Τα μπεργκεράδικα του κέντρου σίγουρα υπερτερούν, αλλά πόσες φορές να φάμε τα ίδια και τα ίδια. Ευτυχώς για εμάς που βαριόμαστε εύκολα, η τέχνη του καλού μπέργκερ δεν εξασκείται αποκλειστικά εκεί. Υπάρχουν μαγαζιά στα προάστια των Αθηνών και στον Πειραιά που φτιάχνουν μπέργκερ που άνετα συναγωνίζονται τα κεντρικά και κάποιες φορές κερδίζουν. Οργώσαμε την Αθήνα, δοκιμάσαμε πολλά και σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας.
Jackie’s on fire: Στο Χαλάνδρι για το πιο ακριβό smash burger που έχουμε δοκιμάσει… αλλά και νόστιμο!


Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδώσει 19 ευρώ για ένα smash burger στην Αθήνα. Τόσο χρέωνουν το Chilli Burger με διπλό μπιφτέκι και τσίλι κον κάρνε στο μαγαζί. Δύσκολα μπορώ να πω ότι αξίζει τα λεφτά. Αν όμως βγάλω από την εξίσωση τη δυσανάλογη τιμή, μπορώ σίγουρα να πω ότι το μπέργκερ που δοκίμασα μου άρεσε πολύ. Το ψωμάκι μπριός ήταν μαλακό και αφράτο, το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας ψημένο στην εντέλεια, ζουμερό και γευστικό με ισορροπημένη λιπαρότητα, το τσίλι κορν κάρνε πικάντικο και μαγειρεμένο από τους ίδιους. Το διπλό τυρί τσένταρ ήταν ωραία λιωμένο και οι πίκλες με το κρεμμύδι συμπλήρωναν ιδανικά το γευστικό αποτέλεσμα. Ο σεφ του μαγαζιού, Γιάννης Κοσμαδάκης, προτείνει και πιο οικονομικές εκδοχές του μπέργκερ εξίσου ενδιαφέρουσες. Μ.Π.
Jackie’s on fire, Λυκούργου 5Β, Χαλάνδρι, Τ/210-67.41.749
Comet: Στα Μελίσσια ξέρουν από μπέργκερ


Το burger τους είναι άψογο, ειδικά το μεξικάνικο. Φτιάχνεται με potato bun (μπριός με πατατάλευρο) μυρωδάτο, αφράτο, αρκετά μαλακό, χωρίς να χάνει την ιδιότητα να συγκρατά το εσωτερικό: το διπλό smash μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας από τη Θεσσαλία ψήνεται ομοιόμορφα, και βγαίνει ζουμερό και τρυφερό. Πάνω στο μπιφτέκι βάζουν διπλό αυθεντικό American cheese που λιώνει και δίνει την λιπαρότητα και την έξτρα γεύση. Οι χειροποίητες πίκλες κρεμμυδιού και οι πιπερίτσες χαλαπένιος προσθέτουν τον καυτερό, τον ξινό και ταυτόχρονα τον γλυκό τόνο απόλυτα ισορροπημένα. Το χειροποίητο γουακαμόλε από φρέσκο αβοκάντο ταιριάζει πολύ και τα νάτσος προσθέτουν μια ωραία τραγανή υφή. Στην ίδια φιλοσοφία είναι και το BLT: διπλό, μπιφτέκι, διπλό τυρί, σπιτική μπάρμπεκιου σος και μαγιονέζα, νόστιμες και σε αρκετή ποσότητα, ψημένο και τραγανό μπέικον, iceberg δροσερό και φρέσκο. «Τις σάλτσες και τις πίκλες τις κάνουμε εμείς, καραμελώνουμε μόνοι μας τα κρεμμύδια. Θέλουμε όλα να περνάνε από τα χέρια μας και να ξέρουμε ακριβώς τι υλικά βάζουμε στο μπέργκερ», λέει o σεφ του μαγαζιού Ανδρέας Μούτσας. Μ.Π.
Comet Street Gourmet, Σωκράτους 3, Μελίσσια, T/210-70.01.407
New York Sandwiches: Στους Αμπελόκηπους για παστράμι μπέργκερ
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το NYS στον Πύργο Αθηνών είναι διάσημο για το παστράμι σάντουιτς με τις επάλληλες στρώσεις από έξοχα πιπεράτο και ζουμερό παστράμι, μουστάρδα και πίκλες, μέσα στο σωστό, μαλακό ψωμί σικάλεως. Εξίσου νόστιμα και καλοφτιαγμένα είναι όμως και τα μπέργκερ τους, που έχουν υποδειγματικές αναλογίες μπιφτεκιού και ψωμιού σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά, που είναι όλα πρώτης τάξης. Το cheese τους περιέχει σούπερ κρεάτινο patty, τσένταρ, μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα και sauce από μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα και συνοδεύεται από χρυσαφένιες, φρεσκοτηγανισμένες και λεπτοκομμένες πατάτες τηγανητές. Και επειδή ξέρουν από καλό παστράμι, το δικό μου αγαπημένο στο NYS δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το 5th AVE pastrami burger, που όπως το λέει και το όνομά του περιέχει επίσης παστράμι, και επιπλέον έχει έμενταλ, πίκλες και σάλτσα μουστάρδας. Ν.Μ.
New York Sandwiches, Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.78.475
Good Dog: Στον Πειραιά για μικρολιμανίσιο burger
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Αριστείδης Χριστόπουλος, ιδιοκτήτης του μπεργκεράδικου στα σύνορα Καστέλας-Μικρολίμανου, είναι βέρος Πειραιώτης και για την ακρίβεια -όπως ο ίδιος λέει- Μικρολιμανιώτης. Στην περιοχή διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί φούρνο. Εκεί φτιάχνει τα ψωμάκια μπριός για τα μπέργκερ του Good Dog με δική του συνταγή. Έχει αρκετές επιλογές στο μενού, όλες στα φιλοσοφία του smash μπέργκερ. Τον μοσχαρίσιο κιμά για το μπιφτέκι τον προμηθεύονται από ένα γειτονικό κρεοπωλείο. Το ψήνουν προσεκτικά σε πλάκα και μόλις το πατήσουν με τη σπάτουλα βάζουν από πάνω το τυρί που σιγολιώνει. Στη συνέχεια το μπιφτέκι τοποθετείται ανάμεσα στα ψωμάκια, που ψήνονται και αυτά και στο τέλος μπαίνει η χειροποίητη σος πίκλας, η μουστάρδα και η κέτσαπ. Αυτή είναι η εκδοχή του απλού cheeseburger που προτιμώ. Βγαίνει σε δύο μεγέθη, XL και regular.
Good Dog, Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 44, Πειραιάς, T/211-42.46.572