ΑΓΟΡΑ

Πού θα βρεις αυθεντικά πιροσκί στην Αθήνα

Τα χειροποίητα πιροσκί που θα θέλαμε να έχουμε τώρα, ζεστά ζεστά, στα χέρια μας.

02.12.2021| Updated: 26.10.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πού θα βρεις αυθεντικά πιροσκί στην Αθήνα

Τι καλύτερο για ένα κρύο πρωινό από ένα καυτό πιροσκί; Καθώς χειμωνιάζει αναζητάμε τα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί στην Αθήνα και λαχταράμε αυτή τη χρυσή, τραγανή κρούστα που σπάει πριν δαγκώσουμε το αφράτο, μαστιχωτό εσωτερικό. Μικρά πιροσκάδικα στη πόλη τηγανίζουν και ψήνουν καθημερινά χειροποίητα, ολόφρεσκα ζυμαράκια γεμιστά με ένα σωρό υλικά-από τα πιο νεωτερικά με τα ζαμπόν και τα λουκάνικα μέχρι τα αγαπημένα μας παραδοσιακά, με πιπεράτους πουρέδες πατάτας, τσιγαριστούς κιμάδες, μανιτάρια, σμετάνα.

 

Το Εύξεινον

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

«Αν θες να επιβιώσεις μάθε το ζυμάρι». Έτσι ορμήνεψε τον γιό της Σπύρο Μάνη η Παρθενόπη Αμανατίδου από την Τραπεζούντα. Κι εν έτη 2020, πλέον 40 χρόνια φούρναρης, ο κύριος Σπύρος, ζυμώνει, πλάθει και φουρνίζει φανταστικά πιροσκί, τα οποία γεμίζει ένα προς ένα η σύζυγος, η κυρία Βάσω. «Οι πελάτες είναι φίλοι, οικογένεια πλέον» μου λένε οι δυό γιοί τους, ο Χάρης και ο Γιώργος που μεγάλωσαν μέσα στο μαγαζί. Το Εύξεινον είναι θεσμός στον Πειραιά, ενώ οι αληθινοί foodies έρχονται ακόμα κι από την άλλη άκρη της Αθήνας για να γευτούν το τραγανό χρυσό ζυμάρι με την αφράτη ψίχα και την πλούσια γέμιση. Φέτα ΠΟΠ, πατάτες Νάξου ή Κύπρου, κιμάς διαλεγμένος από δικό τους χασάπη. «Προσέχουμε την πρώτη ύλη μας, να είναι πάντα άριστης ποιότητας». Αγαπημένο μου το πιροσκί με πατάτα και χούφτες ολόκληρες κρεμμύδι όλο γλύκα και τη μοσχοβολιά του άνηθου. Ν.Μ.

Ναυάρχου Νοταρά 50, Πειραιάς, Τ/213-02.80.000

Καλίνκα – Μαλίνκα

Το καλίνκα – μαλίνκα κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Η όμορφη διακόσμηση με αναφορές σε ρώσικο παραδοσιακό design, οι στολές και τα καπέλα που φορούν οι μαγείρισσες τραβούν τα βλέμματα αλλά δεν είναι αυτό που κάνει το μαγαζί να ξεχωρίζει, είναι οι γεύσεις. Τα πιροσκί παρασκευάζονται όλη την ημέρα από τις έμπειρες μαγείρισσες μπροστά στα μάτια των πελατών. Στη συνέχεια τηγανίζονται ή φουρνίζονται ανάλογα με τη συνταγή. Στο καλίνκα – μαλίνκα τρώμε νόστιμα πιροσκί φούρνου με κοτόπουλο μανιτάρια και τυρί γκούντα, τηγανητά πόντσικ, πιροσκί με λάχανο και καρότο και με κιμά με αυγό. Τα γλυκά πιροσκί τους είναι εθιστικά και όταν πηγαίνουμε παίρνουμε πάντα με φρέσκα μούρα και κρέμα patisserie και με παπαρουνόσπορο, βερίκοκο, σταφίδα, ξηρά πορτοκάλια. Μ.Π.

Σόλωνος & Μαυρομιχάλη, Αθήνα Τ/ 210-3388358 και Σταδίου 27, Αθήνα Τ/ 210-3316070

Ρωσίδες

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Το μικρό μαγαζί γωνία Αναγνωσταρά και Γρυπάρη στην Καλλιθέα, με την παλιά λευκή ταμπέλα με το κόκκινο περίγραμμα και την λιτή επιγραφή «Σουβλάκι – Πιροσκί» το πρωτοάνοιξαν δύο κυρίες από το Ουζμπεκιστάν εξ ου και το όνομα «Ρωσίδες» με το οποίο είναι γνωστό. Εδώ και 30 χρόνια όμως το έχει αναλάβει η κυρία Άννα Στεφανίδου, Πόντια από το Καζακστάν και καθημερινά, μαζί με την κόρη της Παναηλίδου Μαρία, ζυμώνει αφράτες ζύμες για τα μπαμπάτσικα πιροσκί της με κρουστή ροδαλή επιφάνεια και μαστιχωτή και αφράτη υφή στο εσωτερικό της ζύμης, χωρίς περιττά λάδια. Όσο για τη γέμιση επιλέγετε τα κλασικά από κιμά και λευκό, μαλακό φρέσκο τυρί μέχρι το αγαπημένο μου με βελούδινο πουρέ πατάτας με μπόλικο πιπέρι. Πριν φύγετε, δοκιμάστε και τα περίφημα τυλιχτά της με χοιρινό καλαμάκι ή με μπιφτέκι και πικάντικη σάλτσα. Μ.Β.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, Τ/211-11.92.145. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, 19.00- 00.00.

Μαρούσια

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Καθηγήτρια πιάνου η κυρία Βιολέτα ήρθε από την Ρωσία στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90. Μετά από περιστασιακές δουλειές και αφού ο σύζυγός της επέμενε να κάνουν κάτι δικό τους, αποφάσισε να κάνει το μόνο που, όπως λέει, ήξερε: πιροσκί. Πριν από 28 χρόνια λοιπόν η Μαρούσια άνοιξε στο Μοσχάτο. Στην αρχή η Βιολέτα άνοιγε και δικό της φύλλο ετοιμάζοντας σπιτικές τυρόπιτες και ζαμπονοτυρόπιτες αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι αυτό που λαχταρούσε η γειτονιά ήταν τα φουσκωτά, χρυσαφένια πιροσκί της. Τώρα πια στο μικρό κατάστημα θα τα βρεις με δεκαπέντε διαφορετικές γεμίσεις. Τα ξεχωρίζουμε για την τραγανή τους κρούστα και το ιδιαίτερα αφράτο, ψηλό ζυμάρι που θυμίζει ντόνατ. Από τα αγαπημένα μας: εκείνο με τον πιπεράτο πουρέ πατάτας, το πιροσκί με κιμά και τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ακόμα περισσότερο αυτό με το σοταρισμένο λάχανο. Γ.Π.

Στρατηγού Μακρυγιάννη 73, Μοσχάτο, Τ/210-94.06.403 (& Βασιλίσσης Σοφίας 59, Μαρούσι, Τ/210-80.50.167)

Ο Τσάρος

Πιροσκί με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, πιροσκί με κοτόπουλο και μανιτάρια όπως επίσης με φέτα και ανθότυρο παίρνουμε όταν πηγαίνουμε στον τσάρο στη Νέα Σμύρνη. Ο Τσάρος άνοιξε σε μια ήσυχη γειτονιά της Νέας Σμύρνης κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Ο Βίκτωρας και η Γαλήνη ένα ζευγάρι Ρώσων τρέχουν το μαγαζί. Πάντα χαμογελαστοί και ευγενικοί εξυπηρετούν από το πρωί με φρεσκοζυμωμένα τηγανητά πιροσκί (τα φτιάχνουν από το μηδέν τη στιγμή της παραγγελίας) καφέ και τσάι με περγαμόντο αλλά και το μεσημέρι με ρώσικη σούπα μπορς όπως επίσης πελμένι και βαρένικι, τα οποία μπορείς να αγοράσεις και να τα φτιάξεις σπίτι σου. Μ.Π.

Ελευθερίου Βενιζέλου 151, Νέα Σμύρνη, Τ/210-9317697

Βλαδίμηρος Ρώσικο Πιροσκί

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ο Βλαδίμηρος ζυμώνει και γεμίζει και η Ελένη βγάζει απ’ τα καζάνια με το λάδι τα πιροσκί ζεστά, έτοιμα για φάγωμα. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί πελάτες, χαιρετά τους γείτονες, σηκώνει τηλέφωνα. Τα απογεύματα σπουδάζει για να βγάλει σύντομα τη σχολή Δημόσιας Υγείας, το δεύτερο πανεπιστήμιο που τελειώνει μετά τις σπουδές της σε πανεπιστήμιο της Ουκρανίας. Τα πρωινά, συνεχίζει να ετοιμάζει μαζί με τον σύζυγό της ολόφρεσκα, χειροποίητα πιροσκί με παραδοσιακές γεμίσεις όπως πατάτα, κιμά ή μανιτάρια με τυρί αλλά και τις εκείνες που «ζητάει η νεολαία» με ζαμπόν-τυρί, μπέικον ή λουκάνικο. Γ.Π.

Εθνικής Αντιστάσεως 95, Δραπετσώνα, Τ/210-46.27.780

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Babushka’s Box

Το Babushka’s Box ξεκίνησε να λειτουργεί κατά την διάρκεια της καραντίνας ωστόσο το ρώσικο οικογενειακό εστιατόριο (με έμφαση στα πιροσκι) έχει ξεκινήσει από το 2004 με το όνομα “Εποχές” – και υπάρχει ακόμη. Μέσα στην καραντίνα ήθελαν να κάνουν κάτι καινούριο για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Στο Babushka’s Box ζυμώνουν όλη την ημέρα φρέσκα πιροσκί και τα τηγανίζουν τη στιγμή που τα παραγγέλνεις. Εκεί τρώμε γλυκα και αλμυρά λαχταριστά πιροσκί. Παραδοσιακά με κιμά και τυρί αλλά και πιο ιδιαίτερα όπως πιροσκί με τσορίθο, μπεσαμέλ και mix τυριών. Όταν πεινάμε πολύ παίρνουμε και γλυκά πιροσκί με κρέμα λεμόνι ή με σοκολάτα. Μ.Π.

Πατριάρχου Γρηγορίου 87 (κοντά στον σταθμό της Καλλιθέας), Καλλιθέα, Καθημερινά 12.00-21.00. Τ/210-9594598

Ρώσικο πιροσκί

Η Μαρία Γκανταϊτσούκ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Στην Ουκρανία εργαζόταν ως χημικός τροφίμων, εδώ έπιασε πρώτα δουλειά ως μαγείρισσα. Πριν από μια δεκαετία κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ανοίξει το δικό της μαγαζί, ένα πιροσκάδικο στην Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα. Κάθε μέρα δεν σταματάει να τηγανίζει και να ψήνει. Απ’ τα φρεσκοφτιαγμένα πιροσκί της προτείνουμε εκείνα με τις κλασικές ρωσικές γεμίσεις-όλες συνταγές της μητέρας της. Επιλέξτε ανάμεσα στο πιροσκί με καυτερό μοσχαρίσιο κιμά, εκείνο με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα σμετάνα, το πατατένιο με άνηθο, το γεμιστό με σπανάκι και τα τυρένια, το ένα με φέτα, το άλλο με ανθότυρο. Θα τα βρείτε σωστά τηγανισμένα, με λεπτή τραγανή κρούστα και μαλακό, μαστιχωτό εσωτερικό.

Αχαρνών 140, Άγιος Παντελεήμονας, Τ/213-00.43.076

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών