Ο Ιμπραήμ πετάει τα «φελέφελ», όπως τα λέει, με ταχύτητα αστραπής μέσα στον τεράστιο τέντζερη με το καυτό λάδι, με ένα μικρό εργαλείο που τα βγάζει τσουπωτά και ισομεγέθη. Οι ποσότητες που φτιάχνει καθημερινά μετριούνται σε εκατοντάδες κομμάτια.

Το μικρό γωνιακό μαγαζάκι στην πλατεία Βάθης το ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα μόνο από μια απλή πινακίδα που γράφει «Restaurant και Halal», όρος για την παρασκευή των κρεατικών με τον μουσουλμανικό τρόπο, που εξασφαλίζει υγιεινή και ασφάλεια. Στα τραπέζια, εργαζόμενοι, κυρίως Αιγύπτιοι που έρχονται για το μεσημεριανό τους διάλειμμα, οικογένειες Συρίων και Αιγυπτίων με τα παιδιά τους, παρέες και πολλοί  Έλληνες, πιστοί πελάτες μάλιστα.

Πάνω από κατσαρόλες και ψησταριές είναι ο ίδιος ο Ιμπραήμ, που έμαθε την τέχνη στην πατρίδα του, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δίπλα στον πατέρα του, που ήταν μάστορας του φαλάφελ στο ρεστοράν του. Στο δικό του μαγαζί, ο Ιμπραήμ με τον αδερφό του Μοχάμεντ, εκτός από τα ζουμερότερα και αρωματικότερα φαλάφελ της Αθήνας, φτιάχνει και σουβλάκια κοτόπουλου.

Ο ουρανίσκος μας ανίχνευσε δυόσμο στο μείγμα, που δίνει θαυμαστό άρωμα, δροσιά και ξεχωριστή γεύση. Είναι ένα από τα μυστικά της συνταγής του.

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για 40-50 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε, σε δόσεις, τα μουλιασμένα και καλά στραγγισμένα ρεβύθια στον πολυκόφτη, ωμά, και τα χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία για 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν χοντρά ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα (δεν θέλουμε να γίνει εντελώς πουρές). Το μείγμα πρέπει να είναι τόσο σφιχτό ώστε να πλάθεται, χωρίς να γίνει υπερβολικά συμπαγές.
  3. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ηλιέλαιο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Πλάθουμε με το μείγμα κεφτέδες μεγέθους μεγάλου καρυδιού και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα. Προσέχουμε να έχει κάψει καλά το λάδι πριν ρίξουμε τα φαλάφελ, γιατί αλλιώς θα πέσει η θερμοκρασία του και θα βράσουν, αντί να τηγανιστούν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε αραβικές πίτες μέχρι απλώς να λυγίζουν, μη γίνουν τραγανές.
  2. Τις αλείφουμε με 2-3 κουταλιές γιαούρτι (ή έτοιμη σάλτσα χαρίσα που βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ) και βάζουμε από 3-4 φαλάφελ, ψιλοκομμένο λάχανο, λεπτά φετάκια σκόρδου (αν αντέχουμε), 4-5 λωρίδες από πιπεριά Φλωρίνης (ψητή ή από βαζάκι) ή/και 3-4 τηγανητές φέτες μελιτζάνας, και 1 γεμάτη χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό).
  3. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε και λίγες τηγανητές πατάτες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών