ΑΓΟΡΑ

Μαξιλάρα: Το πιο ρομαντικό κατάστημα με είδη για το σπίτι

Η Δέσποινα Αντωνοπούλου μας ξεναγεί στη Μαξιλάρα, το κατάστημα οικιακών ειδών που διατηρεί στη Βικτώρια, και μας δίνει ιδέες για ένα art de la table γεμάτο συναίσθημα.

18.07.2022| Updated: 21.07.2022
Μαξιλάρα: Το πιο ρομαντικό κατάστημα με είδη για το σπίτι

Η διακοσμήτρια Δέσποινα Αντωνοπούλου ξυπνάει σχεδόν αξημέρωτα για να ευχαριστηθεί τη μέρα. Στις 6:15 ακριβώς, το πολύχρωμο τραπέζι της κουζίνας της είναι στρωμένο με βασιλικό πρωινό, σχεδόν καθημερινά, για να απολαύσει μαζί με την οικογένειά της ένα γενναίο πρώτο γεύμα, πριν φύγουν τα παιδιά για το σχολείο κι οι μεγάλοι για τη δουλειά.
Δουλειά για τη Δέσποινα ίσον «Μαξιλάρα». Έτσι λένε το πανέμορφο μαγαζάκι της, με τα φοβερά κουζινικά σε φουλ ρομαντικό στιλ. Η αγάπη της για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων και, κυρίως, της κουζίνας, την οδήγησε πριν από 21 χρόνια να ανοίξει ένα μαγαζί με όμορφα αντικείμενα στη Βικτώρια. Τα ωραία τραπεζώματα με καλούς φίλους, οι ζεστές μυρωδιές, οι γεύσεις, η ένωση και η χαρά που δημιουργούνται όταν μπαίνει στην κουζίνα για να μαγειρέψει για αγαπημένους ανθρώπους, είναι η έμπνευση για τα αντικείμενα που συλλέγει στο μαγαζί της. Αν τη ρωτήσεις, να πως περιγράφει το ιδανικό τραπέζι: κάτω από τις μουριές, σε ένα χωριό της Ικαριάς με τους καλύτερούς της φίλους, δίπλα σε μια χτιστή εξωτερική κουζίνα με τα κατσαρολικά και τα συμπράγκαλά της, και με τον πάγκο εργασίας δίπλα στο τραπέζι για να μη χάνει τις στιγμές. Πάνω στο τραπέζι φαγητά με ό,τι έχει ο κήπος: σοφικό, γεμιστά, μια pinsa με ντομάτα και βασιλικό, φρέσκα φρούτα με μέλι. Ένα πολύ ωραίο ριγέ γαλανόλευκο τραπεζομάντηλο, διάφανα ποτήρια από φυσητό γυαλί και χρωματιστά πιάτα.

Η Δέσποινα Αντωνοπούλου επιλέγει καθένα αντικείμενο που βάζει στο μαγαζί της με μεγάλη φροντίδα. Τα περισσότερα προέρχονται από τη Δανία γιατί ταυτίζεται με τη φιλοσοφία που έχουν οι Δανοί για το σπίτι τους, το οποίο θέλουν να αποπνέει οικειότητα, χαρά και ευεξία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBusiness lunch: 10 εστιατόρια για να κλείσετε το επόμενο dealBusiness lunch: 10 εστιατόρια για να κλείσετε το επόμενο deal

Μικρές μεγάλες στιγμές

Η επιλογή κάθε αντικειμένου, όπως λέει, «έχει γίνει με πολλή φροντίδα και νοιάξιμο, και αυτό θα μεταφερθεί στο τραπέζι μαζί με τα συναισθήματα. Τα περισσότερα αντικείμενα που έχω συλλέξει προέρχονται από τη Δανία, γιατί με εμπνέει η αγάπη που έχουν οι Δανοί για το σπίτι, κάτι που περικλείεται και στη χαρακτηριστική λέξη που καθρεφτίζει τη φιλοσοφία τους: hygge – ποιότητα ζωής, άνεση, αίσθημα ικανοποίησης, οικειότητας, χαράς και ευεξίας. Στην περίοδο της καραντίνας όλο αυτό εντάθηκε, γιατί ξαναμαζεύτηκαμε στα σπίτια και καταλάβαμε τη σημασία του να δημιουργείς θαλπωρή και να δίνεις αξία στην καθημερινότητα, ανάγοντας τις μικρές στιγμές σε ιεροτελεστία».

Αrt de la table

Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα φλοράλ μοτίβα που φέρουν πολλά από τα αντικείμενα και θυμίζουν λουλουδάτα υφάσματα. Οι συλλογές που βρίσκουμε στα ράφια της Μαξιλάρας δίνουν μεγάλη σημασία στο τελετουργικό του πρωινού. Πιάτα με κλαρωτά γείσα και ανάγλυφα ποτήρια με ρομαντικά σχέδια, μύλοι για το πιπέρι και το αλάτι, μπολ, πλατό, ψωμιέρες, τουρτιέρες ψηλές, φίνες καράφες σκαλιστές. Πολλά αντικείμενα από πορσελάνη και πυρίμαχα, αλλά και μαχαιροπήρουνα με κομψό ρουστίκ σχεδιασμό, με ατσάλινες λάμες και λαβές από ξύλο, κόκαλο, κέρατο, φίλντισι κ.ά. «Εξαιρετικές ποιότητες, ανθεκτικά αντικείμενα και υλικά με σεβασμό στο περιβάλλον», συμπληρώνει η Δέσποινα για τα πράγματα που έχει επιλέξει. «Ξέρεις γιατί μου αρέσουν πολύ οι αυγοθήκες; Παρόλο που δεν τις έχουμε ιδιαίτερα στην κουλτούρα μας και δεν τις επιλέγουν εύκολα οι πελάτες μου, εγώ έχω πάντα αυγοθήκες στο μαγαζί και μου αρέσουν γιατί έχουν και άλλους τρόπους χρήσης. Για παράδειγμα, τις προτείνω για το art de la table ως μικρά ανθοδοχεία για δυόσμο και βασιλικό, να μυρίσει το τραπέζι, ή και ως περιέκτες ξηρών καρπών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα απαραίτητα «περιττά» που κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι μοναδικόΤα απαραίτητα «περιττά» που κάνουν ένα γιορτινό τραπέζι μοναδικό

Η αξία της προσφοράς

Στο μαγαζί της βρίσκουμε δύο σειρές αντικειμένων, η μία πιο πρακτική, με πιο απλές γραμμές, και η άλλη ρομαντική και αισιόδοξη, όπως η Δέσποινα. Αγαπημένη της είναι μια πυρίμαχη τουρτιέρα που βγαίνει από τον φούρνο και στολίζει κατευθείαν το τραπέζι, όπως επίσης και άλλα αντίστοιχα πολυχρηστικά αντικείμενα. «Οι φίλοι της Μαξιλάρας έχουν γίνει και φίλοι μου», λέει η ίδια, και η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που μπαίνω στο μαγαζί της μοιάζει με βεγγέρα, μυρίζει φιλοξενία και βόλτα στην εξοχή. Στο μικρό vintage επιπλάκι που έχει για προθήκη των μικρών αντικειμένων υπάρχουν στολισμένα μπολ και βαζάκια με καραμέλες και λιχουδιές, που κερνάει τους πελάτες της. «Ποιους θα τραπεζώσεις και τι θα τους μαγειρέψεις;» με ρωτάει, για να μου προτείνει τα αντίστοιχα αντικείμενα. Φεύγοντας, μου λέει: «κάνε μια στάση δίπλα στο ζαχαροπλαστείο, στο Πετέκ, να πάρεις ωραία μπακλαβαδάκια και παρφέ παγωτό για να γεμίσεις τη γυάλα και το μπολ που αγόρασες».

Μαξιλάρα

3ης Σεπτεμβρίου 79, Βικτώρια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών