Πριν λίγα χρόνια τα ψάχναμε με το φανάρι. Ελάχιστοι, αξιέπαινοι φούρνοι έμπαιναν στον κόπο να τα φτιάξουν μόνοι τους από την αρχή, απορρίπτοντας τα μαζικά προψημένα σφολιατοειδή. Και μετά έγινε το μπαμ. Σήκωσαν κι άλλοι τα μανίκια και με καλά βούτυρα, αφοσίωση και μπόλικη υπομονή άρχισαν να ψήνουν μυρωδάτα κρουασάν για τους Αθηναίους. Ακολουθούν μερικές από τις αγαπημένες μας στάσεις για τα αγαπημένα μας ζυμαρένια «μισοφέγγαρα».
Queen Bee
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν το κόψετε στη μέση, θα δείτε τις δεκάδες επάλληλες κυψέλες της ζύμης, αποτέλεσμα εξαιρετικής φυλλοποίησης μιας σωστής σφολιάτας. Μοναδικά κρουστό, με πτυχώσεις. Μας αρέσει πολύ το σκέτο, αλλά και το γεμιστό με μάρτζιπαν, σοκολάτα και ζαχαρένια κρούστα. Ν.Δ.
Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, Τ/210-72.09.933
Kora
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με ζυμάρια πραγματικής, υπομονετικής ωρίμανσης που διαρκεί 72 ώρες φτιάχνουν τα πιο ήπια σε βούτυρο, «ψωμένια» και τρυφερά κρουασάν τους στη Kora. Λατρεύουμε το με πικρή σοκολάτα Valrhona και gianduja μαζί, σε ιδανική ισορροπία. Γ.Π.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855
Paul
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λεπτότατη, τραγανιστή κρούστα καλοφτιαγμένης σφολιάτας, με χαρακτηριστική ευωδιά βουτύρου. Δεν είναι τυχαία παγκόσμιο success story. Τρυφερή ψίχα χωρίς μακρουλές ίνες, με χρώμα φωτεινό υποκίτρινο. Β.Κ.
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210- 36.36.962. Κύπρου 70, Γλυφάδα / Λεβίδου 4, Κηφισιά / Ανδρέα Παπανδρέου 13, Χαλάνδρι
Overoll
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τρεις μέρες περνάνε από το πρώτο λεπτό της δημιουργίας τους μέχρι και το ψήσιμο. Τα τραγανά απ’ έξω, μαλακά και βουτυρένια στο εσωτερικό, κρουασάν του εξειδικευμένου εργαστηρίου τα ευχαριστιόμαστε στην κλασική τους εκδοχή. Παρόλα αυτά αν είστε της ποικιλίας η croissanterie έχει δεκάδες αλμυρά, γλυκά ακόμα και χρωματιστά κρουασάν για να πειραματιστείτε. Γ.Π.
Πραξιτέλους 27, Αθήνα, Τ/ 211-41.98.151
Τάκης
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Χωρίς έντονο άρωμα βουτύρου, πιο ανάλαφρα στη γεύση, τα φτιάχνουν κάθε πρωί και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Γεμιστά με κρέμα – κάπως βαριά–, αλλά και με σοκολάτα, προτείνονται. Λ.Κ.
Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, Τ/210- 92.30.052
Dimitris Economides
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Δημήτρης Οικονομίδης καταπιάνεται και με τη τέχνη του κρουασάν χρησιμοποιώντας πρώτης τάξεως υλικά. Το αποτέλεσμα κυψελωτό και λαχταριστό. Γ.Π.
Λεωφ. Κηφισιάς 340, Ψυχικό, T/ 210-67.55.000
Τρομερό Παιδί
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Εκτός από τα τρομερά ψωμιά αξίζει να δοκιμάσετε τα προζυμένια κρουασάν των άξιων αρτοποιών των Ιλισίων που φτιάχνονται με βούτυρο από τη Βρετάνη. Αν το βρείτε δοκιμάστε και το εντυπωσιακό υβρίδιο κρουασάν και μπριός που βγάζουν σε φόρμα. Γ.Π.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537
Brio
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δεν είναι ακριβώς κρουασάν αλλά δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα ιδιαίτερα briossants (μείξη μπριός και κρουασάν) του σεφ Jean-Charles Métayer. Με ζαχαρένιες πέρλες ή με σοκολάτα γάλακτος Valrhona. Γ.Π.
Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, Τ/210-67.28.128
Pavlov’s Lab
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πλούσια σε βούτυρο τα κρουασάν του ζαχαροπλάστη Αλέξανδρος Παυλώφ μας μεταφέρουν στο Παρίσι μέσω Νέας Ερυθραίας. Γ.Π.
Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/ 211-01.24.691
Fika
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η νεαρή Ιφιγένεια Ζάχου ετοιμάζει καθημερινά, φρέσκα κρουασάν με ικανοποιητική φυλλοποίηση και «σπιτική» αίσθηση. Τα βρίσκουμε, δύο βήματα από την Ακρόπολη, σε γλυκές εκδοχές (π.χ. με χειροποίητες πραλίνες και φρούτα) αλλά και αλμυρές σαν το κρουασάν croque-madame με μπεσαμέλ, ζαμπόν, αυγό και παρμεζάνα. Γ.Π.
Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010
Λυκαβηττός
Με λεπτή ζύμη και μικρό μέγεθος, ιδανικά για όσους δεν θέλουν να φάνε πολύ. Φτιάχνουν βουτύρου, με σοκολάτα και με σταφίδες. Λ.Κ.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210- 72.11.348