Δημοφιλέστατο και πεντανόστιμο μαλάκιο που στα καλύτερά του είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο. Το χρώμα του είναι ωχρό έως λευκοκίτρινο, με πυκνές ερυθρόφαιες κηλίδες. Aν το κρέας κάτω από την πέτσα (που φεύγει εύκολα με το νύχι) είναι λευκό, τότε το καλαμάρι είναι φρεσκότατο. Aν είναι ροζέ, είναι 2 – 3 ημερών. Aν είναι πιο κόκκινο, μην το αγοράσετε. Στην αγορά θα βρούμε και θράψαλα, τα οποία είναι σκληρότερα και λίγο πιο άνοστα από τα καλαμάρια.

Πώς τα ξεχωρίζουμε

  • Το καλαμάρι κατά μήκος των πλευρών του έχει δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν περίπου τα 2/3 του συνολικού του μήκους. Ενώ του θράψαλου είναι εμφανώς μικρότερα και δεν ξεπερνούν το 1/2 του μήκους του.
  • Το καλαμάρι έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα δύο είναι λεπτότερα και μακρύτερα, ενώ το θράψαλο έχει 10 ισομεγέθη.
  • Το θράψαλο έχει χρώμα καφεκόκκινο και είναι πιο σκούρο από το καλαμάρι.

Μυστικά μαγειρέματος

Τηγανητά: Κόβουμε το καλαμάρι σε λεπτές ροδέλες ή, αν είναι μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Αν τα αφήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.

Σοτέ: Ανοίγουμε το καλαμάρι στα δύο, χαράσσουμε την επιφάνειά του χιαστί και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Καίμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να αρχίσουν να βγαίνουν τα υγρά του. Το ίδιο ισχύει και για το γκριλ. Προσοχή: δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα καλαμαριών, γιατί δεν θα ψηθούν σωστά.

Μαγειρευτά: Στην κατσαρόλα με ντοματένιες σάλτσες ή γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά, το καλαμάρι θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά, ενώ στο φούρνο γύρω στα 50 – 55 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να βγάλει το θαλασσινό τα υγρά του και να μαλακώσει μέσα σε αυτά, νοστιμίζοντας και όλο το υπόλοιπο φαγητό (τη σάλτσα, το ρύζι κ.λπ.).

Δείτε εδώ 17 συνταγές για καλαμάρια:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών