ΜΑΓΑΖΙΑ

Αλέξανδρος Γκιόλας:Φρούτα φθινοπωρινά

Χίλιες αχλαδιές και πιο πίσω 400 ροδιές, 400 συκιές παραδίπλα και 30 φραγκοσυκιές.

18.09.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αλέξανδρος Γκιόλας:Φρούτα φθινοπωρινά

Χίλιες αχλαδιές και πιο πίσω 400 ροδιές, 400 συκιές παραδίπλα και 30 φραγκοσυκιές. Φυτεμένα στα Ίρια, στο Ναύπλιο, σε παραθαλάσσια χωράφια που ρουφάνε την αρμυρή ανάσα του Αργολικού κόλπου. Ήπιοι χειμώνες, χωρίς ιδιαίτερους παγετούς, και γλυκά καλοκαίρια απολαμβάνουν οι βιολογικές καλλιέργειες του Αναπλιώτη εμπόρου Αλέξανδρου Γκιόλα. Αν και κατάγεται από αγροτική οικογένεια, ασχολήθηκε με το εμπόριο υποδημάτων πριν κατασταλάξει, τα τελευταία εννέα χρόνια, στα πάτρια εδάφη, τα οποία και καλλιεργεί βιολογικά μαζί με τον αδελφό του, Γιάννη (έχουν λάβει πιστοποίηση από την Bio Hellas).

Τα Ίρια φημίζονται για την καλλιέργεια αγκινάρας (εξάλλου και οι γονείς του με αυτήν ασχολούνταν κάποτε), εκείνος όμως επέλεξε τη δενδροκομία. «Τούτος ο τόπος είναι ευλογημένος και εύφορος», λέει ο ίδιος, «κι έτσι δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να καλλιεργήσω αρχικά την αγαπημένη μου συκιά». Δεκαπέντε διαφορετικές ντόπιες ποικιλίες φύτεψε, ώστε να επιμηκύνει με αυτόν τον τρόπο την παρουσία του αυστηρά εποχικού φρούτου στον πάγκο του στη λαϊκή από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, ανάλογα με την εποχή, βρίσκουμε από μελισσόσυκα και μαυρόσυκα, και τώρα τον Σεπτέμβριο τα αγαπημένα μου, τα βασιλικά. «Οι περσικοί πόλεμοι έγιναν γι’ αυτά τα μαυροπράσινα πεντάγλυκα σύκα», μου λέει.

Τα ρόδια είναι πιο συνηθισμένη καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην Ερμιόνη, και ο κ. Γκιόλας επιλέγει τα ομώνυμα, αφράτα ρόδια Ερμιόνης και τα πρώιμα Άκο για τις καλλιέργειές του. Και από την άλλη «τα Ίρια έχουν παραδοσιακά γκορτσιές (αγριαχλαδιές), που είναι συγγενείς με τα αχλάδια. Εγώ διάλεξα να καλλιεργώ Κοντούλες, Σάντα Μαρία, Κρυστάλλια, Καμπάνες και Σίσσυ (καινούργια μακεδονίτικη ποικιλία με μεγάλο, ανθεκτικό καρπό με μετασυλλεκτική διάρκεια, πάρα πολύ γλυκό και ζουμερό)». Όσο για τα φραγκόσυκα, έχει φυτεμένες 2-3 διαφορετικές ποικιλίες, και αν και βγάζει προς το παρόν μικρές σχετικά ποσότητες από αρχές Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν πολλά σχέδια γι’ αυτό το ακάνθινο φρούτο. Στον πάγκο του βρίσκουμε και φυσικά αποξηραμένα αχλάδια και σύκα.


Τηλ. παραγωγού: 6972-705.165. Δευτέρα Κηφισιά, Τετάρτη Ηλιούπολη και Χαλάνδρι, Σάββατο Βούλα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών