ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο Shiraki στο Σύνταγμα τρώμε σούσι σαν Γιαπωνέζοι

Tο πιο καλά κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας, το Shiraki στο Σύνταγμα, είναι ίσως ό,τι πιο αυθεντικό έχουμε στην Ελλάδα σε σούσι και ιαπωνική μαγειρική.

22.07.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Στο Shiraki στο Σύνταγμα τρώμε σούσι σαν Γιαπωνέζοι / Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Επέμενε καιρό. Γευσιθήρας δεινός, γνώστης εις βάθος της ιαπωνικής γαστρονομίας, φοιτητής επί διετία κάποτε στη μακρινή ασιατική χώρα και τακτικότατος επισκέπτης έκτοτε, με διασυνδέσεις υψηλές και άκρως «ωφέλιμες» για τον ουρανίσκο του, τολμώ να πω αυθεντία στην εν λόγω κουζίνα, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μασσέλος είχε όλα τα δίκια του κόσμου. Το Shiraki είναι αποκάλυψη. «Ό,τι πιο αυθεντικό έχουμε στην Ελλάδα σε σούσι και ιαπωνική μαγειρική», ισχυρίζεται με τον γνωστό στους φίλους του προκλητικό του τρόπο.

Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Δεν θα σας πω αν έχει δίκιο, δεν συμπαθώ τους υπερθετικούς, τις πρωτιές, τα τοπ 10, δεν μου τα επιτρέπει η ιδιότητά μου, όμως ναι, το Shiraki, το γιαπωνέζικο ξαδελφάκι του κινέζικου East Pearl που βρίσκεται εγγύς, είναι εξαιρετικό. Τα εδέσματα αιδέσιμα. Η ποιότητα των πρώτων υλών προσεγμένη. Οι μαγειρικές επιμελείς. Οι τιμές σωστές. Στα συν το καθημερινό, ανεπιτήδευτο, χωρίς φιοριτούρες, περιβάλλον.

Ο Shiraki, o αρχηγός της κουζίνας, γνωστός ίσως σε κάποιους από το Furin Kazan, το παλιό (το πρώτο;) γιαπωνέζικο της γειτονιάς που έκλεισε το 2017, ποιεί μικρά θαύματα.

  • Ωραιότατη η πράσινη φυλλώδης σαλάτα με καπνιστό χέλι, ψημένο σουσάμι και ιαπωνική σάλτσα πιπεριού.
  • Ο ψιλοκομμένος ωμός σολομός με σάλτσα wasabi-ταχίνι και αυγά σολομού, ένας βελούδινος δυναμίτης. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
  • Το sashimi moriawase, η ποικιλία σασίμι του σεφ με αληθινό, φρεσκοτριμμένο hon-wasabi, εξαίσιο, ανυπέρβλητο. Αισθητικώς, ένας μικρός πίνακας.
  • Ο ορισμός του ιαπωνικού κόμφορτ μαγειρευτού: το unadon, μπολ με αχνιστό ρύζι και ψητό χέλι και γλυκάλμυρη σάλτσα.
  • Τα τυλιχτά σε φύκι maki και τα ανοιχτά nigiri, με ρύζι καλοφτιαγμένο, όσο πρέπει ζουμερό, κολλώδες και ξιδάτο, το όλον με τη χάρη του χειροποίητου, τη σιγουριά της εμπειρίας.
  • Η καυτή σούπα με τροφαντά udon noodles, άφθονο φρέσκο κρεμμυδάκι και θαλασσινό ζωμό dashi (εις εκ των βασικών ζωμών της ιαπωνικής κουζίνας) μέσα στην οποία βυθίζονται δύο γαρίδες τυλιγμένες σε ένα αραχνοΰφαντο και υπερτραγανό κουκούλι χυλού tempura πυροδοτεί πυροτεχνήματα ευφορίας στον ουρανίσκο και στο μυαλό.

Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Το αστείο, δε, της υπόθεσης είναι πως το Shiraki βρίσκεται σε μία από τις πλέον σφριγηλές γειτονιές του άστεως, στο γαστρονομικό hub πέριξ του Electra Metropolis Hotel Συντάγματος. Αστείο, διότι κανείς μέχρι στιγμής από τους γράφοντες για φαγητό δεν το είχαμε ανακαλύψει ή εκτιμήσει δεόντως. Κύριε Μασσέλο, τα σέβη μας.

Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Shiraki

Νίκης 17, Σύνταγμα
  • Τηλέφωνο: 210-33.16.217
  • Ωράριο: Ανοιχτό καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ
  • Κόστος: περί τα 30-40 ευρώ/άτομο, χωρίς ποτό

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Αθήνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών