ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυδοπίλαφο πολίτικοΜυδοπίλαφο πολίτικο
1 ώρα προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια και τα αχνίζουμε με 1 1⁄2 φλιτζάνι νερό σε δυνατή φωτιά, με σκεπαστό σκεύος, για 4 - 5 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν.
  2. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε.
  3. Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη.
  4. Καθαρίζουμε τα μύδια, αλλά κρατάμε τα κελύφη για τη διακόσμηση του πιλαφιού.
  5. Σε μια μικρή κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε για 5 λεπτά τα καλαμαράκια, ίσα να μαλακώσουν λίγο.
  6. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. Πρέπει να μείνουν «γυμνές».
  7. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να κάψει.
  8. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τις ντομάτες, τις πιπεριές (κόκκινες και πράσινες), τα καλαμαράκια και αλατοπίπερο. Τα αφήνουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  9. Έπειτα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό των μυδιών και 3 φλιτζ. τσαγιού νερό επιπλέον.
  10. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον.
  11. Λίγο πριν γίνει το ρύζι, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες και αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για 3 - 4 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  12. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 2 - 3 λεπτά.
  13. Τότε προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο (κρατώντας λίγα φυλλαράκια και από τα δύο για τη διακόσμηση του πιάτου). Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε όσο μας αρέσει.
  14. Σερβίρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη πιατέλα. Γεμίζουμε τα κελύφη με μυδοπίλαφο και στολίζουμε περιμετρικά την πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια άνηθου και μαϊντανού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών