ΑΓΟΡΑ

Πού τρώμε τους πιο ωραίους λουκουμάδες στην Αθήνα

Με μέλι, σιροπιαστοί ή με σοκολάτα; Με τρύπα ή χωρίς; Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μας λουκουμάδες στην Αθήνα.

15.11.2021| Updated: 08.09.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Πού τρώμε τους πιο ωραίους λουκουμάδες στην Αθήνα

Γιατί το «βρε λουκουμά» χρησιμοποιείται ως προσβολή, δεν το καταλαβαίνουμε. Ζυμάρι τηγανητό, αφράτο, λουσμένο με μέλι, πασπαλισμένο με κανέλα και σερβιρισμένο ζεστό; Ναι, θα πάρουμε. Επειδή όμως η παρασκευή των λουκουμάδων δεν προκαλεί συνήθως τον ίδιο ενθουσιασμό με το φάγωμά τους, (ποιος έχει το κουράγιο να ζεστάνει ένα ολόκληρο καζάνι με λάδι μέσα στο διαμέρισμα και να τηγανίζει με τις ώρες;) τα λουκουματζίδικα της πόλης είναι εκεί για να τακτοποιήσουν το ζήτημα. Έχουμε τους παλιούς που βγάζουν νοσταλγικές μπουκιές, τραγανές μελωμένες, με μόνη συνοδεία ένα ποτήρι κρύο νερό, έχουμε και τους «μονδέρνους» που βάζουν στους λουκουμάδες τους σοκολάτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, ακόμα και αλμυρούς τους κάνουν με χίλιες δυο προσθήκες. Ανάλογα με την όρεξη προτείνουμε επίσκεψη στους ακόλουθους.

Λουκουμάδες Χανίων – Θ. Κτιστάκης

Μια μπουκιά είναι οι λουκουμάδες Κτιστάκη / Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Lokma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά και αυτό είναι το μέγεθος των φημισμένων λουκουμάδων του Κτιστάκη. Η συνταγή ίδια και απαράλλαχτη από το 1912. Αυτοί εδώ δεν είναι σαν τους άλλους. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η «έκρηξη» γλύκας με το που δαγκώνεις κι από έναν. Τα λουκουμαδάκια έχουν κλεισμένη στο εσωτερικό τους μια γερή δόση σιροπιού. Δεν πρόκειται για κανένα τρομερό μυστήριο, αλλά για μια άκρως απολαυστική πατέντα: κόντρα στη συνήθη πρακτική, ο Κτιστάκης δεν μελώνει τους λουκουμάδες του, αλλά τους σιροπιάζει. Έτσι το γλυκό τρώγεται άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου, όπως όλα τα σιροπιαστά. Από πάνω κανέλα και λίγο σουσαμάκι. Απόλαυση. Γ.Π.

Σωκράτους 59, Ομόνοια, T/ 210-52.40.891

Στάνη

Τραγανή κρούστα και μαλακή ψίχα, έχουν οι λουκουμάδες στη Στάνη / Νίκος Καρανικόλας

Ένα πιάτο νοσταλγία οι λουκουμάδες στη Στάνη. Όπως τους θυμάμαι από παιδί, έτσι ακριβώς φτιάχνονται και σήμερα και σερβίρονται στα πιατάκια με το πράσινο λογότυπο του γαλακτοπωλείου που στέκει αγέρωχο στο ίδιο σημείο από το 1931. Στρογγυλοί, αφράτοι, με τρύπα στη μέση, λουσμένοι με μέλι και πασπαλισμένοι με μπόλικη κανέλα. Δεν βγαίνουν πολύ λαδωμένοι, ενώ η ισορροπία ανάμεσα στην τραγανή κρούστα και τη μαλακή ψίχα είναι για μένα ιδανική. Να σημειώσουμε ότι το μέλι προέρχεται από τον Αθανάσιο Διάκο της ορεινής Κορινθίας, εκεί όπου παράγεται και το γάλα που χρησιμοποιούν στη Στάνη. Γ.Π.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

Κρίνος

Οι διάσημοι τρύπιοι λουκουμάδες, στον Κρίνο / Νίκος Καρανικόλας

Το 1923 ο Μικρασιάτης Μηνάς Κασιμάτης ήρθε στην Ελλάδα και αγόρασε το όμορφο, ψηλοτάβανο κτίριο της Αιόλου για να στεγάσει τη νέα του επιχείρηση, ξετρελαίνοντας με τα σμυρναίικα γλυκά του τους Αθηναίους. Στο ίδιο μέρος πάμε και σήμερα για στρογγυλούς, «τρυπητούς» λουκουμάδες με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα. Στην κλασική τους εκδοχή σερβίρονται με σιρόπι εμπλουτισμένο με θυμαρίσιο μέλι ενώ τα τελευταία χρόνια ακολουθούν τη λιχούδικη μόδα προσφέροντάς τους και με πραλίνα σε όσους το επιθυμούν. Γ.Π.

Κρίνος, Αιόλου 87, Ομόνοια, Τ/ 210-32.16.852.

Keenkies

Λουκουμάδες «αλητεία», στο Keenkies

Έχετε θράσος νεαρέ μου, σκέφτηκα θέλοντας να μεταφέρω τις ευθύνες, καθώς δάγκωνα με σαρδόνιο χαμόγελο τον πρώτο αχνιστό λουκουμά από το κουτάκι, νιώθοντας ότι αυτή τη φορά το παρατράβηξα… Είχα παραγγείλει λουκουμάδες καρμπονάρα. Ω, ναι. Γουρουνιά; Αλητεία; Χουλιγκανισμός; Μα αφού ήταν vegan! Όπως σε vegan, αλλά και «κλασική» εκδοχή, βγάζουν κι άλλους αναρχικούς, νοστιμότατους λουκουμάδες, σε γεύσεις παστίτσιο, πιτσίνι, με φυτική πραλίνα φουντουκιού, πουράκια, βάφλα φουντουκιού και πιπέρι, με ντούλτσε ντι λέτσε, πραλίνα και αλατισμένο αμύγδαλο, με σιρόπι αγαύης, ταχίνι και καρύδια. Και βέβαια μπορείτε να ζητήσετε και λουκουμάδες με μέλι, καρύδια και κανέλα, ανερυθρίαστα. Απλώς αν τύχει και κάθομαι κάπου εκεί γύρω θα σας κοιτάξω με το φρύδι σηκωμένο. Ν.Μ.

Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, Τ/210-38.15.278

Lukumades

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LUKUMAΔEΣ (@lukumades)

Κάθεσαι στην ουρά να πάρεις αυτούς τους λουκουμάδες και μπροστά σου να μια μαμά με το μικρό της. Αυτοί θα παραγγείλουν λουκουμάδες με μέλι και ίσως παγωτό, πίσω ένας παππούς θα τους πάρει σκέτους με ζάχαρη, μια παρέα κοριτσιών θα πάρει τους γεμιστούς με πραλίνα και λουσμένους με λευκή σοκολάτα – καμία υπερβολή, χα! Γενικά οι Lukumades είναι λουκουμάδες για όλους, δημοκρατικό έδεσμα. Κλασικοί στη ζύμη, η οποία είναι vegan, ευμεγέθεις, αφρατοτηγανισμένοι και στο εσωτερικό ζουμεροί. Το μέλι που χρησιμοποιούν είναι καλής ποιότητας, όχι αραιωμένο με ζαχαροσίροπο, ενώ και τα ξηροκάρπια μοσχοβολάνε – έως τώρα δεν έχω βρει ταγγισμένο καρύδι και μπράβο τους. Με τους πιθανούς συνδυασμούς μπορεί να χάσετε τον μπούσουλα, γι’ αυτό θα προτείνω μερικούς δικούς μου αγαπημένους: γεμιστοί με κρέμα λεμονιού και πασπαλισμένοι με φιστίκι, γεμιστοί με μυζήθρα και πασπαλισμένοι με σουσάμι και μέλι, γεμιστοί με κρέμα μπουγάτσας και από πάνω άχνη και κανέλα, ή με πραλίνα γάλακτος και παγωτό μπισκότο, ή γεμιστοί με κρέμα μαστίχας και παγωτό καϊμάκι βύσσινο. Σας βοήθησα; Ν.Δ.

Αιόλου 21, Μοναστηράκι, Τ/ 210-32.10.880

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών