30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σκορδαλιά

Διαδικασία

Σκορδαλιά

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  2. Προσθέτουμε το λεμόνι, τα αμπελόφυλλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 250 ml νερό.
  3. Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό και βράζουμε για άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους.
  5. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί στην άκρη.
  6. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, τα αμύγδαλα, τα αμπελόφυλλα με τον μαϊντανό και το κρεμμύδι και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ψωμί, το λεμόνι και το ξίδι και χτυπάμε για 1/2 με 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν.
  8. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη, σταδιακά, μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο. Αν γίνει πιο πηχτή από όσο θα θέλαμε, συμπληρώνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό.
  9. Αδειάζουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Καλαμαράκια

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το σιμιγδάλι, το ξύσμα και αλατοπίπερο.
  3. Περνάμε τα καλαμάρια πρώτα από το ασπράδι και μετά από το μείγμα αλευριού και τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2-3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Τηγανίζουμε τα καλαμάρια (προτιμότερο σε δόσεις), για 1/2 με 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Βγάζουμε τα καλαμάρια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Μαϊντανός

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών