15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα καλαμαράκια

Για τις μπρουσκέτες

Διαδικασία

Καλαμαράκια

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 30 δευτερόλεπτα, σε δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τις ροδέλες καλαμαριού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες.
  4. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Στο τέλος, νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μπρουσκέτες

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φυλλαράκια της μαντζουράνας ή της ρίγανης ή του θυμαριού.
  3. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού σε φρυγανιέρα (ή στο γκριλ και από τις δύο πλευρές), ώσπου να ροδίσουν ελαφρά και απλώνουμε πάνω τους το μείγμα κρεμμυδιών - μαντζουράνας.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα καλαμαράκια σε πιάτα και συνοδεύουμε με τις μπρουσκέτες.

Μυστικά

*Οι πιπερίτσες πεπεροντσίνο είναι κόκκινες καυτερές πιπερίτσες - μινιατούρες και προέρχονται από το Μεξικό, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως στην πικάντικη κουζίνα της Νότιας Ιταλίας.

Θα τις βρούμε σε καλά μπαχαράδικα (π.χ. Άρκευθος, Μανδραγόρας, Μπαχάρ, Ελιξίριον κ.ά) ολόκληρες, αποξηραμένες.

Θα τις τρίψουμε με τα δάχτυλα (κατά προτίμηση φορώντας γάντια) και θα τις ρίξουμε στη σάλτσα.

Aσφαλώς, μπορούμε να μειώσουμε τη δόση εάν δεν αγαπάμε τις πολύ πικάντικες γεύσεις ή τις αντικαθιστούμε με μπούκοβο.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών