλαντικό

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τυλιγμένο σε λαδόκολλα και ασημόχαρτο το ψαροσάντουιτς του Ατλαντικού μπορείς να το παραγγείλεις είτε για να το φας καθισμένος σε ένα από τα τραπέζια του καφενέ είτε για να το πάρεις στο χέρι. Το φτιάχνουν σε δύο εκδοχές: μία με φιλέτο λαβράκι και μία με ψητό καλαμάρι. Και στις δύο τα θαλασσινά έρχονται μέσα σε κυπριακή πίτα και συνοδεύονται από ντομάτα, κρεμμύδι και ψητό κολοκυθάκι. Απαλή σος μουστάρδας στο πρώτο, σπιτική μαγιονέζα στο δεύτερο. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο street food της Θεσσαλονίκης είναι σε άλλο επίπεδοΤο street food της Θεσσαλονίκης είναι σε άλλο επίπεδο

Μπριός με γαρίδες στο Frater & Soror

Στο all day bar και εστιατόριο που βγάζει τραπέζια στο πεζοδρόμιο και απέναντι, στην πλατεία Προσκόπων φτιάχνουν ένα ωραίο, βουτυράτο μπριοσένιο ορθογώνιο ψωμάκι που το κόβουν κατά μήκος δημιουργώντας μια «τσέπη», μια «φωλιά» – εκεί οποία βάζουν γαρίδες με αρωματική σάλτσα κάρι. Είναι νόστιμο και χορταστικό (είναι αρκετά ψωμένιο), μια χαρά αν θέλεις κάτι να συνοδεύσεις το ποτό σου, στο βάζουν και σε κουτάκι όμως αν θέλεις να το πάρεις για το σπίτι. A.Σ.

Αμύντα 6, Παγκράτι, Τ/210-72.13.720

Στο Hoocut τυλίγουν σε πίτα καλαμαράκια

Εντάξει δαγκωτό προβατίνα, ψηφίζω εγώ εδώ, αλλά άμα θέλει κανείς να αφήσει για λίγο το κρέας στην άκρη, μπορεί να λοξοδρόμησει προς το τηγανητό καλαμάρι. Είναι κομμένο σε μικρές τραγανές ροδελίτσες, και τυλίγεται παρέα με ντομάτα, μια γερή δόση (ωραίας) ταραμοσαλάτας, πικάντικη σάλτσα (εγώ και τις δύο φορές που πήρα δεν είχε πολλή), άνηθο για φρεσκάδα και πάπρικα στις γνωστές χειροποίητες πιτούλες. Α.Σ.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, Τ/ 210-32.40.026

Η πέστροφα του Πρίγκιπα

Στο γνωστό σουβλατζίδικο των Εξαρχείων έχουν ένα σωρό κρεατοπροτάσεις. Έχουν όμως και δύο με που παίζουν σε άλλο τερέν: με  καπνιστό χέλι και με καπνιστή πέστροφα. Το πρώτο δεν το πέτυχα, επιφυλάσσομαι για κάποια άλλη φορά, το δεύτερο όμως κλεισμένο σε καλαμποκένια πίτα με φάβα, ντομάτα και μαρούλι, είναι συμπαθέστατο. Εναλλακτικά, μπορείς να το παραγγείλεις και σε σάντουιτς με μαλακό ψωμί αλλά πρέπει να είσαι πολύ πεινασμένος – είναι μπαμπάτσικο. Α.Σ.

Χαριλάου Τρικούπη 23, Αθήνα, Τ/211- 40.50.070

Βao bun με γαρίδες China Town στο Thess Bao

 

View this post on Instagram

 

A post shared by thess bao (@thessbao)

Σ’ αυτό το επικεντρωμένο στα bao buns μαγαζί που ήρθε στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη παραγγέλνεις, παίρνεις και μια μπίρα από το ψυγείο, πληρώνεις, παίρνεις και το μπάζερ μαζί κι όταν χτυπήσει τo bao bun είναι έτοιμο. Στην προκειμένη το ψωμάκι ατμού γεμίζεται με γαρίδες παναρισμένες με πάνκο, καυτερούτσικη μαγιονέζα (έχει sriracha), αλλά και ψιλοκομμένα λαχανικά και μια πράσινη αλοιφή από αβοκάντο που τους δίνουν δροσιά. Α.Σ.

Περικλέους 30-32, Αθήνα Τ/ 210-32.14.717

Λobby: Εδώ τρως taco με αστακό

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lobby (@lobby_athens)

Ένα taco με αστακό τεμπούρα σε λεπτή μαλακή τορτίγια, μαζί με κόκκινο λάχανο σε πίκλα και μαγιονέζα με λίγο χρένο  βρίσκεις ανάμεσα στα ορεκτικά που σερβίρει το burger lounge στο πίσω μέρος του ισογείου του ξενοδοχείου Electra Metropolis. Το μενού έχει και το ψάρι του όμως, που το κρατάς και αυτό στο χέρι καθισμένος στα τραπέζια –η καλοκαιρία κρατάει ακόμη– της οδού Βουλής ή της Απόλλωνος: taco με λαβράκι τεμπούρα, με ντομάτα, μαγιονέζα με πιπεριά τσιπότλε, και κόκκινο λάχανο και εδώ. Μπορείς, αν θέλεις, να τα πάρεις και πακέτο.Α.Σ.

Βουλής 30 και Απόλλωνος, T/214-10.06.225

Αθήνα

Παγκράτι

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών