ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουπιές με ρεβύθια, από τη ΣκύροΣουπιές με ρεβύθια, από τη Σκύρο
1 ώρα προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το λαδολέμονο

Για τη φάβα

Διαδικασία

Φάβα

  1. Βράζουμε τη φάβα καταπώς περιγράφουμε στην προηγούμενη συνταγή. (Κρεµώδης σούπα φάβας µε τηγανητά κρεµµύδια)

Λαδολέμονο

  1. Οση ώρα γίνεται η φάβα, φτιάχνουμε το λαδολέμονο.
  2. Αν έχουμε κρατήσει τα σακουλάκια με το μελάνι, κάνουμε το εξής: Τα βάζουμε στο μούλτι με 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και τα πολτοποιούμε, να σπάσουν και να διαλυθεί όσο γίνεται το κοκκώδες εσωτερικό τους.
  3. Σουρώνουμε τον πολτό σε πολύ λεπτό σουρωτηράκι.
  4. Για το λαδολέμονο θα χρησιμοποιήσουμε 2 κουτ. σούπας από το σουρωμένο μελάνι - το υπόλοιπο το διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο για περίπου 1 εβδομάδα.
  5. Καθαρίζουμε το μούλτι και ρίχνουμε το μελάνι (αυτό που φτιάξαμε ή το έτοιμο), το λάδι, τους χυμούς εσπεριδοειδών, το ξύσμα, τη μουστάρδα και το μέλι και χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, ώστε να γίνουν ενιαία σάλτσα.

Σουπιές + σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε πολύ καλά το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία.
  2. Λαδώνουμε τις σουπιές με το λάδι και τις ψήνουμε σε μία από τις ψηλές σκάλες για 2 λεπτά από τη μία πλευρά και 1 λεπτό από την άλλη.
  3. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε σε πολύ καυτό αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι.
  4. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ.
  5. Τις αλατίζουμε, ρίχνουμε 1 - 2 κουτ. σούπας από το λαδολέμονο και ανακατεύουμε να «μαυρίσουν» και να αρτυθούν όσο είναι ζεστές.
  6. Σερβίρουμε τη φάβα σε μια πιατέλα, βάζουμε στο κέντρο τα κομμάτια από τις σουπιές και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο, κατά προτίμηση γύρω από τη φάβα για να μην τη χρωματίσουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών