ΜΑΓΑΖΙΑ

Fika, για σπιτικά κρουασάν και καφέ, δυο βήματα απ΄την Ακρόπολη

Δοκιμάσαμε γλυκά και αλμυρά κρουασάν, σάντουιτς με γιαπωνέζικο milk bread και specialty καφέ στο Fika, το νέο micro-bakery στα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης.

10.01.2022
Fika, για σπιτικά κρουασάν και καφέ, δυο βήματα απ΄την Ακρόπολη

Από την συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ξεκίνησε η Ιφιγένεια Ζάχου, αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι προτιμάει πολύ περισσότερο να ασχολείται με ζυμάρια και βούτυρα. Τώρα, στον δικό της χώρο, ένα φωτεινό και φιλόξενο micro-bakery, λίγα βήματα από το μουσείο της Ακρόπολης, ξεφουρνίζει κάθε πρωί τα κρουασάν και τα γλυκά που φτιάχνει στο ανοιχτό εργαστήριό της. Το Fika βρίσκεται πλάι στη Συγγρού, στα σύνορα του ανερχόμενου γαστρονομικά Νέου Κόσμου και της Ακρόπολης, δηλαδή σ’ ένα καλό σημείο για στάση και ανεφοδιασμό πριν την πρωινή βόλτα στο κέντρο. Η παραγωγή ξεκινάει από νωρίς και μέχρι τις οκτώ η βιτρίνα έχει γεμίσει με λιχουδιές: από κρουασάν βουτύρου μέχρι danish με κόκκινα φρούτα, λευκή σοκολάτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου ή croque-madame σε φύλλο κρουασάν με μπεσαμέλ, ζαμπόν, αυγό και παρμεζάνα.

«Καταπιάστηκα στην αρχή μόνη μου με το προζύμι, τα ψωμιά και τα γλυκά. Με γοήτευε το κομμάτι της ζύμης και της προζύμης. Καθώς δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα αποφάσισα να πάω σε σχολής ζαχαροπλαστικής όπου αγάπησα το κρουασάν και βγαίνοντας από εκεί έψαξα φούρνο να μαθητεύσω. Ήταν πριν τρία χρόνια και τότε υπήρχαν ελάχιστοι άνθρωποι που έκαναν κάτι τέτοιο στην Αθήνα. Πήγα λοιπόν στον φούρνο του Ρίζου όπου ζήτησα να δουλέψω και να μάθω το κρουασάν και το προζύμι. Με δέχτηκαν, μου έδειξαν εμπιστοσύνη και με άφησαν να πειραματιστώ. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά και τα παιδιά τα νιώθω πλέον σαν αδέρφια μου», λέει η Ιφιγένεια για όσα προηγήθηκαν του Fika.

Ένα ταξίδι στη Κοπεγχάγη της έδωσε έμπνευση τόσο για τη διακόσμηση του χώρου όσο και για τα buns κάρδαμου για τα οποία είναι (δικαίως) περήφανη. Γενναιόδωρα τόσο σε κάρδαμο όσο και σε βούτυρο, θυμίζουν monkey bread, καθώς μοιάζουν να αποτελούνται από πολλά μικρά κομματάκια ζύμης «κολλημένα» μεταξύ τους. Ιδιαίτερα εκτίμησα τις υπερτραγανές άκρες αλλά και το μαλακό εσωτερικό. Ωραίο και το «σαλιγκαράκι» με μπόλικη κρέμα φιστικιού που φτιάχνουν στο Fika αλέθοντας μόνοι τους τους καρπούς. Αν έχετε όρεξη για αλμυρό, μπορείτε να δοκιμάσετε εκείνο με το ζαμπόν (από τον Αραπιάν) και την, επίσης σπιτική, μπεσαμέλ.

«Προσέχουμε την πρώτη ύλη. Χρησιμοποιούμε γαλλικά βούτυρα. Για το σοκολατένιο κρουασάν παίρνουμε βελγική σοκολάτα Callebaut, οι κρέμες φτιάχνονται όλες στο εργαστήριο, το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, με το οποίο συνοδεύουμε τα cinnamon rolls, είναι και αυτό σπιτικό. Το ίδιο και οι πίκλες για τα σάντουιτς» αναφέρει η Ιφιγένεια.

Τα τελευταία γίνονται με αφράτα milk bread (ψωμί ιαπωνικής τεχνικής για το οποίο το αλεύρι μαγειρεύεται με γάλα πριν προστεθεί στη ζύμη) που ετοιμάζει η ίδια κάθε πρωί. Προς το παρόν τα βρίσκουμε σε τρεις εκδοχές: με παστράμι, με σολωμό και γαλένι ή ένα χορτοφαγικό με χούμους, φέτα και dukkah (μείγμα από βότανα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς). Οι φαν του βάσκικου τσιζκέικ θα βρουν στο Fika μια πετυχημένη εκδοχή του, υπέροχα κρεμώδη και απαλή στο κέντρο, και σίγουρα αξίζει δοκιμής και το μπανανόψωμο με προζύμι, σοκολάτα και ξινόγαλα. Ό,τι διαλέξεις μπορείς να το πάρεις στο χέρι παρέα με specialty καφέ από την Kudu ή να το χαρείς κάνοντας ένα διάλειμμα σε ένα από τα δύο μικρά παγκάκια έξω από το μαγαζί. Το γατί-μασκότ της γειτονιάς είναι πολύ φιλικό και μπορεί να στογγυλοκάτσει στα πόδια σου. Και ένα πρωινό με γάτες και κρουασάν είναι πρωινό κερδισμένο.

Fika

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη
  • Τηλέφωνο: 210-92.26.010
  • Ωράριο: Δευτέρα-Σάββατο: 08:00-16:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών