ΜΑΓΑΖΙΑ

«Μους σοκολάτα» με υλικά από τη λαϊκή;

Τα αβοκάντο, που είναι μαθημένα σε θερμά κλίματα γι'αυτό και ευδοκιμούν στην Κρήτη.

29.01.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
«Μους σοκολάτα» με υλικά από τη λαϊκή;

Στο χωριό Χουμέρι του Ηρακλείου Κρήτης «έχει απάγκιο και γλυκό καιρό, νοτιάδες και ζέστες», μου εξηγεί η κυρία Ειρήνη Πεδιαδιτάκη. Γι’ αυτό και ευδοκιμούν τα αβοκάντο, που είναι μαθημένα σε θερμά κλίματα. Τα γνωστά και ως βουτυρόδεντρα είναι η κύρια καλλιέργεια της οικογένειας εδώ και πάνω από 10 χρόνια, σε μια έκταση περίπου 6 στρεμμάτων, μαζί με καμιά δεκαπενταριά χαρουπόδεντρα από τον παππού τους, ελαιώνες και πρόσφατα φυτεμένη αλόη, όλα πιστοποιημένα από την Cosmocert.

«Το αβοκάντο δεν μαλακώνει ποτέ πάνω στο δέντρο. Ωριμάζει μεν, αλλά πρέπει να κοπεί για να μαλακώσει και χρειάζεται από 15 μέχρι 25 ημέρες εκτός ψυγείου για να είναι βρώσιμο. Εμείς το πουλάμε σκληρό το αβοκάντο, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τριπλασιάσουμε την τιμή (φέτος οι τιμές για τα βιολογικά κυμαίνονται από 4,5 έως 6 ευρώ και τριπλασιάζονται αν το αβοκάντο πωλείται έτοιμο, μαλακό). Το κόβουμε από το δέντρο όταν θέλουμε να το πουλήσουμε κι έχουμε εκπαιδεύσει τους πελάτες μας να αγοράζουν αβοκάντο για τη μεθεπόμενη εβδομάδα». Για να μαλακώσει γρηγορότερα ο καρπός, μας συστήνει να βάζουμε τα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και να την κλείνουμε ερμητικά μέσα σε μια άλλη νάιλον σακούλα. Έτσι μαλακώνουν σε περίπου μία εβδομάδα. Ακόμα γρηγορότερα μαλακώνουν σε ζεστό μέρος, όπως π.χ. στο σημείο εξόδου της ζέστης από το ψυγείο, στο πλάι.

«Να δοκιμάσεις να ανακατέψεις 1 αβοκάντο με 2-3 κουταλιές χαρουπάλευρο και 1 κουταλιά ταχίνι. Αφού το πολτοποιήσεις, θα το αφήσεις στο ψυγείο 10 λεπτά και θα νομίζεις ότι τρως μους σοκολάτα», μου λέει. Όντως η γεύση είναι πολύ κοντινή. Εφάρμοσα τη συνταγή με το χαρουπάλευρο, που επίσης αγόρασα από τον πάγκο της. Τα γεμάτα βιταμίνη D και ασβέστιο (σχεδόν τριπλάσιο από του γάλακτος) χαρούπια που παράγουν τα πουλάει σε διάφορες μορφές, όπως χαρουπόμελο (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη), σκόνη χαρουπιού που χρησιμοποιείται όπως το κακάο, τσάι χαρουπιού (χαρούπι σε κομμάτια) και χαρουπέντα (άλειμμα χαρουπιού). Δοκιμάστε το αρωματικό αγουρόλαδο και το ελαιόλαδο που φτιάχνουν από ψιλολιές. Θα βρείτε επίσης και αλόη.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών