ΑΓΟΡΑ

H Μεγάλη Λίστα: 100 στάσεις για street food στο κέντρο της Αθήνας

Όχι 10, όχι 20, αλλά 100 τσεκαρισμένες επιλογές της ομάδας του Γαστρονόμου για φαγητό στο χέρι, ξέγνοιαστο, λιχούδικο, σουλατσαδόρικο, στο κέντρο και τα πέριξ του.

31.03.2023| Updated: 22.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
H Μεγάλη Λίστα: 100 στάσεις για street food στο κέντρο της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα του Μαρτίου: Τα μαγαζιά που ξεχώρισε η ομάδα του ΓαστρονόμουΤα καλύτερα του Μαρτίου: Τα μαγαζιά που ξεχώρισε η ομάδα του ΓαστρονόμουΠοτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλη ποικιλία. Με τα παλιά του –σπέσιαλ σουβλάκια, τυρόπιτες στις λαμαρίνες, ζεστές-ζεστές, ρυζόγαλα και γλυκοφάγωτους λουκουμάδες στο σκαφάκι– και τα καινούργια του –μπέργκερ, γιαπωνέζικα σάντουιτς, υβριδικά bao buns κι ιδιαίτερα παγωτάτο street food της Αθήνας ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια επιλογών. Όταν είσαι τρεχάτος και θέλεις να τσιμπήσεις κάτι στα γρήγορα, όταν βολτάρεις χαλαρά κι ανέμελα και θέλεις μια περισσότερο ή λιγότερο αμαρτωλή λιχουδιά, όταν σε πιάνει μια μικρή υπογλυκαιμία, κάτι γρήγορο, νόστιμο και προσιτό σε περιμένει στην επόμενη γωνία. Τι ακριβώς; Σας έχουμε100 μαγαζιά για να διαλέξετε, καθένα με τα υπερ-ατού του. Κλασικά, νοσταλγικά, ευφάνταστα κι απρόσμενα, πατροπαράδοτα και πολυπολιτισμικά. Στο κέντρο και στα πέριξ του στήνεται ένα μόνιμο φεστιβάλ φαγητού του δρόμου. Εδώ έχει πιροσκί, εκεί τυλιχτά λαχματζούν, παραπέρα φετόπιτα, tacos με μεξικάνικο γύρο, πολίτικο νερομπούρεκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒόλτα στη Μαυρομιχάλη, τον νέο δρόμο-προορισμό του κέντρουΒόλτα στη Μαυρομιχάλη, τον νέο δρόμο-προορισμό του κέντρου

ΟΜΟΝΟΙΑ

Λευτέρης ο Πολίτης

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ζουμερά, πικάντικα, μπιζουδένια τυλιχτά σε ένα σουβλατζίδικο-θεσμό του κέντρου. Με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ή σουτζούκι. Χωρίς πατάτες. Τρώγονται δυο-δυο. Γ.Π.

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, T/210-52.25.676 & Ρόμβης 18, Σύνταγμα, Τ/210-33.10.030)

Λουκουμάδες Κτιστάκη

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Αυτοί οι λουκουμάδες δεν είναι σαν τους άλλους. Τραγανοί και σε μέγεθος μπουκίτσας απελευθερώνουν σιρόπι στο στόμα όταν τους δαγκώνεις. Για γαρνιτούρα, κανέλα και λίγο σουσάμι. Γ.Π.

Σωκράτους 59, Ομόνοια, Τ/210-52.40.891

Δωδώνη

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όλα ημέρας και καλοφτιαγμένα στο τυροπιτάδικο «των δικηγόρων» που παλαιότερα βρισκόταν στη στοά Ειρηνοδικείου. Το must τρίπτυχο: τυρόπιτα (κουρού, βουτυράτη), μπουγάτσα (άγλυκη, αξιοπρεπέστατη) και πίτσα (στρογγυλή, σαν περιποιημένη σχολική, με κόκκινη σάλτσα και γλυκούτσικο ζυμάρι). Γ.Π.

Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761

Η Στάνη

Όχι το πιο συμβατικό street food αλλά σίγουρα από τα πιο υγιεινά: γιαούρτι με μέλι και καρύδια από το διαχρονικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας. Και ρυζόγαλο με κανέλα ή (υπέρτατο) ανθόγαλο με μέλι για τις λιγούρες. Γ.Π.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

Κρίνος

Από το 1923 οι Αθηναίοι σταματούν στην Αιόλου για τους λουκουμάδες του Κρίνου. Στρογγυλοί, τρυπητοί με χρυσαφένια, τραγανή «κρούστα» και σιρόπι πλούσιο σε θυμαρίσιο μέλι. Must και το παγωτό μηχανής σε θεόρατες μερίδες. Γ.Π.

Αιόλου 87, Ομόνοια, Τ/ 210-32.16.852 

Ρώσικο Πιροσκί

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Πιροσκί-προορισμός. Η κυρία Μαρία από την Ουκρανία ζυμώνει, τηγανίζει και πουλάει όλη μέρα τα χειροποίητα πιροσκί της με τη χρυσαφένια κρούστα. Αυτό με τον πικάντικο μοσχαρίσιο κιμά και το άλλο με πατάτα και μπόλικο άνηθο είναι τα σουξέ. Έχει και άλλα πολλά. Δοκιμάζουμε και τσεμπουρέκ, μια κρεατόπιτα με χοιρινό κιμά και λεπτή κριτσανιστή ζύμη. Γ.Π.

Αχαρνών 140, Άγ. Παντελήμονας, Τ/213-00.43.076

Παραδοσιακές Γεωργιανές Πίτες

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ζυμάρια και «ακροβατικά»! Τα λεπτά, επίπεδα, υφάλμυρα ψωμιά ψήνονται πάνω στα πυρότουβλα, μέσα στον γεωργιανό φούρνο που μοιάζει με πηγάδι. Είναι θεαματικό αν πετύχεις τον ψήστη την ώρα που μπαινοβγαίνει ολόκληρος σχεδόν στον φούρνο για να τα κολλήσει στα τοιχώματα. Γ.Π.

Αχαρνών 128, Αθήνα, Τ/213-04.02.440

Ιμπραήμ

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Τυλιχτό με φρεσκοτηγανισμένο και αρωματικό φαλάφελ από έναν εξπέρ του είδους, τον Ιμπραήμ. Δοκιμάζουμε και αραβική πίτα με συκωτάκια κοτόπουλου και φανταστική τηγανητή μελιτζάνα. Γ.Π.

Λιοσίων 1, Πλατεία Βάθης, Τ/210-52.24.880

Μαμ

Η ιστορική τυρόπιτα του κέντρου με ιστορία από το 1976. Ανοίγουν φύλλο και φουρνίζουν κάθε μέρα στο εργαστήριό τους. Τη βρίσκουμε πάντα φρέσκια και ζεστή. Η φέτα που βάζουν είναι Δωδώνης και δίνει αυτήν την έξτρα πικάντικη νοστιμιά. Μ.Π.

Πεσμαζόγλου 3, Αθήνα, Τ/210-32.14.338

Shawarma Μοχάμετ

Αραβικό γύρο δεν βρίσκεις συχνά στην Αθήνα. Εδώ είναι χειροποίητος, με κρέας από κοτόπουλο ή αρνί, ανάλογα με τη μέρα, ένα μιξ μπαχαρικών και μυρωδικών που το κρατάνε μυστικό, φρεσκοκομμένα λαχανικά και μια επιλογή από σάλτσες – καυτερή, σκορδάτη ή από ταχίνι. Μ.Π.

Αχαρνών 151, Αθήνα

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Κώστας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν προτείνεται για όταν είσαι σε φούρια. Για δύο λόγους: γιατί ο Κώστας έχει σχεδόν πάντα ουρά και γιατί τέτοιο σουβλάκι πρέπει να κάτσεις έστω σε ένα σκαλοπάτι να το απολαύσεις. Από το ελάχιστων τετραγωνικών μαγαζί, με ιστορία από το ‘50, βγαίνει το καθαρό και μαϊντανάτο σουβλάκι του Κώστα. Με χοιρινό καλαμάκι ή μίνιμαλ μπιφτέκι. Γ.Π.

Μητροπόλεως & Πεντέλης 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.28.502

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIkigai Μarket: ο Άρης Βεζενές έστησε μια μικρή Ιαπωνία στη ΣκούφουIkigai Μarket: ο Άρης Βεζενές έστησε μια μικρή Ιαπωνία στη Σκούφου

Ekiben Kitchen

Value for money δεν το λες, αλλά έχω φάει το smash burger του Ekiben μόνη μου σε παγκάκι παρέα με μια μπίρα και έχω περάσει πιο ωραία απ’ ότι σε πολλά εστιατόρια. Εκτός του (celebrity πια) burger προτείνω τον κουβά με γιαπωνέζικου στυλ τηγανητό κοτόπουλο. Γ.Π.

Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/210-32.50.535

Sweet Νolan

Στο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά, πλάι στο Nolan, κάνουμε στάση για πορτογαλικά ταρτάκια με κρέμα (pastel de nata – παστέλ ντε νάτα) και απίθανα μπισκότα. Τρώγονται εύκολα και δεν λερώνουν. Το βάσκικο τσιζκέικ πάλι, δεν είναι η πιο πρακτική επιλογή για τον δρόμο αλλά είναι αδυναμία. Γ.Π.

Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/210-32.40.698

4 Seasons

Από το ενημερωμένο, βιολογικό παντοπωλείο του κέντρου αγοράζουμε προϊόντα παραγωγών απ΄όλη την Ελλάδα. Για θρεπτικά σνακ εν κινήσει καλή ιδέα είναι τα μυρωδάτα χιώτικα μανταρίνια και οι μπανάνες Κρήτης που έχουν στη μαναβική τους. Γ.Π.

Νίκης 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.078

Μητροπολιτικόν

Μας λιγώνει το ρομαντικό Μητροπολιτικόν με τα παλιομοδίτικα γλυκά του. Σπεσιαλιτέ είναι τα γλασέ μανταρινάκια που είναι φτιαγμένα από κλημεντίνες, χυμώδη, μυρωδάτα, με τραγανή τη φλούδα και ζουμερό το εντός τους. Μ.Π.

Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/210-32.40.654

Thess Bao

Φρεσκοψημένα bao buns με γεμίσεις όπως τραγανό κοτόπουλο σε στυλ Kentucky, ξεψαχνισμένο χοιρινό ή τραγανές γαρίδες με panko. Φτιάχνουν και ένα δικό τους, καθόλου κλασικό αλλά πεντανόστιμο hot dog με λουκάνικο Τζουμαγιάς σερβιρισμένο με coleslaw και κέτσαπ με πιπεριά Φλωρίνης. Μ.Π.

Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, Τ/210-32.14.717

Granello

Πιο παλιά έδιναν την πίτσα και με το κομμάτι. Δυστυχώς έχουν σταματήσει να το κάνουν πλέον αλλά, όποιος πεινάει λίγο παραπάνω (ή έχει παρέα) μπορεί να πάρει την ναπολιτάνικου στυλ πίτσα του Granello στο κουτάκι της. Φτιάχνεται με φυσική προζύμη και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Ψηφίζω Margherita και Vulcana με καυτερή njuja. Γ.Π.

Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542

Marketta

Τα σάντουιτς φτιάχνονται με χειροποίητη φοκάτσια

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Και φωτογενή και χορταστικά και λιχούδικα, τα σάντουιτς του Marketta. Το αγαπημένο μου: το Guilty Pleasure με σνίτσελ κοτόπουλου τηγανητό σε βούτυρο κλαριφιέ, πικρούτσικο αντίβ και μαγιονέζα με αλεσμένη κάππαρη, σε χειροποίητη φοκάτσια. Για συνοδεία: Arnold Palmer, λεμονάδα ή κρύο τσάι ιβίσκου με βανίλια και τσίλι – όλα σπιτικά. Γ.Π.

Λέκκα 10, Σύνταγμα, T/210-32.25.388

Μόντακιου

Με μικρό ντέλι μοιάζει το σαντουιτσάδικο της στοάς Κοραή που στοκάρει τυριά και αλλαντικά ελληνικής, ιταλικής και γαλλικής προέλευσης – από gorgonzola dolce μέχρι χοιρομέρι Δράμας και coppa. Το δικό μου combo: φοκάτσια με δεντρολίβανο, ομελέτα, διπλή μορταδέλα και stracchino. Γ.Π.

Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Τ/210-33.16.500

Άριστον Λομποτέση

Με ζεστές τυρόπιτες και ροκφορόπιτες, το Άριστον φροντίζει από τις αρχές του περασμένου αιώνα για το πρωινό όσων κυκλοφορούν στο κέντρο. Στα συν και οι vegan επιλογές όπως η ζουμερή μανιταρόπιτα ή εκείνη με τα ανάμεικτα λαχανικά. Γ.Π.

Βουλής 10, Σύνταγμα, T/210-32.27.626

Holy Llama

Vegan φουρνιστά σνακ που δεν βρίσεις σχεδόν πουθενά αλλού στην Αθήνα. Ανάμεσά τους: διπλοφουρνιστό κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου, cruffin, μπουγάτσα και «puff dog» (σφολιάτα με λουκάνικο από tofu, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, καραμελωμένα κρεμμύδια και dijonnaise). Γ.Π.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33-18.913

Pide

Ανοίγουν το ζυμάρι και ψήνουν τα πεϊνιρλί όλη την ημέρα γι’ αυτό όποτε και να πας θα γευτείς φρεσκότατο και ζεστό πεϊνιρλί ή pide, όπως το λένε στα τούρκικα. Πεϊνιρλί, με κασέρι και με συνδυασμούς όπως μοσχαρίσιος κιμάς και αυγό, μπέικον ή γαλοπούλα, αλλά και μία χορτοφαγική επιλογή. Παίρνουμε ένα στο χέρι και απολαμβάνουμε όσο κάνουμε τη βόλτα μας στην Ερμού. Μ.Π.

Βουλής 29, Σύνταγμα, Τ/211-42.11.129

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε τα πιο επικά σάντουιτς της Αθήνας;Πού τρώμε τα πιο επικά σάντουιτς της Αθήνας;

Sando Athens

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εδώ διαλέγουμε ανάμεσα σε περίπου δέκα διαφορετικά σάντουιτς, από «τσίζμπεργκερ» sando μέχρι sando με τραγανό κοτόπουλο ή μπακαλιάρο τεμπούρα, ενώ υπάρχουν και σε γλυκιά εκδοχή με φράουλες, ακτινίδιο και μασκαρπόνε. Μ.Π.

Πετράκη 7, Αθήνα, T/210-32.26.653

Baklavas

Εκτός από τα βουτυράτα μπακλαβαδάκια που φτιάχνουν σε πάνω από δέκα διαφορετικές εκδοχές εδώ σταματάμε και για πολίτικο νερομπούρεκο, μια από τις πιο ιδιαίτερες τυρόπιτες που μπορεί κανείς να βρει στην Αθήνα. Έχει χειροποίητα φύλλα που βράζονται, όπως τα λαζάνια, προτού ψηθούν μαζί με κομμάτια φέτας. Γ.Π.

Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

Poncho Tacos

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Μεξικανός της Καρύτση, Poncho Alvarez, αλέθει κάθε πρωί καλαμπόκι για να φτιάξει τις τορτίγιες του. Αυτές χρησιμοποιεί για τα νόστιμα τάκος al pastor (με αργοψημένο χοιρινό «γύρο») που τρώγονται στα όρθια, σε χάρτινο πιατάκι, με μπόλικο στυμμένο λάιμ. Γ.Π.

Καρύτση 10, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, T/210-33.17.538

Harry’s Kitchen

Αυτό ίσως και να είναι το πιο μικρό μαγαζί του κέντρου. Στο τυροπιτάδικο που δεν πιάνει το μάτι σου ο Χάρης ανοίγει φύλλο και η σύζυγός του, Γιούλη αναλαμβάνει τις γεμίσεις. Το αποτέλεσμα είναι ανάλαφρες πιτούλες με κλασικές ή απρόσμενες γεμίσεις: από κασερόπιτα με κασέρι Μυτιλήνης και γραβιέρα Κρήτης, μέχρι πίτα με φρουτάλια (ομελέτα με χωριάτικο λουκάνικο). Γ.Π.

Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα, T/211-11.52.864

Wild Souls

Φρέσκα, γλυκά αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, πεκάν, μακαντέμια. Στο νέας γενιάς ξηροκαρπάδικο βρίσκουμε πρώτης ποιότητας καρπούς και ιδιοπαραγώμενο, εξαιρετικό χαλβά με μέλι. Ιδιαίτερη λιχουδιά και ο χαλβάς φουντουκιού. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Καλίνκα – Μαλίνκα

Τα πιροσκί παρασκευάζονται όλη την ημέρα από τις έμπειρες μαγείρισσες μπροστά στα μάτια των πελατών. Στη συνέχεια τηγανίζονται ή φουρνίζονται ανάλογα με τη συνταγή. Στο Καλίνκα – Μαλίνκα τρώμε νόστιμα πιροσκί φούρνου με κοτόπουλο, μανιτάρια και τυρί γκούντα, τηγανητά πόντσικ, πιροσκί με λάχανο και καρότο ή με κιμά με αυγό. Τα γλυκά πιροσκί τους είναι εθιστικά: παίρνουμε πάντα αυτό με τα φρέσκα μούρα και κρεμ πατισερί και το άλλο με παπαρουνόσπορο, βερίκοκο, σταφίδα και ξερό πορτοκάλι. Μ.Π.

Σόλωνος 81, Αθήνα, Τ/210-33.88.358

Le Greche

Φωτογραφία: Χριστόφορος Δουγλέρης

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Με ελληνικές και ιταλικές πρώτες ύλες φτιάχνεται το αυθεντικό τζελάτο του Le Greche. Αντί για κυπελάκι ή χωνάκι μπορείτε να ζητήσετε να σας το σερβίρουν μέσα σε φουσκωτό μπριοσάκι, όπως στη Σικελία. Γ.Π.

Μητροπόλεως 16, Αθήνα, T/216-70.06.458

Wok Shop

Ελαστικά, κολλώδη και μαλακά, τα μότσι (ιαπωνικά γλυκίσματα από ζύμη γλυκού ρυζιού) είναι μανία. Στο ασιατικό παντοπωλείο τα βρίσκουμε γεμιστά με διάφορες γεύσεις παγωτού, όπως μάνγκο, φυστίκι και βανίλια. Γ.Π.

Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, Τ/215-50.03.849

Oggi

Αν ο Πάπας είναι φαν, τι να πούμε και εμείς; Το Oggi, η ιταλική τζελατερία που αυτοδιαφημίζεται ως επίσημος προμηθευτής του Βατικανού, έχει κατάστημα και στο Σύνταγμα. Εκεί φτιάχνουν φρέσκο, πραγματικά βελούδινο παγωτό με πρώτες ύλες, όπως ρικότα από την Πούλια, φυστίκια από το Μπρόντε και φουντούκια από την Άβολα στη Σικελία. Γ.Π.

Βουλής 17, Σύνταγμα, Τ/210-32.46.995

Bon Bon Fait Maison

Cannelés ή αλλιώς μπουκίτσες κυλινδρικού σχήματος με τραγανή, καραμελωμένη κρούστα και μαλακό εσωτερικό. Γι’ αυτή τη γαλλική, ζυμαρένια, λιχουδιά με ρούμι και βανίλια κάνουμε στάση στο Bon Bon. Γ.Π.

Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.703

Dickie Dee

Στο μικρό ροζ μαγαζάκι που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποια ταινία του Γουές Άντερσον πρωταγωνιστής είναι το παγωτό μηχανής, που το φτιάχνουν με φρέσκο γάλα σε διάφορες γεύσεις. Ανθόγαλα, αλμυρή καραμέλα και σιτσιλιάνικο φυστίκι (για μένα το πιο ωραίο) έχουν βελούδινη υφή, ενώ και η vegan σοκολάτα έχει τους πιστούς της. Α.Σ.

Βουλής 23, Σύνταγμα, Τ/210-32.38.277

Choureal

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taste Gr (@tastegr)

Εδώ συνθέτουμε το δικό μας προφιτερόλ. Γεμίζουμε τα ψωμένια, τρυφερά σου, που μοσχοβολάνε βούτυρο και έχουν ωραία καραμελένια γεύση, με βελούδινη κρεμ πατισερί αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης ή με παγωτό που το φτιάχνουν οι ίδιοι και απολαμβάνουμε πριν ή μετά τα ψώνια. Μ.Π.

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα, Τ/ 210-33.17.883

Χατζής

Στο ιστορικό θεσσαλονικιώτικο ζαχαροπλαστείο, με ιστορία από το 1908, πηγαίνουμε για τα πολίτικα γλυκά. Το σάμαλι, που μπορείς να το πάρεις εύκολα στο χέρι, έχει υπέροχο άρωμα μαστίχας και φτιάχνεται από αγνά υλικά. Μ.Π.

Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.647

Πνύκα

Υπέροχες κυπριακές ταχινόπιτες με μέλι και αφράτα σταφιδόψωμα ζυμώνουν και φουρνίζουν στην Πνύκα κάθε μέρα. Γίνονται ανάρπαστα από το πρωί. Αν τους πάρετε τηλέφωνο, όμως, μπορούν να σας κρατήσουν. Μ.Π.

Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τ/210-32.45.162

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού θα φάμε το καλύτερο gelato στην ΑθήναΠού θα φάμε το καλύτερο gelato στην Αθήνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκό στο χέρι: Μικρές λιχουδιές κρυμμένες σε όλη την ΑθήναΓλυκό στο χέρι: Μικρές λιχουδιές κρυμμένες σε όλη την Αθήνα

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΨΥΡΡΗ

Το Κουλούρι του Ψυρρή

Ανοιχτό όλο το 24ωρο, το Κουλούρι του Ψυρρή που προμηθεύει πολλούς από τους πλανόδιους κουλουράδες της πόλης, ξεφουρνίζει συνεχώς. Αν είσαι τυχερός παραλαμβάνεις το προϊόν ζεστό-ζεστό. Μπορείς να ζητήσεις για συνοδεία και το γνωστό τριγωνικό τυράκι που πωλείται με το κομμάτι. Γ.Π.

Γεωργίου Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή, Τ/210-32.15.962

Ατλαντικός

Ναι, αυτό είναι μεζεδοπωλείο. Στο μενού του ωστόσο υπάρχει και το «ψαροσάντουιτς» – γεύμα ολόκληρο, στο χέρι. Το βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: μία με φιλέτο λαβράκι και μία με ψητό καλαμάρι, σε κυπριακή πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και ψητό κολοκυθάκι. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

Overoll

Στην προθήκη του βρίσκουμε κάθε μέρα πάνω από δέκα διαφορετικές εκδοχές του κρουσάν. Αγαπάμε την κλασική αλλά και τον «σαλίγκαρο», που συνδυάζει τη ζύμη γαλλικού αξάν με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα. Γ.Π.

Πραξιτέλους 27, Αθήνα, Τ/211-41.98.151

Subbie

Φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου

Φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου

Φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, κόβουν τα αλλαντικά μπροστά σου την ώρα της παραγγελίας και ετοιμάζουν όλες τις υπόλοιπες παρασκευές (πίκλες, σάλτσες, κρέμες κ.α.) επιτόπου. Από το σαντουιτσάδικο της Αθηναϊδος τρώμε: το «νησιώτικο» I Love Cyclades με λούζα Τήνου, αρσενικό Νάξου και κρέμα αγκινάρας, σάντουιτς με πορκέτα, ή εκείνο με το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, κρέμα τσένταρ και πίκλες αγγουριού. Γ.Π.

Αθηναΐδος 3, Μοναστηράκι, Τ/210-32.18.371

Smak.

Μια παρέα με καταγωγή από τη Δράμα φτιάχνει αφράτα πεϊνιρλί και πίτσες με ζύμη αργής ωρίμασης που ψήνονται στην πέτρα την ώρα της παραγγελίας. Προτείνουμε το απλό και νόστιμο πεϊνιρλί με μοτσαρέλα και κεφαλοτύρι που σερβίρουν με λίγες σταγόνες λεμονιού και ξερή ρίγανη και το πεϊνιρλί με πικάντικο σουτζούκι Δράμας. Γ.Π.

Ρόμβης 21, Αθήνα, Τ/211-40.97.046

Crust

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ωραία αμερικανιά: μεγάλα κομμάτια πίτσας σε χαρτόνι, στο χέρι. Μόνο η έξτρα παρμεζάνα και το καυτερό πιπέρι σε σέικερ λείπουν. Tα hit: η Snow White με κρέμα παρμεζάνας και άγρια μανιτάρια και η Lawless με ντοματένια σάλτσα, φρέσκια μοτσαρέλα, πεπερόνι και σαλάμι Calabrese. Γ.Π.

Πρωτογένους 13, Μοναστηράκι, Τ/210-32.57.179

Dope Roasting Co

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dope Roasting Co (@doperoasting)

Μαζί με τον ωραίο εσπρέσο παίρνουμε σάντουιτς σε ψωμί από το in house μίνι αρτοποιείο του Dope. Συνήθως κερδίζει η μπαγκέτα με μορταδέλα, πέστο βασιλικού και comté. Το αφράτο μπριός με ζαμπόν και τυρί κρέμα είναι απλό αλλά απολαυστικό. Γ.Π.

Βύσσης 25, Μοναστηράκι, Τ/210-32.15.209

Hoocut

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Το σεφίστικο σουβλάκι του κέντρου γίνεται με πίτες που ανοίγονται επιτόπου από φρέσκο, σπιτικό ζυμάρι, «γύρο» από λεπτοκομμένο κρέας (έχουν και προβατίνα!), ψημένο στιγμιαία στη φωτιά ώστε να μείνει ζουμερό. Για συνοδεία, πατάτες κομμένες στο χέρι. Γ.Π.

Πλατεία Αγ. Ειρήνης 9, Αθήνα, T/210-32.40.026

Feyrouz

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Ξεχωριστή περίπτωση ταχυφαγείου όπου όλα γίνονται με υπομονή και φροντίδα. Ο δρόμος έξω από τη Feyrouz μοσχοβολάει φαγητά της Αντιόχειας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας. Λαχματζούν, πιντέ (πεϊνιρλί) με κόκορα κρασάτο, με χοιρινό και καπνιστή μελιτζάνα ή με ενδιαφέρουσες χορτοφαγικές γεμίσεις και μαχλούτα (σούπα με κόκκινη φακή και αγριοκύμινο) σε χάρτινη κούπα, στο χέρι. Γ.Π.

Αγάθωνος 2 & Καρόρη 23, Μοναστηράκι, T/213-03.18.060

Τα Kαραμανλίδικα του Φάνη (Εργαστήρι)

Καθιστοί τη νόστιμη σουτζουκόπιτα που φτιάχνουν θα την φάτε πιο άνετα, αλλά αν θελήσετε να την πάρετε μαζί σας σε χάρτινο σκαφάκι δεν θα σας πουν όχι. Απλά θα πρέπει να προσέξετε να μην λερωθείτε. Είναι πληθωρικό πράγμα. Πάνω σε ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης απλώνουν παστουρμά, γραβιέρα Αμφιλοχίας, σουτζούκι και δυο βιολογικά αυγά τηγανητά. Και μετά είναι και η φετόπιτα: πάνω στο ίδιο ζυμάρι βάζουν θρυμματισμένη φέτα, ψητή μελιτζάνα, καπνιστό τυρί από το τυροκομείο Αρβανίτη στη Νεοχωρούδα και ημίσκληρο τυρί από τη φάρμα Λευκάρων με σκόρδο και βασιλικό. Α.Σ.

Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119

Κώστας Αγίας Ειρήνης

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ένα από τα πιο νόστιμα σουβλάκια του κέντρου με την κόκκινη, καυτερή σάλτσα και ιστορία από το 1946. Ο έμπειρος ιδιοκτήτης ψήνει στα κάρβουνα χοιρινά καλαμάκια και μοσχαρίσια μπιφτέκια που ζυμώνονται κάθε πρωί και πλάθονται την ώρα της παραγγελίας. Και η ντομάτα επιτόπου κόβεται, κατευθείαν πάνω από την πίτα, για να μην προλάβει να βγάλει ζουμιά. Από πάνω το κρεμμύδι, ο μαϊντανός και η περίφημη σάλτσα. Μ.Π.

Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, Τ/210-32.32.971 

Juicy Grill

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το αγαπημένο μας burger στο Juicy Grill είναι το πικάντικο και best seller Donald Pank με μπιφτέκι, panko μανιτάρι portobello, τυρί monterey jack, διπλό μπέικον, chipotle aioli mayo. Φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς στο μπιφτέκι, που είναι πάντα ψημένο medium, φρέσκα λαχανικά, μαρινάδες, σάλτσες χειροποίητες και το ψωμάκι μπριός, μαλακό και φρέσκο, όπως πρέπει. Μ.Π.

Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, T/210-32.29.027

Hoppers

Η ταπιόκα, το άλευρο από τη Λατινική Αμερική, είναι το αγαπημένο τους υλικό, και έχουν βάλει στόχο να το γνωρίσουν στους Αθηναίους. Τα tapioca flatbreads σε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο και λαχανικά ή με σοκολάτα και φρούτα είναι από τις σπεσιαλιτέ τους. Μ.Π.

Βύσσης 22, Μοναστηράκι, Τ/216-00.26.324

Food Str

Στο «ξενύχτικο» μπεργκεράδικο δρόμου με τη μαύρη πρόσοψη, που μένει ανοιχτό μέχρι τις 4 το πρωί, τρως στα όρθια μπέργκερ με λεπτό, σωστά ψημένο μπιφτέκι, μανιτάρια και σάλτσα παρμεζάνας σε σουσαμάτο ψωμάκι, πικάντικο hot dog ή fish and chips ακούγοντας Firewater και Stellastar. Τελευταία άφιξη, το arti burger με αγκινάρα – πήρα την εκδοχή με λεπτοκομμένο ψητό κοτόπουλο, μπέικον και μαγιονέζα κι ήταν πολύ ωραία. Α.Σ.

Καλαμιώτου 14, Αθήνα, Τ/210-32.11.003

Local Green

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Local Green (@localgreenathens)

Εστιάζει στα φρέσκα υλικά, τηγάνι δεν βάζει, όλα ψήνονται στη σχάρα, και καλύπτει πολλές διατροφικές προτιμήσεις. Παίζει δυνατά στο πεδίο «σαλάτα». Κι αν θέλεις κάτι στο χέριμ υπάρχουν πάντα τα wraps – ψηφίζω αυτό με το καρυκευμένο με διάφορα μπαχαρικά ψητό κουνουπίδι, γαρίδες στη σχάρα, ροβίτσα, σταφίδες, σαλάτα mesclun, αμύγδαλα και τραγανό μπέικον σε τορτίγια ολικής. Α.Σ.

Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, Τ/210-32.14.500

Fallafellas

Κλασική στάση για φαλάφελ. Πολλές παρτίδες βουτάνε στο λάδι κάθε μέρα και μετά μπαίνουν σε μεγάλη ή μικρή αραβική πίτα, με μελιτζάνα, μαρούλι, ντομάτα, γιαούρτι, ταχίνι και κόκκινη σάλτσα. Σουλατσαδόροι, τουρίστες και εργαζόμενοι του κέντρου τα τρώνε στο όρθιο ή καθισμένοι σε ένα από τα κοντινά παγκάκια. Α.Σ.

Αιόλου 51, Μοναστηράκι, Τ/210-32.39.809

Po’ Boys

Θα πάτε, θα καθίσετε, θα πάρετε το πολύ νόστιμο μπέργκερ με brisket ή ένα po’ boy (αμερικάνικο σάντουιτς) με τηγανητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο χοιρινό ή καπνιστή προβατίνα. Κι αν προτιμάτε κάτι στο χέρι, κι αυτό γίνεται. Στην καραντίνα ξεκίνησαν να δίνουν μικρά μπεργκεράκια το go, για να μασουλάς κάνοντας τη βόλτα σου. Η ζήτηση συνεχίστηκε, οπότε και τώρα μπορείς να φύγεις με ένα πλούσιο μπέργκερ τυλιγμένο σε χαρτί, κι έρχονται σύντομα και καινούργια sliders σε τετράγωνο πατατόψωμο. Α.Σ.

Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, Τ/210-32.34.672

Το μανάβικο της Απόλλωνος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ανάμεσα στα ασιατικά εστιατόρια βρίσκουμε το μανάβικο της Απόλλωνος που μάλιστα λειτουργεί μέχρι αργά. Όταν κυκλοφορούμε στο κέντρο και λιγουρευόμαστε φρουτάκι περνάμε από εκεί και πάντα βρίσκουμε κάτι εκλεκτό. Αν το ζητήσετε μπορούν να σας τα πλύνουν. Μ.Π.

Απόλλωνος 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.21.258 

Κόκκιον

Το παγωτό ωμό αμύγδαλο με τόνκα το αγάπησα με την πρώτη κουταλιά, σχεδόν πάντα αυτό παίρνω, αλλά κρύβονται κι άλλα ωραία κάτω από τα μεταλλικά καπάκια του: αλμυρή καραμέλα, μπισκότο, σοκολάτες πολλών λογιών, αλλά και γευστικά σορμπέ – εδώ προτείνω το δροσιστικό αρωματικό λεμόνι-λουίζα, που το ’χω πάει βόλτα σε πολλές λιακάδες ή κάποια από τις γρανίτες τους, σε στιλ «σπρώξε-γλείψε». Α.Σ.

Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι, Τ/ 6981-563.511

 

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Smash & Bun

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smash’n Bun (@smashnbun)

Το «κύριο θέμα» είναι τα smashed burgers, με το μπιφτέκι να φτιάχνεται με κιμά από dry aged μοσχάρι, να πατικώνεται στην καυτή πλάκα και να κλείνεται σε ένα νόστιμο χειροποίητο πατατόψωμο με διάφορες σάλτσες, πίκλες, μαρμελάδα κρεμμυδιού, και άλλα πολλά. Αλλά κι εκείνο το Korean Fried Chicken με το τραγανό, παναρισμένο κοτόπουλο (ελευθέρας βοσκής) και το καυτερούτσικο κίμτσι, είναι άκρως εθιστικό. Α.Σ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802

Λυκαβηττός

Για ανεφοδιασμό στις ανηφοριές του Κολωνακίου κάνουμε στάση στον παλιό, καλό φούρνο. Έχει μεγάλη ποικιλία, τόσο σε ψωμιά όσο και σε λοιπές ζυμαρένιες λιχουδιές. Η τραγανή χωριάτικη τυρόπιτα, με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι αποκλειστικά με ελαιόλαδο και έχει γέμιση από φέτα Ελασσόνας και ανθότυρο σε ωραία αναλογία, είναι η αγαπημένη μας. Γ.Π.

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.248

Κωσταρέλλος

Τα τυροκομικά προϊόντα του Κωσταρέλου είναι οι πρωταγωνιστές στα πιο πετυχημένα σάντουιτς που βρίσκουμε εδώ, όπως το μπριός με σαρδινέλλα και κατσικίσια γραβιέρα ή το bagel με τσαλαφούτι, ραπανάκι, κάππαρη και καπνιστό σολομό. Όλες οι πίτες με το κριτσανιστό φύλλο είναι ιδανικά σνακ για τον δρόμο. Ξεχωρίζουμε την τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα Κωσταρέλου και ανθότυρο. Γ.Π.

Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.000

Kora

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Σπίτι του τελειότερου pain au chocolat της πόλης (η τσαχπινιά είναι ότι μέσα στην αφράτη ζύμη βάζουν δύο μπάρες ποιοτικής σοκολάτας: μία πικρή και μία γάλακτος), η Kora αξίζει μια στάση και μόνο γι’ αυτό. Εκτός από τα προϊόντα βιενουαζερί, παίρνουμε στο χέρι σάντουιτς με μορταδέλα, μπουράτα, ντοματίνια κονφί και relish κόκκινης πιπεριάς ή ένα σκέτο κομμάτη φουσκωτή, λαδένια φοκάτσια που εξαφανίζεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζεις. Γ.Π.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Carpo

Εδώ κάνουμε στάση όταν θέλουμε να φάμε κάτι υγιεινό, γρήγορο που θα μας δώσει ενέργεια μέσα στη μέρα – το energy mix ξηρών καρπών είναι ακριβώς αυτό. Από τα ξερά φρούτα μάς αρέσουν το πεπόνι, το καυτερούτσικο τζίντζερ, το μάνγκο και οι ζουμεροί βασιλικοί χουρμάδες με καρύδια. Έχει και παστέλια μπουκίτσες. Μ.Π.

Κανάρη 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.05.617

 

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ – ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Έλβις

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο γνωστό καλαμάδικο στη γωνία Πλαταιών και Κεραμεικού τα χοιρινά καλαμάκια ψήνονται ασταμάτητα στα κάρβουνα και οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Τρώμε χοιρινό καλαμάκι ή πρόβατο με λεπτοκομμένες στρογγυλές πατάτες και ψημένο ψωμάκι. Μ.Π.

Πλαταιών 29, Κεραμεικός, Τ/210-34.55.836

Saitama

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Εδώ πάμε για νουντλς που κρατάνε στο δόντι και «μπλέκονται» με τρυφερά κομματάκια μοσχαριού, γλυκοφάγωτα ψητά καρότα και αυγά ράμεν που μαρινάρονται σε μια σάλτσα με βάση τη σόγια και furikake. Τα αγαπάμε! Μ.Π.

Κεραμεικού 101, Κεραμεικός Τ/210-34.71.850

ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Talking Breads

Italian Job από το Talking Breads

Χμ…. δύσκολη η επιλογή. Από τη μία είναι το cheeseburger και το bacon mushroom melt με το βουτυράτο μπριός, τα σάντουιτς με το ξεψαχνισμένο σιγοψημένο χοιρινό Satay ή το ελαφρά πικάντικο tikka στο μαλακό, νόστιμο βουτυρόψωμο που φτιάχνουν καθημερινά οι ίδιοι. Από την άλλη τα πλούσια σε γεύση pizza rolls. Ό,τι και να αποφασίσεις, πάντως, έπεται baked Alaska. Παγωτό με μαρέγκα τσουρουφλισμένη με το φλόγιστρο, στην προκειμένη σε ξυλάκι. Α.Σ.

Σπύρου Τρικούπη 11 & Στουρνάρη, Εξάρχεια, Τ/211-18.39.731

Φούρνος Σταυρόπουλου

πολίτικος φούρνος Σταυρόπουλου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

πολίτικος φούρνος Σταυρόπουλου
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Από το 1969 ζυμώνουν παραδοσιακά αρτοποιήματα με συνταγές, κληρονομιά από τον Πολίτη Γιάννη Σταυρόπουλο. Ατσμάδες, κίφελ, μπατόν σαλέ και πικάντικα τσέστερ (αλμυρά μπισκότα), σμυρναίικα κουλούρια, κιμαδόπιτες και λαχματζούν είναι μερικά απ’ όσα συναντάμε στον οικογενειακό φούρνο. Γ.Π.

Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, Τ/210-38.47.006

The Black Salami

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει μια μικρή ουρά αλλά αξίζει την αναμονή. Ο φούρνος που ενισχύει ανησυχητικά πολύ τη σχέση μας με τη γλουτένη φτιάχνει επικά σάντουιτς, ένα τυρόψωμο με φέτα, κρητική ξινομυζήθρα και ανθότυρο που καίει καρδιές και αξέχαστη χορτόπιτα. Κάθε φορά ξεφουρνίζουν και από κάτι καινούργιο. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, T/211-41.87.956

Keenkies

Λουκουμάδες καρμπονάρα; Ή μήπως λουκουμάδες παστίτσιο; To Keenkies προσφέρει τη δική του εκδοχή στο «βρόμικο» φαγητό, με vegan όρους. Το κατάστημα δεν είναι αποκλειστικά vegan αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές επιλογές άνευ ζωικών προϊόντων. Οι λουκουμάδες του βγαίνουν σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές ενώ ο κατάλογος έχει και vegan μπράουνις, blondies και αλμυρά ή γλυκά πεϊνιρλί. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, T/210-38.15.278

Guerilla Chef Burgers

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν έχει πολλά πολλά αυτό το burger και αυτός είναι ο λόγος που ξεχωρίζει. Ο Guerilla Chef (ή αλλιώς Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem) στο μικρό του μαγαζί, στα Εξάρχεια, προσφέρει ένα μόνο προϊόν: απλό, τίμιο τσίζμπεργκερ. Και craft μπίρες. Γ.Π.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, Τ/213-02.87.944

Γιώργος και Μάνος

Το σουβλάκι με κοντοσούβλι είναι must. O Γιώργος και ο Μάνος είναι μάστορες του είδους. Η συνταγή είναι πατέντα του πεθερού του Γιώργου, που κατάγεται από την Τρίπολη. Η προετοιμασία του χοιρινού κρέατος γίνεται καθημερινά και το κοντοσούβλι σερβίρεται σκέτο ή τυλιχτό σε στεγνή, ολόφρεσκη πίτα. Έχουν και κοντοσούβλι κοτόπουλου, το οποίο πρόσθεσαν στο μενού τους πρόσφατα γι’ αυτούς που προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ. Μ.Π.

Θεμιστοκλέους 39 & Κωλέττη, Εξάρχεια, Τ/210-38.15.442

Η Λόντζα της Γειτονιάς

Φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Μπορείς να κάτσεις και να φας κεφτεδάκια, χυλοπίτες και άλλα «γιαγιαδίστικα» φαγητά στα γρήγορα ή μπορείς να πάρεις στο χέρι ένα balik ekmek. Παραλλαγή των σάντουιτς που ετοιμάζουν στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στη γέφυρα του Γαλατά, έχει φιλέτο από φρέσκο λαβράκι, μαρούλι, κρεμμύδι και μια ελαφριά στρώση από μαγιονέζα με εστραγκόν. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Τ/210-361.2334

Magic Kitchen

Τούρκικο street food, vegan και οικονομικό. Στο συνεργατικό φαγάδικο της Θεμιστοκλέους ψήνουν γκιουζλεμέδες στο σάτσι και έπειτα τούς γεμίζουν με καρυκευμένο πουρέ πατάτας ή μανιτάρια. Το tantuni (χειροποίητο ψωμί γεμιστό με κεμπάπ σόγιας, πικάντικη σάλτσα και χοντροκομμένο κρεμμύδι) είναι επίσης μια ωραία επιλογή. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 45, Εξάρχεια, Τ/210-38.05.290

Καταλαχού

Στο συνεργατικό μανάβικο και παντοπωλείο της Μαυρομιχάλη φέρνουν αρκετά βιολογικά προϊόντα και ακολουθούν την εποχικότητα. Το ενδιαφέρον είναι πως, ανεξάρτητα από δίκτυα διανομής, η παρέα που διαχειρίζεται το κατάστημα συνάπτει συμφωνίες κατευθείαν με μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Ένα κουτάκι με φανταστικές φράουλες Τροιζηνίας που φέρνουν αυτή την εποχή κάνει την ανοιξιάτικη βόλτα καλύτερη. Γ.Π.

Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/210-36.13.851

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα αγαπημένα μας κρουασάν στην ΑθήναΤα αγαπημένα μας κρουασάν στην Αθήνα

ΚΟΥΚΑΚΙ

Τάκης

Η μικρή στρογγυλή τυρόπιτα του Τάκη, με τραγανά, χειροποίητα λεπτά φύλλα που ξεχωρίζουν ένα ένα είναι εθιστική. Όσο για τη γέμιση, είναι ένα απολαυστικό μείγμα φέτας και ανθότυρου, λίγο όξινο και αρκετά βουτυρένιο. Μ.Π.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052

Django Gelato

Παλιά αν κάποιος έλεγε «Τζάνγκο» σκεφτόμασταν την ομώνυμη ταινία του Ταραντίνο ή τον Τζάνγκο Ράινχαρντ και τα κιθαριστικά του σόλο με δύο δάχτυλα. Από τότε που ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, άνοιξε το μαγαζί του στο Κουκάκι, ο νους μας στο άκουσμα το ονόματος πάει σε ένα παγωτό φυσικό, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, που πρέπει να καταναλώνεται τη μέρα που φτιάχνεται: στην πιο φραουλένια φράουλα που έχουμε δοκιμάσει (πάει τέλεια με το γιαούρτι του), στη σοκολάτα Καραϊβικής, στο καπνιστό φουντούκι και σε πολλές ακόμη γεύσεις που φιγουράρουν στη γυάλινη προθήκη κι αφήνουν τις πρώτες ύλες να λάμψουν. A.Σ.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

Guarantee

Από τα πιο παλιά σαντουιτσάδικα του κέντρου. Με περισσότερα από 25 είδη τυριών (από chèvre και brie μέχρι μανούρι και γραβιέρα) και περίπου 20 αλλαντικά (από παστουρμά και παστράμι μέχρι προσούτο Πάρμας) και κρεατοπαρασκευές που ετοιμάζουν οι ίδιοι. Ό,τι σάντουιτς και να πάρετε θα σας καλύψει και με το παραπάνω. Μ.Π.

Βεΐκου 41, Κουκάκι, Τ/210-92.26.924 

Καλύβας

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

O Καλύβας είναι από τα λίγα σουβλατζίδικα στην Αθήνα -αν όχι το μόνο- που έχει τόσο μεγάλη ποικιλία από τυλιχτά: εκτός από τα κλασικά με γύρο και καλαμάκι, έχει με παραδοσιακά κρέατα σούβλας, κοντοσούβλι από κοτόπουλο ή χοιρινό, κοκορέτσι και φρυγαδέλι (συκώτι μοσχαρίσιο τυλιγμένο σε μπόλια αρνιού). Μ.Π.

Δημητρακοπούλου 91-93, Κουκάκι, Τ/210-92.31.257 

Τζάιαντ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Παίρνουμε την πίτσα στο χέρι, ακουμπάμε στο σταντ χαζεύοντας τους pizzaiollo που ανοίγουν τα ζυμάρια και βάζουν τα toppings στις πίτσες, ή την παίρνουμε για έξω. Στο μενού βρίσκουμε δέκα πίτσες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Εκτός από τις κλασικές, μαργαρίτα και πεπερόνι, μας αρέσει πολύ η «τέσσερα τυριά» με μαρμελάδα σύκο, κρέμα γάλακτος, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα και μετσοβόνε. Μ.Π.

Γεωργάκη Ολυμπίου 21, Κουκάκι

Ρεβίθι

Στο Ρεβίθι βρίσκουμε αυθεντικό αιγυπτιακό φαλάφελ, φτιαγμένο από τα χεράκια του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη, το οποίο ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας. Το μείγμα πλάθεται και ψήνεται εκείνη τη στιγμή, οι σάλτσες είναι σπιτικές και τα λαχανικά πάντα φρέσκα. Μ.Π.

Παρθενώνος 1, Κουκάκι, Τ/211-41.16.494

Φούρνος Ρίζος Ελαία

Για σάντουιτς με ποιοτικό ψωμί δικής τους παραγωγής. Αυτό με τσιαπάτα όλικης άλεσης, ψητά λαχανικά και παρμεζάνα και το άλλο με πολύσπορο ψωμάκι και ψητή γαλοπούλα τα προτιμάμε για γρήγορο πρωινό σνακ με τον καφέ μας. Μ.Π.

Ματρώζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.47.527

Γυναίκες

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Εδώ τρώμε το πολυπόθυτο τυλιχτό της κυρίας Ελένης, που όλα περνάνε από τα χέρια της. Παραγγέλνουμε ένα με χειροποίητο γύρο, ντομάτα, κρεμμύδι, γιαούρτι και πιπέρι και συνεχίζουμε. Μ.Π.

Δράκου 16, Κουκάκι, Τ/210-92.25.648

Οπώριο

Δεν είναι το κλασικό μανάβικο, εδώ βρίσκουμε εξωτικά φρούτα, όπως λίτσι Μαδαγασκάρης, φυσαλίδες, dragon fruit και μάνγκο, αλλά και πιο δυσεύρετα ελληνικά, όπως κουμ κουάτ. Κάθε πρωί ετοιμάζουν μπολάκια με έτοιμα κομμένα φρούτα. Μ.Π.

Ερεχθείου 1, Κουκάκι, Τ/210-92.41.118

 

ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Borghese

Προσεγμένα σάντουιτς με προζυμένιο ψωμί, σπιτικές παρασκευές και διαλεγμένα τυριά-αλλαντικά, κυρίως ιταλικής προέλευσης, σε πρωτότυπους συνδυασμούς όπως γκοργκονζόλα με σαλάμι και σύκα ή κατσικίσιος κορμός με κομποτέ πράσινου μήλου, αμύγδαλα φιλέ και ρόκα. Γ.Π.

Αρχελάου 19, Παγκράτι, Τ/210-72.50.511

Φίλινγκς

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦίΛΙΝΓΚΣ (@feelings.ath)

Λίγα τετραγωνικά, περιορισμένη παραγωγή και φρέσκα, ελαφριά γλυκά από τον νεαρό ζαχαροπλάστη Αλέξανδρο Κόνιαρη. Δώστε βάση και στο καρότσι με τα φουρνιστά: από μαντλέν μέχρι ρολά με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου ή πέστο φυστικιού και μορταδέλα. Γ.Π.

Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Αθήνα, Τ/210-75.64.760

Piggyπόπουλο

Δεν βρίσκεις εύκολα χειροποίητο γύρο στην Αθήνα γι’ αυτό κάνουμε μια στάση στο μικρούλι σουβλατζίδικο του Παγκρατίου για ένα τυλιχτό. Ο γύρος τους είναι ξεροψημένος, σωστά αλατισμένος και ζουμερός. Μ.Π.

Αρχελάου 16, Παγκράτι, Τ/210-72.37.100

Αμερικάνα

Παίρνουμε πρέτσελ με χοιρινό λουκάνικο, το οποίο φτιάχνουν μόνοι τους, με χοιρινό και μυρωδικά ή τον «κουβά» με crispy κοτόπουλο από φιλέτο μπούτι. Ή και τα δύο. Μ.Π.

Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/210-92.42.966

Μαραμπού

Οι εκπλήξεις είναι η νόρμα για τα μικρής παραγωγής παγωτά του Μαραμπού. Καθημερινά βρίσκουμε το κομψό ανθόγαλα. Από εκεί και πέρα, ό,τι κάνουν κέφι οι τζελατιέριδες Βίκυ Περιστάνογλου και Ιγκόρ Τσομλεκτσόγλου: από κρέμα με ταχίνι και μέλι μέχρι παγωτό μαύρης μπίρας. Γ.Π.

Αρχελάου 17, Παγκράτι, Τ/210-72.47.037

Lido

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Για τσουρέκι, τι άλλο; Εδώ τρώμε φρεσκοψημένο, μαστιχωτό, πολίτικο τσουρέκι υπέροχο, όχι μόνο τις πασχαλινές μέρες. Μ.Π.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898 

 

ΜΑΒΙΛΗ/ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ -ΚΥΨΕΛΗ

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Ουρές ολόκληρες για καυτό και μυρωδάτο "Πεϊνιρλί Ιωνίας"
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Στη γωνία Πανόρμου με Αλεξάνδρας τα πεϊνιρλί βγαίνουν από τον φούρνο ζεστά-ζεστά και τραγανά, με ζουμερή αφράτη, κυψελωτή ψίχα και μια βουρτσιά λιωμένο βούτυρο στο τελείωμα. Όλα γίνονται sold out αλλά προτιμάμε τα παραδοσιακά: με σουτζούκι και με παστουρμά. Ωραία και εκείνα με τον κιμά, προετοιμασμένο μέσα σε ταψί στον ξυλόφουρνο. Γ.Π.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.62.854

Epik Gelato

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Epik Gelato (@epikgelato)

Εδώ πάμε για κλασικές και ασυνήθιστες γεύσεις παγωτού, με υλικά από διάφορα σημεία της Ελλάδας σε κυπελάκι και χωνάκι. Πρόσφατα, ας πούμε, εμφάνισαν ένα με κρητικό χαρούπι, πιπερόριζα και ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλά από το παγωτατζίδικο της πλατείας Μαβίλη μπορείς να βγεις και με ένα Σικάγο στο χέρι. Σε μέγεθος γκράντε. Βόμβα θερμίδων. Ένα ποτήρι φουλαριστό με παγωτό σοκολάτα, σος σοκολάτας, καβουρδισμένο αμύγδαλο, σιρόπι βύσσινο και σαντιγί, που σε πάει πίσω στην εποχή που ήσουν παιδί. Α.Σ.

Δορυλαίου 2, πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.64.105

Cookie Spot

Όταν θέλουμε να φάμε cookies εδώ ερχόμαστε: ψήνονται την ώρα που παραγγέλνεις, είναι αφράτα και ζεστά και με διάφορα τόπινγκς. Η ζύμη είναι όπως πρέπει, μαλακή στο κέντρο και κρατσανιστή στις άκρες και οι γεύσεις πολλές. Τα κλασικά chocolate chip με βελγική σοκολάτα και, για πιο έντονη δόση σοκολάτας, τα double dark chocolate με κακάο και βέλγικη μαύρη σοκολάτα είναι τα αγαπημένα μου. Μ.Π.

Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.83.637 

Τρομερό Παιδί

Τι να πρωτοπάρεις από τον φημισμένο φούρνο των Ιλισίων; Χρυσαφένια τυρόπιτα-μισοφέγγαρο με σφολιάτα που παράγεται εντός; Παριζιάνικη μπαγκέτα με ζαμπόν, τυρί και βούτυρο; Fougasse με πράσινες ελιές; Γαλατένια flan parisien; Ό,τι προλάβεις είναι η απάντηση. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

Μικέ

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ κάπου κοντά στο διαχρονικό ζαχαροπλαστείο με τη ροζ πρόσοψη και να μην πάρω ένα κουτάκι τραγανές φλωρεντίνες. Πολλές φορές το έχω ανοίξει στο παγκάκι της πλατείας κι έχω μασουλήσει δυο τρεις, πριν πάρω τον δρόμο για το γραφείο ή το σπίτι. Οπότε, τρόπον τινά, στο μυαλό μου, πέρα από θαυμάσιο κέρασμα, είναι και… γλυκάκι δρόμου. Κι αν θέλεις κάτι αλμυρό στο χέρι, μπορείς πάντα να πάρεις την τυρόπιτα του Μικέ, με χειροποίητη σφολιάτα και πλούσια γέμιση. Είναι διαχρονικό χιτ κι αυτή. Α.Σ.

Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.63.091 

Μαρίλι

Δύο νέες κοπέλες με καταγωγή από τη Γεωργία ζυμώνουν, γεμίζουν και ψήνουν ζυμάρια στο ανοιχτό εργαστήριο του Μαρίλι, που σημαίνει αλάτι. Εκτός από ζεστό χατσαπούρι (αλειμμένο με λίγο βούτυρο) ετοιμάζουν πουγκάκια γεμιστά με πατάτα και πολύ άνηθο, με φασόλια, με κιμά ή με πιπεράτο μείγμα από σπανάκι. Προσεχώς και ψωμιά. Γ.Π.

Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη, Τ/ 211-42.52.269
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού βρίσκουμε ωραία milkshakes στην ΑθήναΠού βρίσκουμε ωραία milkshakes στην Αθήνα

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Αχιλλέας

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ίσως ο καλύτερος γύρος της Αθήνας, από το 1987. Σουβλάκι φρέσκο και καυτό με νόστιμο, ζουμερό και πιπεράτο χοιρινό γύρο. Ο γύρος παρασκευάζεται κάθε μέρα στο εργαστήριο του μαγαζιού. Σερβίρεται σε μερίδα με ντομάτα και κρεμμύδι ή τυλιχτός σε φρέσκια αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι–μαϊντανό, ντομάτα και το δικό τους τζατζίκι. Tελειώνει πάντα μέχρι τις εννέα το βράδυ και δεν έχει άλλο, όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Μ.Π.

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, Τ/210-90.21.391

Η Κρήτη

Αυτό το καλτ μαγαζάκι σερβίρει ένα και μόνο σάντουιτς. Δεν είναι γκουρμεδιά, ούτε έχει διαλεχτά υλικά αλλά είναι το σάντουιτς που θα έφτιαχνε ο μερακλής παππούς μας με ό,τι έβρισκε στο ψυγείο. Ομελέτα με πατάτες, λουκάνικο, μπέικον, μορταδέλα, τυρί, ντομάτα, φέτα και μουστάρδα όλα σε τέλεια αναλογία, ούτε στεγνό αλλά ούτε να τρέχουν τα ζουμιά. Σε χωριάτικο ψημένο ψωμί. Έχει πιστούς πελάτες που έρχονται από όλη την Αθήνα, από σεφ και ζαχαροπλάστες μέχρι φορτηγατζήδες και φοιτητές. Μ.Π.

Ιππώνακτος 54, Νέος Κόσμος, Τ/210-90.23.132

Fika

Απάγκιο πλάι στη φασαρία της Συγγρού, το microbakery της Ιφιγένειας Ζάχου μάς ταΐζει χειροποίητα κρουασάν, danish με κόκκινα φρούτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου, croque-madame σε φύλλο κρουασάν και σάντουιτς σε σπιτικό milk bread. Η ενέργεια από το banana bread με προζύμι και ταχίνι μάς βγάζει μέχρι το Σύνταγμα. Γ.Π.

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/210-92.26.010

Τόμας

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ίσως το καλύτερο κεμπάπ της Αθήνας από το έμπειρο χέρι του Αρμένη ιδιοκτητη Τόμας που κάνει όλη τη διαφορά. Νόστιμο, ζουμερό και αγνό κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά (πρόσφατα πρόσθεσε και κεμπάπ από κοτόπουλο) και μπόνους το φαλάφελ. Μ.Π.

Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, Τ/210-90.15.981

 

ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΥΣ

Tanpopo

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στους πάγκους που περιβάλλουν το Tanpopo είναι τέλειο σημείο για να ξαποστάσεις για λίγο και να φας γιαπωνέζικες λιχουδιές που βγαίνουν από την ανοιχτή κουζίνα και τις κατσαρόλες που αχνίζουν. Το φαγητό ετοιμάζεται σβέλτα, τα ράμεν με τα χειροποίητα νουντλς έρχονται καυτά όπως και τα gyoza (γιαπωνέζικα ντάμπλινγκς) με υπέροχη ζουμερή γέμιση από χοιρινό κιμά. Τρώμε στα γρήγορα και συνεχίζουμε τη μέρα μας. Μ.Π.

Αριστείδου 1, Αθήνα, Τ/210-70.00.252

Loco

Τάκος, σεβίτσε και κοκτέιλ με τεκίλα και μεσκάλ. Αυτή είναι η συνταγή στο Loco που φέρνει λίγο Μεξικό στην Αθήνα μέσα από τις ιδέες του σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε γκουακαμόλε με καβουρδισμένα φυστίκια και τάκος με χειροποίητες τορτίγιες και γεμίσεις όπως «γύρο» από χοιρινό iberico ή βοδινό strip loin. Γ.Π.

Καλαμιώτου 15, Τ/ 210-33.18.778

Tuk Τuk

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Λειτουργεί στη φιλοσοφία του ταϊλανδέζικου street food από το 2018. Τhai νοστιμιές που ετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού σερβίρονται στους πάγκους ή δίνονται πακέτο ακόμη και στο χέρι. Tο pad thai και τα καλαμάκια κοτόπουλου με σάλτσα φυστικοβούτυρου και καυτερές, πικλαρισμένες πιπεριές, τα ντάμπλινγκ, τα won ton και τα spring rolls τρώγονται εύκολα και στο πόδι. Μ.Π.

Βεΐκου 40, Kουκάκι, Τ/211-40.51.947

Diego

Φωτογραφίες: Γιάννης Ουμουδουμίδης

Η Ελένη Σαράντη και η Ηλέκτρα Ρίγκου εμπνέονται από τη λατινοαμερικάνικη και την ασιατική κουζίνα προσφέροντας ένα φιλόδοξο street μενού με έμφαση στα θαλασσινά. Θα δοκιμάσετε από χειροποίητα ρολά με τηγανητά καβούρια, dumplings και λουκουμάδες με χταπόδι μέχρι «στρείδια Bloody Mary». Σερβίρονται όλα σε χάρτινα μπολάκια και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, ώστε να μπορείτε να τα φάτε εκεί ή να τα πάρετε μαζί σας. Μ.Π.

Αδριανού 1, Θησείο, T/210-32.39.353

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας: η updated λίστα του γαστρονόμουΤα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας: η updated λίστα του γαστρονόμου

Low budget

Pizza

Street food

Αρτοποιεία

Διάφορα

Ζαχαροπλαστεία

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Υπαίθρια Αγορά

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Εξάρχεια

Θησείο

Ιλίσια

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Κουκάκι

Κυψέλη

Μεταξουργείο

Μοναστηράκι

Νέος Κόσμος

Ομόνοια

Παγκράτι

Πατήσια

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών