1 ώρα
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: περίπου 30Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για τους πατατοκεφτέδες με καπνιστό χέλι, πρώτα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο ώστε να τις καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, μπορούμε να τις βράσουμε και στον ατμό (έτσι θα απορροφήσουν λιγότερο νερό).
- Τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν ελαφρώς, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, και τις ξεφλουδίζουμε.
- Σε ένα βαθύ μπολ, τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε 2 εκ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά.
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αλεύρι.
- Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μια δόση από το μείγμα που ετοιμάσαμε, το ρίχνουμε στο αλεύρι, το τουμπάρουμε μια δυο φορές να καλυφθεί και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για 1-2 λεπτά το πολύ, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα που να καλύψει τον πυθμένα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Στρώνουμε εκεί τις φέτες καπνιστό χέλι και τις ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε τους πατατοκεφτέδες σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το καπνιστό χέλι, τη γλιστρίδα, τα ντοματίνια και τα φύλλα δυόσμου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.