Έχει κάτι για όλους το Μαρούσι. Οι γευστικές επιλογές μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά σίγουρα έχουν ενδιαφέρον. Επισκεφθήκαμε την περιοχή και βρήκαμε νέες αφίξεις, ιστορικές ταβέρνες στο πουθενά και ωραία καφέ και μπαρ που έχουν ζωντανέψει άδειες στοές και παλιά εμπορικά. Σε αυτά τα μαγαζιά φτιάχνουν μαλακά, λιχούδικα cookies που ψήνονται όλη τη μέρα, σερβίρουν after office φαγητό με την υπογραφή καταξιωμένων σεφ, signature κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματαμα, comfort νοστιμιές ταιριαστές με craft μπίρες και αυθεντικές ινδικές συνταγές που δεν βρίσκεις αλλού.
The cookie dude: Soft cookies aπό το Instagram στο Μαρούσι
Άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες σε μια γειτονιά στο Μαρούσι εκτός πιάτσας. Παρότι δεν είναι πέρασμα ξεπουλάνε τα μπισκότα τους κάθε μέρα. Στο μικρό και απλό μαγαζί που λειτουργεί και ως εργαστήριο βρήκαμε τους δύο ιδιοκτήτες, τον Jamie Βαζάκα και τον Δημήτρη Βάτη, και μας διηγήθηκαν την ιστορία τους. Ο Δημήτρης ξεκίνησε να φτιάχνει cookies στο σπίτι του για τον ίδιο και τους φίλους του. Είχαν τόσο μεγαλή απήχηση που άρχισε να τα πουλάει μέσω instagram με το όνομα Cookie dude – το όνομα του μαγαζιού. «Δεν ξέρω τι είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο, ξέρω όμως ότι έψησα άπειρα cookies στο σπίτι μου πριν καταλήξω στη συγκεκριμένη συνταγή. Έχω εμμονή με τα coοkies. Έτρωγα από μικρός και επειδή του εμπορίου δεν με ευχαριστούσαν ξεκίνησα να φτιάχνω τα δικά μου. Δεν είχα σκοπό να το κάνω επάγγελμα», λέει ο Δημήτρης, που φτιάχνει cookies στη λογική του αμερικάνικου μπισκότου, με μαλακό και ζουμερό εξωτερικό και μαστιχωτό περίβλημα. Στο Cookie Dude προσέχουν τα υλικά τους και αυτό το εκτίμησα. Συνεργαζόνται με μικρές ελληνικές εταιρείες και τα αυγά τους τα παίρνουν καθημερινά φρέσκα από έναν μικρό παραγωγό. Βγάζουν cookies σε δύο μεγέθη, regular και large, σε πέντε γεύσεις: φυστικοβούτυρο, red velvet, triple chocolate, με βρώμη και σταφίδες και το κλασικό chocolate chip cookie με μεγάλα κομμάτια μαύρης σοκολάτας και γάλακτος. Αν περνάτε από τη γειτονιά, πάρτε μερικά και απολαύστε τα όσο είναι ζεστά με καφέ ή γάλα.
Ρόδου 4, Τ/211-00.15.710
Fools: Signature κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα
Το Fools Bar άνοιξαν πριν από έναν χρόνο σε μια στοά λίγα μέτρα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ δύο φίλοι με κοινή αγάπη για τα καλά ποτά και τα εικαστικά. Οι Βασίλης Μαχαίρας και Νίκος Θωμάς, αφού δούλεψαν για χρόνια σε μπαρ του κέντρου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και εγκαινίασαν τον δικό τους χώρο στην αγαπημένη τους γειτονιά. Έλειπε ένα τέτοιο στέκι από την περιοχή. Έφτιαξαν ένα όμορφο μαγαζι, απλό και προσεγμένο, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά ποτά. Έχουν μια αρκετά ενημερωμένη κάβα με αποστάγματα από την ελληνική αγορά. Φτιάχνουν signature κοκτέιλ και τα σερβίρουν με διάφορα σνακ. Μας αρεσε το πλατό με σπάνια τυριά και αλλαντικά που προμηθεύονται από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Όσα μπορούν τα κάνουν οι ίδιοι, όπως πίκλες, τσάτνει και σάλτσες. Στον πάνω όροφο φιλοξενούν συχνά εκθέσεις εικαστικών.
Ερμού 24, Τ/ 210-80.29.343
Halfman: To after office στέκι έχει πολύ καλό καφέ, ποτό και φαγητό
Το Halfman άνοιξε τον Μάιο στον Παράδεισο Αμαρουσίου, σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Είναι ένα all day bar με προσεγμένο φαγητό, κρυμμένο μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο πάνω στην Κηφισίας, ανάμεσα σε ψηλά κτίρια γραφείων. Ενώ είναι χωμένο, είναι φωτεινό γιατί το βλέπει συνέχεια ήλιος, γεμάτο με φυτά και με καλόγουστες λεπτομέρειες στη διακόσμηση. Το προτιμούν οι εργαζόμενοι των γύρω γραφείων για μια χαλαρή έξοδο μετά το σχόλασμα. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκονται ο Αλέξης Συμώνιδης και η Λορέτα Τόσκα, και οι δύο με πολυετή θητεία στην εστίαση. Τις συνταγές υπογράφει ο σεφ Άνταμ Κοντοβάς. Πρόκειται για comfort πιάτα με εστιατορικές παρασκευές. Δοκίμασα μοσχαρίσιο ταρτάρ με χειροποίητη μαγιονέζα tom yum, λιαστή ντομάτα, πίκλα τζίντζερ και αγγουριού και ένα φρεσκότατο sando με αυγό και χρένο ένας συνδυασμός που μου άρεσε πολύ – οι πίκλες και το αβοκάντο συμπλήρωνουν χωρίς να υπερκαλύπτoυν τις γεύσεις. Το μπολ με κριθαράκι dan dan, με κιμά κοτόπουλου, κίμτσι και τα χαρακτηριστικά αυγά ράμεν του Κοντοβά είναι ένα πιάτο πολύ χορταστικό χωρίς όμως να σε μπουχτίζει. Προσέχουν πολύ τον καφέ τους, για τον οποίο επιλέγουν single origin κόκκους που ψήνονται ειδικά για αυτούς σε ελληνικό roastery. Είναι γευστικός, καθόλου όξινος και έχει έντονα αρώματα καβουρδισμένου αμύγδαλου. Στον καφέ, όπως και στα signature κοκτέιλ, βάζουν premium πάγο δικής τους παρασκευής. Η λίστα με τα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα συμπληρώνει την εμπερία.
Λεωφόρος Κηφισίας 22, Τ/211-01.54.572
Αυθαίρετο: Η ταβέρνα στο πουθενά
Θέλει λίγο ψάξιμο, αξίζει όμως. Στη κουζίνα μαγειρεύουν κλασικά αλλά και πιο ιδιαίτερα μεζεδάκια, με έμφαση στο κρέας – από μπεκρή μεζέ και μπιφτέκι γεμιστό μέχρι αμελέτητα τηγανητά και αρνίσιες γλώσσες με μουστάρδα. Δοκιμάστε επίσης σαρικοπιτάκια και μπακαλιάρο σκορδαλιά. Βρίσκεται σε μια κατάφυτη γωνιά στο Μαρούσι, ανάμεσα σε ψηλά πεύκα και δίπλα σε ένα ρέμα, το Αυθαίρετο έχει το δικό του δροσερό μικροκλίμα. Βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κηφισίας, αφού περάσετε το δάσος Συγγρού, την Eλληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και το κτήμα Βορρέ. Θα βρείτε κυρίως κατοίκους της περιοχής, που το προτιμούν για βραδινή έξοδο για μεζέ και κρασί ή τσίπουρο.
Πευκών 10, Μαρούσι, Τ/ 210-80.29.309
India Gate: Για tikka massala, momos και άλλα αυθεντικά ινδικά
Στην κουζίνα του India Gate στο Μαρούσι όλα γίνονται υπό την επίβλεψη της σεφ Sujana Acharya και με τη βοήθεια του Shantos, του συζύγου της, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του μαγαζιού. Το νεαρό ζευγάρι άνοιξε το ινδικό εστιατόριο το 2021. Στο μενού βρίσκουμε chicken tikka που ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο tandoor και σερβίρεται σε καυτό πήλινο σκεύος, με το κρέας να αχνίζει και να τσιτσιρίζει. Ακολουθεί μια σαλάτα με ρόκα και μάνγκο, που είναι πολύ φρέσκια, πλούσια και γευστική. Εντύπωση μας κάνουν τα momos – ινδικά ντάμπλινγκ που σερβίρονται με μια πεντανόστιμη καυτερή σάλτσα. Στην Αθήνα είναι οι μόνοι που έχουν momos. Βρίσκουμε επίσης saa paneer, ένα χορτοφαγικό πιάτο με σπανάκι και τυρί, που το φτιάχνουν ακριβώς όπως το κάνουν στο σπίτι τους. Κάθε γεύμα συνοδεύεται από ρύζι αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, νάαν και παπαντόμ. Προσφέρουν και ένα πιάτο από τα μακρινά Ιμαλάια, το Everest khasi gravy, με κρέας αρνιού μαγειρεμένο σε ελαφρώς πικάντικη σάλτσα με τζίντζερ, κόλιανδρο και κόκκινα μπαχαρικά. Το γεύμα κλείνει ιδανικά με το ιδιαίτερο και πολύ δροσιστικό ποτό τους, λάσι (εμείς το ήπιαμε με μάνγκο), και σπάνιες ινδικές μπίρες.
India Gate, Δημητρίου Ράλλη 18, Μαρούσι, Τ/210-61.21.888
Last Row: Craft μπίρες και comfort νοστιμιές
Ο Ηλίας, ο Ζήσης και ο Άρης, τρεις φίλοι από το σχολείο, άνοιξαν πρόσφατα στο Μαρούσι τo μαγαζί που ονειρευόντουσαν από τότε που κάθονταν στο τελευταία θρανίο στο σχολείο – εξ ου και Last Row. Οι Μαρουσιώτες αγκάλιασαν το taproom από την πρώτη στιγμή, μιας και έλειπε κάτι τέτοιο από τη γειτονιά. Οι 16 βρύσες που χαρακτηρίζουν το μαγαζί έχουν μπίρες από ελληνικές κυρίως μικροζυθοποιίες αλλά και αρκετές εισαγώμενες που δεν βρίσκεις αλλού. Οι μπίρες on tap αλλάζουν συχνά και στα ψυγεία βρίσκουμε πάνω από 40 ετικέτες που τις απολαμβάνουμε στο μαγαζί ή τις παίρνουμε για το σπίτι. Στα συν και τα σνακ που σερβίρουν. όπως τα nachos με πικάντικη σος, το hot dog σε τρεις εκδοχές και το burger με μπρίσκετα.
Θέμιδος 10, Μαρούσι, Τ/210-80.20.905