ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγιονέζαΜαγιονέζα
10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά

Μερίδες: για 1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού

Κλασική

Με κρόκο Κοζάνης

Με γουασάμπι - η καυτερή!

Με λάδι τρούφας

Με μπαχαρικά

Διαδικασία

Η κλασική

  1. Για να ετοιμάσουμε την κλασική μαγιονέζα σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο (125 ml) σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει - πρέπει να είναι λίγο πιο ζεστό από χλιαρό.
  2. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τον κρόκο, τη μουστάρδα, το ξίδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν σε ενιαίο μείγμα.
  3. Χωρίς να σταματήσουμε τη συσκευή, αρχίζουμε να ρίχνουμε σε πολύ αργή ροή πρώτα το ζεστό ελαιόλαδο (παστεριώνοντας έτσι το αυγό) και στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο, το υπόλοιπο, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα παγάκια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε λίγο πιο υψηλή ταχύτητα, μέχρι να θρυμματιστούν και να ενωθούν με τη μαγιονέζα, που πλέον θα πήξει σε μια δεμένη, βελούδινη κρέμα.

Με κρόκο Κοζάνης

  1. Για να ετοιμάσουμε την παραλλαγή της κλασικής μαγιονέζας με κρόκο Κοζάνης ετοιμάζουμε την «κλασική» συνταγή, προσθέτοντας και 6 κλωστίτσες κρόκο Κοζάνης, μουλιασμένες σε 1 κουτ.σούπας καυτό νερό για 5 λεπτά.

Με γουασάμπι - η καυτερή!

  1. Για να ετοιμάσουμε την παραλλαγή της κλασικής μαγιονέζας με γουασάμπι ετοιμάζουμε την «κλασική» μαγιονέζα και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. γλυκού πάστα γουασάμπι (wasabi , είναι πάστα από ιαπωνικό χρένο, ιδιαίτερα καυτερό. Τη βρίσκουμε σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα).
  2. Με τις παραλλαγές αυτές συνοδεύουμε τέλεια γαρίδες ή καραβίδες, ψητές ή τηγανητές, κάθε λογής ψάρια, ψητά ή καπνιστά, ή τις χρησιμοποιούμε ως άλειμμα σε μπρουσκέτες.

Με λάδι τρούφας

  1. Για να ετοιμάσουμε την παραλλαγή της κλασικής μαγιονέζας με λάδι τρούφας ετοιμάζουμε την «κλασική» συνταγή, προσθέτοντας μαζί με το ελαιόλαδο 1/2 κουτ. γλυκού (ή λιγότερο) λάδι τρούφας.

Με μπαχαρικά

  1. Για να ετοιμάσουμε την παραλλαγή της κλασικής μαγιονέζας με μπαχαρικά ετοιμάζουμε την «κλασική» συνταγή, προσθέτοντας με τα αρχικά υλικά σκόνη τσίλι, κατά το γούστο και τις αντοχές μας, ελάχιστη σκόνη τζίντζερ και, αν θέλουμε, λίγο κάρι.
  2. Με αυτές τις παραλλαγές αλείφουμε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού για μπρουσκέτες κάθε είδους, συνοδεύουμε πλατό τυριών και αλλαντικών, τη βάζουμε ως σος σε σαλάτες, συνοδεύουμε σνίτσελ και κάθε λογής ψητά κρεατικά και θαλασσινά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών