ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

3 νέα πιάτα που δοκιμάσαμε στο Aleria

Ξεχωρίσαμε τρία πιάτα από το ανοιξιάτικο μενού του Γκίκα Ξενάκη και σας τα παρουσιάζουμε.

22.05.2014| Updated: 16.02.2024
3 νέα πιάτα που δοκιμάσαμε στο Aleria

Ξεχωρίσαμε τρία πιάτα από το ανοιξιάτικο μενού του Γκίκα Ξενάκη και σας τα παρουσιάζουμε.

Ο Ξενάκης του Aleria κάνει πρωταθλητισμό στο δύσκολο σπορ της σύγχρονης ή -αν προτιμάτε- δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, εκπλήσσοντας ευχάριστα με συνδυασμούς, υφές, παρουσίαση. Και -κυριότατα- το τελικό γευστικό σύνολο. «Παιδεμένη» η μαγειρική του, σκεπτόμενη, προχώ αλλά ουσιαστική. Παρουσίαση μοντέρνα αλλά όχι αποξενωτική (αχ, τι έχουν δει τα μάτια μας…)

Έχουμε και λέμε:


Μπακαλιάρος σε λεμονάτο μαραθομυδόζουμο, με αγκινάρες, αρακά, παντζαρόφυλλα. Στην κορφή ένα θαλασσινό κράκερ (σαν τα κινεζικά γαριδοκράκερ) από μελάνι σουπιάς. Ζουμερό το ψάρι, ζωντανά τα λαχανικά, σύνολο που δένει με το θεσπέσιο ζουμί και απογειώνεται με το αχνιστό μύδι, η γλύκα του οποίου μένει στο τέλος στο στόμα (εντάξει, συνεπικουρούμενη από τα λαχανικά και τα μυρωδικά). Σύνθετο πιάτο. Ωραία ιδέα το κράκερ, συμπληρώνει γευστικά, προσθέτοντας και το στοιχείο του κρατσανιστού στο όλον.



Άκου να δεις: Φρέσκο χτένι, μους από σταμναγκάθι (!), σπόρια ντομάτας (μαριναρισμένα λέει ο σεφ, αλλά δεν κατάλαβα πού και πώς), τσιπ πατάτας, νιφάδες από απάκι. Θάλασσα, βουνό, κάμπος, σημειώσατε x! Το γλυκόξινο της ντομάτας κοντράρεται στα ίσα με την ήπια πικράδα της μους σταμναγκαθιού, το στόμα μουδιάζει από ευχαρίστηση και ακολουθεί το τέλεια σοταρισμένο χτένι και το μεστό του αλλαντικού για να σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Το καλύτερο πιάτο του μενού, μια πρόβα για το καλοκαίρι.



Μους πατάτας με τυριά, σοτέ άγρια μανιτάρια, τριφτή τρούφα. Γήινο πιάτο, τέλεια κρέμα η πατάτα με γεύση που δεν σκεπάζεται από τα τυριά, την κρέμα ή ό,τι άλλο χρησιμοποιεί ο σεφ για να της δώσει την απίστευτη βελούδινη υφή της. Η δυνατή γεύση των μανιταριών βέβαια είναι που μένει στο τέλος – ευχάριστα. Πληθωρικό, χειμωνιάτικο πιάτο, για τους λάτρεις των μυκήτων και των γεωμήλων.

Σημείωση: Το οικονομικότερο πιάτο του μενού κοστίζει 10 €, το ακριβότερο 24 €. Τα γλυκά 9 και 10 €. Ένα άτομο για 2 πιάτα, γλυκό και μισή φιάλη κρασί θα πληρώσει περίπου 50 €.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών