ΕΞΟΔΟΣ

9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια

Πέρα από τις προφανείς περιοχές για έξοδο, υπάρχουν και οι άλλες, οι εκτός πιάτσας όπως θα τις λέγαμε, που μας τραβούν κοντά τους επειδή εκεί άνοιξε το τάδε μαγαζί. Σε αυτά τα τάδε μαγαζιά αναφερόμαστε...

02.11.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
9 εκτός πιάτσας γαστρονομικά διαμαντάκια

Καλές και άγιες οι πιάτσες, δημιουργούν κι έναν γόνιμο ανταγωνισμό. Πλην όμως υπάρχουν και εστιατόρια που δεν έχουν διαλέξει τις πιο γνώριμες, τις πιο συνηθισμένες περιοχές εξόδου για να ριζώσουν. Τέτοια είναι τα παρακάτω εννέα μαγαζιά, που έχουν καρφώσει τη σημαία τους, άλλα πιο πρόσφατα κι άλλα πιο παλιά, σε πιο απρόσμενα ή «ανεξερεύνητα» σημεία του γευστικού χάρτη της πόλης: στη μέση του πουθενά, δίπλα στην Εθνική Οδό, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, πάνω στο λιμάνι… Πας δηλαδή στα μέρη τους μόνο γι’ αυτά.

Jerár, Δάφνη: Στην πολυκατοικία, αλλά όχι για συνέλευση

φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Μινιμάλ χώρος σε στυλ γαστρομπιστρό, με την ανοιχτή κουζίνα επίκεντρο της δράσης. Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μαζί με τους συνεργάτες του Γιώργο Καβακλή και Κώστα Καρατζόγλου επέλεξαν την εξωτική Δάφνη για ορμητήριο της δημιουργικότητάς τους. Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας σε μια λαϊκή γειτονιά, σερβίρουν πιάτα βασισμένα σε καλά υλικά, ελληνικά και διεθνή. Ένα χειροποίητο ψωμί με προζύμι 4 ετών δίνει το σινιάλο της έναρξης και μαζί του σερβίρεται ένα έξοχο ελαιόλαδο Μεσσηνίας και βούτυρο από ξινόκρεμα. Τα χειροποίητα αλλαντικά του Jerár είναι υπέροχα κρεάτινα, το τηγανητό κουνέλι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή των chicken nuggets, η πάστα cacio e pepe «γαρίδες Μικρολίμανο» ένα μεζεκλίδικο πιάτο, και το μελωμένο medovik, ένα φίνο ανατολικοευρωπαϊκό γλυκό με σμετάνα και παγωτό μέλι είναι ό,τι πρέπει για τον επίλογο. Ωραιότατη λίστα κρασιών που επιμελούνται οι Γιάννης Επισκοπάκης και Κώστας Φράγκος. N.M.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, T/210-97.55.764. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 19:00-00:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας ΘεάτρουΤρώμε στα παλιά και νέα στέκια της Πλατείας Θεάτρου

Paleo, Ρετσίνα στον Πειραιά: Το ψαγμένο wine restaurant

Αξίζει να διασχίσεις όλη την πόλη για να φτάσεις στο Paleo. Δεν είναι απλώς μια ωραία λύση αν για κάποιο λόγο βρίσκεσαι στην εργατική γειτονιά του Πειραιά, αλλά αυθυπόστατος λόγος για να φτάσεις μέχρι εκεί. Το wine restaurant του Γιάννη Καϋμενάκη είναι place to be από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, πριν από 6 χρόνια. Ο ίδιος, βαθύς γνώστης του κρασιού, κορυφαίος sommelier της χώρας, έχει έναν μοναδικό τρόπο να μοιράζει γνώσεις και οινικές απολαύσεις. Τα κρασιά της λίστας του είναι προσεκτικά επιλεγμένα και σε τιμές που τρίβεις τα μάτια σου, με πολλές δικές του εισαγωγές, και σίγουρα εντελώς εκτός πεπατημένης. Το μενού αλλάζει τακτικά, είναι μικρό, θα το διαβάσετε επάνω στο σουπλά σας, και τα πιάτα φροντισμένα, έξυπνα και φυσικά 100% wine friendly. Αγαπημένη μου λιχουδιά το πατέ με συκωτάκια πουλιών. Ν.Μ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204. Καθημερινά εκτός Κυριακής, 18:30-23:30.

 

Lucinda Pizzeria, Χολαργός: Για πίτσα που θυμάσαι κι όταν φύγεις

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το Juicy Grill έφυγε, πήγε παρακάτω, κι η Lucinda ήρθε στη θέση του. Σε κάθε περίπτωση οι γειτονιές γύρω από την Κεραμεικού στον Χολαργό δεν μένουν παραπονεμένες, καθώς υπάρχει πάντα αυτή η μικρή γαστρονομική γωνιά που παίρνει το φαγητό στα σοβαρά. Εδώ και μερικούς μήνες ο Αντώνης Δρακουλαράκος (Sushi Mou), ο Κυριάκος Λιοδάκης (Granello) και ο Δημοσθένης Κουβαράκης (Juicy Grill) σερβίρουν μια τέλεια εκδοχή πίτσας με ζυμάρι που ωριμάζει περίπου μιάμιση μέρα, και ψήνεται σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Είναι λεπτή και τραγανή, στεφανωμένη με ένα φουσκωτό και καψαλισμένο πλαίσιο, και θα έλεγα πως είναι ατομική – εγώ τουλάχιστον θέλω μια ολόκληρη για να χορτάσω. Αγαπημένες μου είναι η πίτσα Vezuvio με ντοματάκια San Marzano, φιορ ντι λάτε, σαλάμι σπιανάτα, ντούγια και παρμεζάνα, και η πίτσα Concentrata με φιορ ντι λάτε, πατέ ντομάτας, Ρετζάνο 30μηνης ωρίμασης και πέστο βασιλικού. Από τα αντιπάστι να δοκιμάσετε pizza fritta με ξυγαλο και λουκανικο Λευκάδος, και αραντσίνι ραγού με πρόβειο γιαούρτι. Ν.Μ.

Κεραμεικού 2 Χολαργός, Τ/210-65.64.035. Δευτέρα-Παρασκευή 18:00-00:00, Σάββατο και Κυριακή 13:00-00:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shirakiΠού τρώμε καλό σούσι στην Αθήνα;

Kitschen, λιμάνι Πειραιά: Πανασιατική κουζίνα αξιώσεων

φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δίπλα στο λιμάνι, ανάμεσα σε γραφεία ναυτιλιακών και εντελώς εκτός πιάτσας, ο Ελληνο-Ινδονήσιος σεφ Δημήτρης Liem και ο Ελληνο-Κορεάτης mixologist Σπύρος Μινέτος αποφάσισαν να ανοίξουν πέρσι ένα σύγχρονο εστιατόριο με πανασιατική κουζίνα. Το Kitschen έγινε γρήγορα χιτ και όσοι αγαπάμε τα ντάμπλινγκς, τις τεμπούρες, το σούσι και τις άλλες ασιατικές λιχουδιές του πάμε καρφωτά στον αριθμό 5 της Κανάρη. Εκεί παραγγέλνουμε σάκε και νόστιμα κοκτέιλ και διαλέγουμε ανάμεσα στα rolls, τα nigiri, το ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι, το τηγανητό κοτόπουλο ή εκείνο το απίθανο τηγανητό κουνουπίδι tempura με με σκορδάτη μαγιονέζα. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205, Δευτέρα-Παρασκευή: 13:30-00:00, Σάββατο: 07:00-00:00.

Ortigia, Κηφισιά: Ιταλικό δίπλα στην Εθνική Οδό

Μια έξοχη επιλογή εξόδου για ιταλικό στα βόρεια προάστια, αλλά και εύκολα προσεγγίσιμη από άλλες περιοχές, καθώς βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από την εθνική οδό. Τα λιγκουίνι με το σιτσιλιάνικο ραγού, η πίτσα Μαργαρίτα με το τραγανό ζυμάρι, την ωραία σάλτσα και τη μοτσαρέλα φιορ ντι λάτε, το φοβερό αραντσίνι σερβιρισμένο με σιτσιλιάνικο ραγού, τα πολπέτι με τη σάλτσα ντομάτας και το πεκορίνο, είναι όλα λιχούδικα, σικ comfort και απολαυστικά πιάτα. Τα περισσότερα φαγητά εδώ έχουν τέχνη και νοστιμιά, από την καπρέζε με μπουράτα και σιρόπι καπνιστής ντομάτας, μέχρι το υπέροχο τιραμισού με Μαρσάλα, που σερβίρεται με μια δόση ζεστό εσπρέσο αντί σάλτσας. Για ένα ιταλικό γεύμα με καλό κρασί, εύκολα θα έμπαινα στο αυτοκίνητο και θα κατέβαινα τον Κηφισό με το Ortigia στο GPS. Θα ήθελα να διακτινιστώ ακόμα και αν ήταν μόνο για το προφιτερόλ με ιταλική κρέμα βανίλιας, ζεστή πραλίνα σοκολάτας και τραγανά καραμελωμένα φουντούκια. Ν.Μ.

Εχίνου 1 και Ελαιών, Κηφισιά, Τ/210-62.05.015. Καθημερινά 12:30-00:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην ΙταλίαΣε αυτά τα 26 ιταλικά εστιατόρια τρως όπως στην Ιταλία

Αφρόψαρο, Νέο Ηράκλειο: Για να περάσεις -και να φας- καλά

Παρόλο που μένω στα βόρεια, δεν υπήρχε περίπτωση να βγω στο Νέο Ηράκλειο αν δεν ήταν το Αφρόψαρο. Όχι βέβαια ότι έχει κάτι η περιοχή, θυμάμαι παλιά στα νιάτα μου, ότι έδινα κάπου κάπου ραντεβού στα πολλά καφέ που έχει γύρω από τον ηλεκτρικό. Αλλά στη Μαρίνου Αντύπα, πού να πας; Μόνο στο γνωστό πλυντήριο αυτοκινήτων και αν… Από τότε που άνοιξε, ωστόσο, το Αφρόψαρο, όποτε θέλουμε να φάμε ψάρι ή κάτι θαλασσινό και δεν θέλουμε περιβάλλον ψαροταβέρνας, είναι το πρώτο μαγαζί που σκεφτόμαστε. Είναι τόσο ωραίο, καθαρό και φωτεινό το περιβάλλον που σου ανοίγει και την όρεξη. Το προσωπικό υποδειγματικό. Αστείο, φιλικό τόσο-όσο και πολύ ενημερωμένο. Ε, όσο για τις γεύσεις τι να πω; Έχει φανταστικές σαλάτες και πρώτα, όπως αυτή με τα πολύχρωμα ντοματίνια, το ανεβατό, το λευκό μπαλσάμικο και το αποξηραμένο πεπόνι και ωραιότατο καπνιστό σκουμπρί με μαρμελάδα ντομάτας. Μου αρέσει το κριθαρότο με χειροποίητο κριθαράκι και γαρίδες, που είναι μαγειρεμένο σε bisque και ζωμό λαχανικών, ενώ τo μυλοκόπι στη σχάρα με baby πατάτες και καλαμπόκι αρέσει και στους μη ψαροφάγους. Αυτό που θα σου παρουσιάσει ο Βάκης, η ψυχή του μαγαζιού, ως «γουρουνιά» να την πάρεις. Λουκουμάδες μπακαλιάρου με μια αγιολί γαλλική φτιαγμένη με αβοκάντο, άλλο πράμα! Αγαπημένη και η lemon pie (θέλετε κι εσείς αυτό το γλυκό πάντα μετά το ψάρι;) με καμένη ιταλική μαρέγκα. Εν τω μεταξύ, αν ξεχάσεις τα γυαλιά της πρεσβυωπίας, μη σκας, έρχεται βαλιτσάκι, αν σε «κόψει» ο Βάκης για 40+, με όλων των ειδών τους βαθμούς! Εντάξει, υποκλίνομαι. Ν.Λ.

Μαρίνου Αντύπα 42-46, Νέο Ηράκλειο, Τ/210-27.23.000. Καθημερινά, εκτός Κυριακής, 13.00-01.00.

Barolo, Παλαιό Ψυχικό: Ένα wine bistro για χάζι, πίτσα και κοκτέιλ

Το επιλέγω πάντα όταν βγαίνουμε κορίτσια! Κι αυτό γιατί εκτός από ένα ωραίο ιταλικό ροζέ ξηρό κρασί που βρίσκω πάντα και σε καλή τιμή (να το πάρετε το Santa Margherita Sangiovese με την ωραία –σαν δαντέλα– ετικέτα), έχει ωραίες σαλάτες, αφράτες και λεπτές πίτσες και χάζι, αφού είναι πάντα γεμάτο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να πάρεις τηλέφωνο και να μη βρεις τραπέζι. Οπότε όσο νωρίτερα προνοήσεις να κλείσεις τόσο το καλύτερο. Αγαπημένη μου πίτσα αυτή με τα άγρια μανιτάρια, την οποία συνδυάζω με τη σαλάτα αχλάδι σχεδόν πάντα: πρασινάδες, μαριναρισμένο αχλάδι, κουκουνάρι και ζεστό κατσικίσιο τυρί. Εχει και ωραία κρεατικά, όπως το οσομπούκο που σερβίρεται με πουρέ πατάτας και η κοτολέτα μαύρου χοίρου με τραγανή κρούστα και παλαιωμένη παρμεζάνα. Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου φροντίζει και για τους vegans, καθώς έχει και 5-6 πιάτα γι’ αυτούς. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω κάθε φορά είναι ότι ψάχνω αρκετή ώρα να παρκάρω… Ν.Λ.

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, Τ/210-67.17.600. Ανοιχτά από το πρωί για καφέ/πρωινό/brunch μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕστιατόρια ή ντέλι; Και τα δύο! Εδώ θα φάμε, θα κάνουμε και ψώνιαΕστιατόρια ή ντέλι; Και τα δύο! Εδώ θα φάμε, θα κάνουμε και ψώνια

Γίδι, Μεταμόρφωση: Ειδική περίπτωση χασαποταβέρνας

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη gidi_metamorfosi (@__gidi_)

Ο Βασίλης Ακρίβος έχει διοχετεύσει την αγάπη του για το καλό φαγητό και το ιδιότυπο χιούμορ του σε μια ασυνήθιστη χασαποταβέρνα, που είναι λόγος να φτάσεις μέχρι τη Μεταμόρφωση από όπου κι αν ξεκινήσεις. Στο Γίδι, όπου έχει στο πλάι του την κόρη του Σταυρούλα, το κρέας έχει πολλές εκφράσεις, κάποιες κλασικές και κάποιες… το εντελώς αντίθετο. Η λίστα έχει φρυγαδέλι και αρνίσια έντερα τηγανητά, που είναι μεζές για μερακλίδες, προβατίνα μαγειρεμένη με διάφορους τρόπους −παϊδάκια, στη γάστρα, μπιφτέκι, ακόμη και… πίτσα (δεν θα πω παραπάνω, θα δείτε τι σημαίνει αυτό επιτόπου)−, αντικρυστά αλλά και πατσά (ποδαράκια και κοιλιά) με το απαραίτητο σκορδοστούμπι. Τιμήστε τις σπαλομπριζόλες, μοσχαρίσιες και αγελάδας, και τα T-Bone, το χοιρινό, iberico και mangalitsa, και τον ιδιαίτερο μαύρο χοίρο, αλλά δοκιμάσετε και το σουτ μακάλο –tribute στον σπουδαίο Νίκο Κοντοσώρο. Αυτή την χαρακτηριστική σπεσιαλιτέ της Φλώρινας εδώ την φτιάχνουν λίγο διαφορετικά, προσθέτοντας στην συνταγή φρέσκο λουκάνικο από την πατρίδα της. Α.Σ. 

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848. Τρίτη-Παρασκευή 15.00-00.00, Σάββατο 13.00-00.00, Κυριακή 13.00-18.00. Δευτέρα κλειστά.

Da Michele, Άνοιξη: Μια τρατορία στο πάρκινγκ σούπερ μάρκετ

φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στο εστιατόριό του στην Άνοιξη, ο Ιταλός Michele Silletti εδώ και 25 χρόνια μαγειρεύει την αυθεντική κουζίνα της πατρίδας του για λίγους, καλούς και… μυημένους. Στο πάρκινγκ ενός μικρού εμπορικού κέντρου δίπλα από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ είναι πραγματικά κρυμένο ένα μαγαζί που από τη μια δεν σου γεμίζει το μάτι, από την άλλη παίζει και να μην το δεις καν!… Αν πας υποψιασμένος ωστόσο θα δεις στο βάθος μια φθαρμένη πινακίδα που θα σε καθοδηγήσει στο Da Michele, έναν μικρό προαύλιο χώρο με μερικά μεταλλικά τραπεζοκαθίσματα, μάλλον άχαρα, που διαχωρίζονται από γυάλινα διαχωριστικά. Το εσωτερικό, όμως, είναι πολύ όμορφο αν και μικρό. Μοιάζει με τις τρατορίες της Ιταλίας και έχει και αυθεντικά ιταλικά προϊόντα που μπορείς να πάρεις για το σπίτι σαν ντελικατέσεν. Πολλά δε σπάνια, από τυριά και αλλαντικά, κονσέρβες και σάλτσες, τουρσιά και ζυμαρικά μέχρι ιταλικά κρασιά και μάρκες ποτών που μπορεί να μην έχεις ξαναδεί. Εδώ τρώμε όλες τις κλασικές μακαρονάδες όπως αματριτσιάνα, αραμπιάτα, καρμπονάρα, αλλά και πιο ιδιαίτερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας όπως φιλέτο κουτσομούρας με ρεβύθια και κόκκινη σάλτσα, 5-6 πιάτα ημέρας και γλυκά ημέρας, όπως τιραμισού, πανακότα, κανόλι, μπαμπάδες με ρούμι. Να πάτε! Μ.Π.

Λεωφόρος Μαραθώνος 61, Άνοιξη, Τ/210-81.40.525. Ανοιχτά καθημερινά11.00 – 23.00, Kυριακή 11.00-20.00. Τρίτη κλειστά.

Εστιατόρια

Κηφισιά

Νέο Ψυχικό

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών