ΑΓΟΡΑ

Η Στάνη στην Ομόνοια

Στο γαλακτοπωλείο της καρδιάς μας τρώμε ρυζόγαλο, κρεμούλα στο πιάτο και ανθόγαλα με μέλι.

27.09.2021| Updated: 28.09.2021
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός
Η Στάνη στην Ομόνοια

Το πιο τρυφερό μαγαζί της Ομόνοιας είναι η Στάνη. Με γνώση ριζωμένη στο βάθος του χρόνου – 90 χρονών έγινε φέτος το φαμελίτικο γαλακτοζαχαροπλαστείο – και προϊόντα αληθινά χάδια. Ένας ατίμητος θησαυρός. Συνήθεια καθημερινή για περιοίκους, εβδομαδιαίο έθιμο για κατοίκους των γύρω περιοχών, στάση για foodies που λιγουρεύονται τα αυθεντικά των πόλεων.

Δεν κομίζω άγνωστη γνώση, την παλιά φωτίζω. Αξίζει να στριμώχνονται λιγάκι τα πολυδιαφημισμένα, για να ακούγονται πότε πότε αυτά τα μαγαζιά. Και να ανέβουν στο βάθρο που τους πρέπει. Το έχουμε ξαναπεί: τέτοιες παλιές, ανθεκτικές επιχειρήσεις είναι θεσμοί, πρέπει να προστατεύονται με χίλιους τρόπους.

Κουμάντο κάνει εδώ και χρόνια ο Θανάσης Καραγεώργος, εγγονός του μπαρμπα-Νίκου, που πρωτοάνοιξε τη Στάνη, στον Πειραιά, το 1931. Δείτε τώρα το μυστικό της μακροζωίας της: ο γαλακτοπαραγωγός που προμηθεύει σήμερα το μαγαζί, ο Δημήτρης Προκόπος από την ορεινή Κορινθία, είναι εγγονός αυτού με τον οποίο δούλευε ο παππούς Νίκος. Σχέσεις στερεωμένες στον χρόνο, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοεκτίμηση, πώς να μη βουρκώνεις!

Παμπάλαιες και οι συνταγές: το εμβληματικό, στίλβον, πετσωμένο πρόβειο γιαούρτι, το παραδοσιακό της τσανάκας, πολυπαινεμένο και δικαίως, σερβίρεται σε γενναιόδωρη κομμάτα στο πιάτο, με μέλι λεπτό. Κρέμα και ρυζόγαλο, απλωμένα σε ρηχό πιάτο, με κανέλα, αν θέλετε. Γαλακτομπούρεκο. Ένα γενναιόδωρο μπλόκι βουτύρου αιγοπρόβειου λουσμένου με μέλι, συνοδεία ψωμιού πολυτελείας, το κλασικό μας πρωινό.

Η στάνη.

«Ένα μικρό ποίημα, κορυφαίο έδεσμα»

Και αυτό που μου κλέβει την καρδιά: το ανθόγαλο με μέλι στο ποτήρι, μια απαλή, χαλαρή σαντιγί, από αγελαδινό γάλα. Πλούσια, όμως καθόλου βαριά και λιγωτική, με μια ανεπαίσθητη ξινάδα, που μαρτυρά την καλή ποιότητα του γάλακτος. Από 1,5 λίτρο γάλα βγαίνουν αυτά τα βελούδινα 130 γραμμάρια, με απλή, μηχανική κατεργασία. Το τελικό προϊόν έχει 20% λιπαρά (μια τυπική σαντιγί έχει περίπου 35%), με πληροφορεί ο Θανάσης. Ένα μικρό ποίημα, κορυφαίο έδεσμα, το απολαμβάνουμε αργά, γιατρεύει από σκοτούρες.

Σπάραγμα παλιάς αθηναϊκής ζωής, ένα τίναγμα του παρελθόντος στο τώρα, η Στάνη βγάζει τη γλώσσα στην αλαζονεία των νέων μαγαζιών. Και όσο κρατούν σαχλές μόδες στο φαγητό, σε τέτοια μαγαζιά θα παίρνω το πρωινό μου.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια
  • Τηλέφωνο: 210-52.33.637
  • Ωράριο: Δευτ.-Σάβ. 07.00-22.30, Κυρ. 07.30-22.30

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών