
30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τα τηγανητά κρεμμύδια
Διαδικασία
- Πλένουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, ιδανικά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι το νερό να βγει καθαρό.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Στο σοτάρισμα ρίχνουμε και τις δάφνες για να βγάλουν το άρωμά τους.
- Ρίχνουμε τη φάβα, τον κουρκουμά, το θυμάρι και τα 2 λίτρα από το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει η φάβα και οι κόκκοι της να διαλυθούν, για περίπου 45 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τις δάφνες και το κλωνάρι θυμαριού) στον ηλεκτρικό πολυκόφτη για να γίνει βελούδινη η σούπα μας, συμπληρώνοντας αν χρειάζεται ζωμό, για να φέρουμε την πυκνότητα εκεί που θέλουμε, και διορθώνοντας τη γεύση με αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού.
- Προσοχή: η προσθήκη του λεμονοχυμού είναι για να τονώσει τη γεύση της σούπας και όχι για να την κάνουμε λεμονάτη!
- Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι-σήτα, για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Διατηρούμε τη σούπα ζεστή. Αν ο πολυκόφτης μας δεν είναι μεγάλος, κάνουμε τη διαδικασία όπως την περιγράψαμε, όμως σε περισσότερες δόσεις.
Τηγανητά κρεμμύδια
- Για τα τηγανητά κρεμμύδια, βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού σε ένα μεγάλο μπολ και τις σκεπάζουμε με το γάλα.
- Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τις κρατάει μέσα στο γάλα και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, ώστε να φύγει η κάψα τους.
- Σε ένα ταψάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το κάρι (ή τον κουρκουμά).
- Στραγγίζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις αλευρώνουμε καλά στο μείγμα που φτιάξαμε.
- Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
- Σερβίρουμε τη σούπα φάβας ζεστή και γαρνίρουμε στο κέντρο κάθε μερίδας με τα τηγανητά κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και περιχύνουμε με ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.
- Συνοδεύουμε με ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί, με λάδι και ανθό αλατιού ή χοντρό θαλασσινό αλάτι.