ΕΞΟΔΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσα

Πρώτα μουσείο και μετά φαγητό ή ποτό; Ιδανικό πλάνο. Ειδικά αν διαλέξετε κάποιο από αυτά τα έξι μαγαζιά.

15.09.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας
Αρχαιολογικό Μουσείο: 6 νόστιμες στάσεις στη νέα πιάτσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι προορισμός από μόνος του, αλλά τι πιο ωραίο μετά από την επίσκεψη μια στάση για νόστιμο brunch, μαγειρευτό φαγητό με εποχικά προϊόντα, craft μπίρες, καλοψημένα μπέργκερ ή ιδιαίτερα κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα; Σε μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα δεν είχε κάτι ενδιαφέρον για ποτό ή φαγητό έχουν αρχίσει να ανοίγουν μαγαζιά και να της πάλι δίνουν ζωή.

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια

Νοστιμιές από το πρωί μέχρι το βράδυ στο Ρίνι

Το Ρίνι είναι υποκοριστικό για το Μαρίνα. Το μικρό φιλόξενο καφέ και γαστρομαγειρείο –σχεδόν κρυμμένο σε ένα μικρό δρομάκι δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο– άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες η Μαρίνα Χρονά. Σαν να ήταν το σπίτι της μας υποδέχεται η Κυψελιώτισσα σεφ μαζί με τον σύντροφό της και συνέταιρο, Νίκο Τσιλίδη. «Μας άρεσε πολύ το σημείο, η γειτονιά, αυτός ο μικρός πεζόδρομος είναι πολύ ιδιαίτερος και δεν περιμένεις να βρεις κάτι τέτοιο εδώ», λέει ο Νίκος. «Τα νεοκλασικά, οι πολυκατοικίες, το αστικό τοπίο, το πίσω μέρος των πολυκατοικιών είναι σαν ένα καταφύγιο στην αφιλόξενη πόλη», συμπληρώνει η Μαρίνα. Η Μαρίνα έχει μεγάλη αγάπη για τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών και τα ψάχνει πολύ. Της αρέσει να εμπνέεται από το ίδιο το υλικό, την εποχή, τις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης και από τα μέρη που επισκέπτεται. Το ραγού από κιμά κόκορα, με ζυμαρικό κοχύλια και γραβιέρα Σύρου είναι ένα πιάτο ημέρας πολύ νόστιμο. Σιγομαγειρεύουν τον κιμά για αρκετή ώρα με βούτυρο, μπαχάρια, κανέλλες, γαρίφαλα και άλλα αρωματικά. Τα λαζάνια φούρνου με μελιτζάνα, ντομάτα, βασιλικό και στρατσιατέλα είναι comfort και πολύ χορταστικά. Έχει και άλλα ωραία στο μενού που αλλάζουν συχνά ανάλογα με τα προϊόντα που βρίσκει στην αγορά. Το best seller της είναι το σιγομαγειρεμένο κατσικάκι με πλιγούρι. «Αν το βγάλω από το μενού νομίζω ότι οι πελάτες μου θα με σκοτώσουν», λέει η Μαρίνα χαριτολογώντας. Το μαγαζί ανοίγει από νωρίς πρωί για καφέ με χαρμάνια από το underdog και κάποια πολύ νόστιμα πιάτα για brunch. Η σαξούκα και το τοστ με μουχαμάρα είναι τοπ.

Ρεθύμνου 8, Αθήνα, Τ/ 210-88.36.781

Η σαξούκα στο Ρίνι/ Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας
Η Μαρίνα Χρονά κάνει τις προετοιμάσιες στην κουζίνα του Ρίνι/ Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Guerilla chef burgers: Για ένα μπέργκερ και καλό

Από την άλλη πλευρά του μουσείου, στη Σολωμού. βρίσκουμε το μπεργκεράδικο που μαζεύει τους φίλους και νοσταλγούς του μικρού και λιτού cheeseburger, μιας και είναι το μόνο μπέργκερ που σερβίρουν και το κάνουν εμμονικά καλά. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem φτιάχνει ο ίδιος τα ζουμερά smashed μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κρέας, τα ψήνει μαστόρικα σε πλάκα έτσι ώστε να πάρουν χρώμα από έξω και να μην χάσουν τα ζουμιά τους. Προσθέτει American cheese που λιώνει τέλεια πάνω στο μπιφτέκι, κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα και τίποτε άλλο. Τα κλείνει σε ένα αφράτο μπριός και σου δίνει την επιλογή να το κάνεις με διπλό μπιφτέκι. Δεν έχει χώρο να κάτσεις αλλά μπορείς να σταθείς στο πεζοδρόμιο σε κάτι μικρά σταντ, να απολαύσεις το μπέργκερ με μια παγωμένη craft μπίρα και να συνεχίσεις χορτασμένος τη μέρα σου.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, Τ/213-02.87.944

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτά είναι τα αγαπημένα μας συνοικιακά ταβερνάκια σε Αθήνα και ΠειραιάΑυτά είναι τα αγαπημένα μας συνοικιακά ταβερνάκια σε Αθήνα και Πειραιά
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Pharaoh: Για κρασί και φαγητό στο πολυσυζητημένο εστιατόριο των Εξαρχείων

Στο απέναντι πεζοδρόμιο από το μπεργκεράδικο Guerilla βρίσκεται ένα από το πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης. Κάποιοι το θεωρούν δίκαιο που συζητήθηκε τόσο, κάποιοι άλλοι το θεωρούν υπερβολή. Το σίγουρο είναι ότι το Pharaoh έφερε κόσμο από όλη την Αθήνα σε μια γειτονιά που ήταν περιθωριακή και –από ό,τι φαίνεται– την έκανε πιάτσα. Στο «τιμόνι» του wine bar-restaurant βρίσκεται ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο έμπορος οίνου Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk), ο κορυφαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο δημιουργικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι). Ο Παπουτσάκης μαγειρεύει σε ανοιχτή κουζίνα, στα ξύλα –από ξυλόφουρνους και ξυλοκάρβουνα μέχρι στόφες– παραδοσιακές ελληνικές συνταγές επιλέγοντας προσεκτικά την πρώτη ύλη. Το μενού είναι εποχικό και αλλάζει συχνά. Τη λίστα με τα κρασιά φυσικής οινοποίησης επιμελείται ο Γεωργακόπουλος με αρκετές σπάνιες επιλογές με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα.

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Mangal: Προσιτή κουρδική και τουρκική κουζίνα

Ο Ισμαήλ, ο μάγειρας και ιδιοκτήτης του Mangal, μέσα από τη μαγειρική του προσπaθεί να διηγηθεί τις γαστρονομικές ιστορίες των Τούρκων και Κούρδων προγόνων του και να τις γνωρίσει στο ελληνικό κοινό. Πιστεύει ότι το φαγητό είναι ένας όμορφος και αποτελεσματικός τρόπος να συνδεθούν οι άνθρωποι. Το μαγαζί βρίσκεται στη Σολωμού, με τραπεζάκια στον πεζόδρομο και αρκετά στον εσωτερικό χώρο. Είναι ένα γνήσιο εξαρχιώτικο στέκι που σερβίρει νόστιμο και οικονομικό φαγητό για να είναι προσιτό σε όλους. Για καλωσόρισμα φέρνουν τέσσερα μπολάκια: πικάντικη εσμέ, ξιδάτο, παντζάρι, πιρουνάτη μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα) και τηγανητή μελιτζάνα με πιπεριά, ντομάτα και σκόρδο. Ένα ενδιαφέρον πιάτο είναι το γιαγλαμά που περιέχει ζυμαρένιες στρώσεις από χειροποίητο φύλλο, ψημένο στον φούρνο, με ζουμερό κοκκινιστό κιμά από χοιρινό, μοσχάρι και αρνί με λίγο φυστίκι και καρύδια από πάνω και δίπλα δροσιστικό γιαούρτι. Τα σουβλάκια με κρέας περασμένο σε μεγάλες μεταλλικές βέργες τα ψήνουν στα κάρβουνα την ώρα της παραγγελίας. Το πεϊνιρλί που ετοιμάζουν και αυτό από το μηδέν είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Σολομού 12, Εξάρχεια, Τ/213-09.91.652

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Talking Breads: Εξαρχιώτικο street food

Από το μουσείο είναι κανένα δεκάλεπτο περπάτημα αλλά αξίζει τον κόπο. Είναι μια ωραία στάση για φαγητό στην πλατεία Εξαρχείων, που δυστυχώς αυτόν τον καιρό είναι περιφραγμένη και η θέα δεν είναι η καλύτερη. Στο Talking Breads ψήνουν οι ίδιοι τα ψωμάκια για τα μπέργκερ και αυτό κάνει την διαφορά. Στα αφράτα μπριός μπαίνει το σωστά ψημένο μπιφτέκι, που είναι λεπτό και φουλ ζουμερό. Από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου, γιατί το μενού έχει καμιά δεκαριά επιλογές. Μου αρέσει το «Hot Stuff» με τσένταρ, πεπερόνι, τηγανητό κρεμμύδι και αγγούρι λεπτοκεμμένο σε λωρίδες που το δροσίζει και κάνει ωραία αντίθεση με την πικάντικη σως μπάρμπεκιου. Έχει και σάντουιτς, όπως το αυθεντικό grilled cheese με χειροποίητο ψωμάκι βουτύρου, τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και πιπέρι. Κάποιοι έρχονται μόνο για αυτό.

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/211-18.39.731

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της ΑθήναςΠάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της Αθήνας
Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας
Στο Talking Breads τα ψωμάκια φτιάχνονται από το μηδέν/ Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Padre: Το taproom που έλειπε από την περιοχή

Μετά τα μπέργκερ του Talking Breads το μόνο που θέλω να κάνω είναι να καθίσω κάπου άνετα και απολαύσω μια δροσιστική μπίρα. Για καλή μου τύχη απέναντι ακριβώς, στη Στουρνάρη, άνοιξε στα τέλη του καλοκαιριού ένα taproom που έλειπε από την περιοχή. Στο Padre βρίσκουμε μπίρες on tap από μικροζυθοποιούς από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Υπάρχουν και αρκετές επιλογές σε μπουκάλι και σε κουτάκι. Είναι προορισμός για μπιρόφιλους και τουρίστες που τρελαίνονται να δοκιμάζουν ελληνικές μπίρες και να γράφουν τα σχόλια τους στη διαδικτυακή μπιροκοινότητα Untappd.

Στουρνάρη 17α, Εξάρχεια, Τ/ 211-2109.095

All day

Low budget

Street food

Wine Bar

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών