ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε καλό σούσι στην Αθήνα;

Η έξοδος για σούσι παραμένει αγαπημένη επιλογή των Αθηναίων, γι΄ αυτό και κάθε τόσο ξεφυτρώνουν νέα μαγαζιά, τα οποία η ομάδα του «γ» ως λάτρης του είδους παρακολουθεί και δοκιμάζει.

26.10.2022| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki

Shizen Rituals: Η ολόφρεσκια άφιξη

Τέσσερις σεφ, φίλοι και συνεργάτες άνοιξαν ένα low budget σουσάδικο στη Λουίζης Ριανκούρ, στην Πανόρμου, στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου (πρώην executive σεφ στο Matsuhisa), ο αδερφός του Βύρωνας Παπαθεοδώρου, ο Φώτης Μιχόπουλος και ο Νίκος Κωστιδάκης, αφού εργάστηκαν για χρόνια σε κουζίνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συναντήθηκαν στο Noah στο Πάρκο Ελευθερίας και στους Ψαράδες στο Παλαιό Φάληρο, ώσπου αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους μαγαζί, ένα προσιτό σούσι spot για όλους. Το μαγαζί έχει κυρίως take away προσανατολισμό, αλλά διαθέτει και τραπεζάκια για επιτόπιο τσιμπολόγημα. Προμηθεύονται καθημερινά φρέσκο τόνο και σολομό, καβούρια και γαρίδες, φτιάχνουν τα πάντα from scratch, και είναι εξπέρ στις τεχνικές και φυσικά στα κοψίματα. Το concept είναι καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές. Θα βρούμε από tofu roll παναρισμένο σε τσάιβς, με δική τους vegan μαγιονέζα και vegan sauce teriyaki, ένα πολύ ιδιαίτερο ονιγκίρι τυλιγμένο με νόρι και γέμιση είτε με spicy tuna, είτε με creamy salmon, αλλά και μια vegan εκδοχή. Τελευταία άφιξη που θα προστεθεί στο μενού τις επόμενες μέρες είναι το Shizen signature roll με τόνο καψαλισμένο, μελιτζάνα και άνηθο. Εκτός από σούσι βρίσκουμε και πολύ δυνατό katsu roll με κοτόπουλο, χοιρινό με κάρι, και επιδόρπια που επιμελείται η pastry chef Φιλιώ Τζιουροπούλου (πρώην pastry chef στο Matsuhisa Athens), βλ. matcha τιραμισού, mocha και sweet sando. Ν.Μ.

Λουίζης Ριανκούρ 75, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.93.044. Τρίτη- Σάββατο 13.00-00.00, Κυριακή 17.00-00.00, Δευτέρα κλειστά.

Sushimou: Οne man show

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγήκαμε για σούσι με τον Shigeru Umebayashi, τον Ιάπωνα σταρ των σάουντρακΒγήκαμε για σούσι με τον Shigeru Umebayashi, τον Ιάπωνα σταρ των σάουντρακ Σαρδέλα nigiri κανείς; Ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν ένας καλός ερασιτέχνης μάγειρας πριν πάει στην Ιαπωνία για να καταρτιστεί πλήρως γύρω από το σούσι. Επιστρέφοντας, βρήκε έναν μικρό χώρο στο Σύνταγμα, που είχε αρχίσει δειλά δειλά να γίνεται η αθηναϊκή Chinatown με panasian μαγαζιά. Αφού έκανε σένιο το μέρος, έστησε ένα ultra μίνιμαλ sushi bar, με μόλις 12 καρέκλες. Ηταν 2015. Από τότε το Sushimou είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για σούσι στην Αθήνα και σίγουρα ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να είναι ένα εστιατόριο παραδοσιακής κουζίνας, έξω από τα όρια της χώρας του. Ορίτζιναλ. Όσοι έχουν κάτσει σε μια από τις 12 καρέκλες του μπαρ και τον έχουν απέναντί τους, κάπως σαν να μεταφέρονται αυτόματα στην Ιαπωνία. Ειδοποιός διαφορά είναι πως εδώ θα βρείτε και πολλά ελληνικά ψάρια, εξαιρετική πρώτη ύλη. Αξιοποιεί μπαρμπουνάκι, παλαμίδα, καλαμάρι, σκουμπρί. Πουθενά δεν θα βρείτε τέτοια ποικιλία sashimi και nigiri, φιλέτα από ποιοτικά ψάρια και μάλιστα σε αυτή την τιμή. Ζητήστε να σας τεμαχίσει ολόκληρο το ψάρι. Η ραχοκοκαλιά τηγανίζεται και γίνεται θεσπέσιο έδεσμα που τρώγεται ολόκληρο. Θα πιείτε σάκε, θα καθαρίσετε τα χέρια σας με ζεστές αρωματισμένες πετσέτες και σίγουρα θα επιστρέψετε. One man show, από έναν πολύ αφοσιωμένο και δεξιοτέχνη μάγειρα, με αρκετό χιούμορ. Διαθέσιμες λίγες επιπλέον θέσεις σε stand στο πεζοδρόμιο. Κράτηση απαραίτητη, αρκετές μέρες πριν. N.Δ.

Σκούφου 6, Σύνταγμα, Τ/211-40.78.457

Kinjo: Ραντεβού για σούσι στα Βριλήσσια

Ο Νίκος Πολιτάκος κάνει ωραία δουλειά σ’ αυτό το μικρό σχετικά, μινιμαλιστικό, χαλαρό εστιατόριο που… δεν φωνάζει απέξω. Είναι λίγο κρυμμένο. Μερικά από τα τραπέζια στήνονται στον διάδρομο του ισογείου του κτίσματος που το φιλοξενεί, λίγα βήματα από τη σκάλα για τους επάνω ορόφους. Τα υπόλοιπα μοιράζονται σε δύο χώρους παραμέσα. Το Kinjo έχει κάνει αρκετούς πιστούς φίλους στα βόρεια προάστια, αξίζει, όμως, να το ανακαλύψει κανείς ακόμη κι αν δεν μένει προς τα μέρη του. Τα καλοφτιαγμένα nigiri αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με το τι ψάρια βρίσκουν στην αγορά – το μπαρμπούνι που δοκίμασα πριν από λίγες μέρες ήταν πραγματικά καλό, με ωραίο ρύζι, μια νότα kanzuri (πάστα πιπεριάς)– μαζί με κάποια από τα ρολάκια εκπροσωπούν την πιο λιτή, την πιο κλασικά ιαπωνική πλευρά της κουζίνας, υπάρχουν όμως και αρκετές fusion προτάσεις που ικανοποιούν και με το παραπάνω τους λάτρεις των πιο πληθωρικών εκδοχών του σούσι. Η παλαμίδα tataki είναι θαυμάσια, δεν θέλεις να τελειώσει. Μην την χάσετε, δοκιμάστε όμως και κάτι από όσα ψήνουν στη ρομπάτα (ιαπωνική ψησταριά), που τα παίρνεις με το κομμάτι, όπως το τρυφερό σουβλάκι φαγκρί ή τις καρδιές κοτόπουλου, πίνοντας κρασί, σάκε, ή κάποιο από τα κοκτέιλ που φτιάχνουν στο μπαρ. Α.Σ.

Κονίτσης 29, Πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, Τ/210-68.25.208. Καθημερινά19.30-00.00. Δευτέρα κλειστά.

Matshuisa Athens: Mε την υπογραφή του Nobu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matsuhisa Athens (@matsuhisa_athens)

Είναι ομολογουμένως ακριβό σπορ το φαγητό στην αθηναϊκή «πρεσβεία» του διάσημου Nobuyuki Matsuhisa, που ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σούσι στα δεκαοκτώ του και ακόμη και τώρα που έχει φτάσει, αν δεν κάνω λάθος, τα εβδομήντα, δηλώνει «αεί διδασκόμενος». Eίναι ιδιαίτερη εμπειρία όμως. Από τότε που άνοιξε το πολυτελές εστιατόριο στον κόλπο του Αστέρα, το 2008, έχουμε φάει πολλών λογιών maki και nigiri υψηλών επιδόσεων –με κοιλιά τόνου, λαβράκι, βασιλικό καβούρι, χταπόδι, καλαμάρι, σαρδέλες ή γαρίδες Κοιλάδας και τρυφερό ρύζι– και new style sashimi. Και πέρα από το χαρακτηριστικό black cod, πιάτο-ορόσημο που παίζει στο repeat και άλλα «κλασικά», αρκετές ενδιαφέρουσες νέες σπεσιαλιτέ στο στιλ του σεφ που διέδωσε το πάντρεμα της ιαπωνικής και της περουβιανής κουζίνας παγκοσμίως. Εxecutive chef του εστιατορίου είναι ο Τόνυ Βρατσάνος, ενώ τη ζεστή κουζίνα διαχειρίζεται ο Θωμάς Κουράκος. Μπορείς να παραγγείλεις από τον κατάλογο, μπορείς και να κινηθείς στη λογική του omakase, αφήνοντας το μενού στα χέρια τους. Α.Σ.

Ξενοδοχείο Astir Palace, Απόλλωνος 40, T/210-89.60.510. Δευτέρα–Πέμπτη 19.30–00.30, Σάββατο 19.30–01.00, Κυριακή 13.30–23.00

Στο Βirdman τα nigiri φτιάχνονται με βοδινό


Η σύγχρονη Japanese pub του Άρη Βεζενέ μας δίδαξε νέες συνήθειες. Να τρώμε όρθιοι στην μπάρα γιαπωνέζικες κοπές κρεάτων, nose to tail κομμάτια, σε έναν μακρόστενο, μίνιμαλ χώρο σαν ποτάδικο στην καρδιά της έθνικ Αθήνας. New-style yakitori και straightforward ποτά είναι η κεντρική ιδέα, βλ. ξεροψημένο στα κάρβουνα kawa yakitori (γιαπωνέζικο σουβλάκι με τραγανή πέτσα κοτόπουλου) που συνδυάζεται υπέροχα με κοκτέιλ old fashioned. Το Birdman είναι από τα λίγα εστιατόρια στην Αθήνα που σερβίρουν beef nigiri, αλλά είναι σίγουρα το πιο προσεγμένο και νόστιμο, φτιαγμένο με εκλεκτά κομμάτια κρέατος όπως από τη ράτσα Rubia Galega και τα super premium wagyu. Προτείνω να παραδοθείτε εν λευκώ σε ένα από τα δύο combos Chef’s selection, αλλά ζητήστε οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το iconic wagyu rump cap BMS 4-5 με αυγοτάραχο. Ν.Μ.

Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800. Καθημερινά 13.00-00.30.

Kitschen: Tο καλύτερο σούσι του Πειραιά και των περιχώρων

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KITSCHEN (@kitschen.piraeus)

Dim sum και σούσι δυο δρασκελιές από το λιμάνι. Μικρός χώρος, ποπ αισθητική, σφιχτό μενού και σούσι που ξεχειλίζει νοστιμιά καμωμένο με ιδεώδεις τεχνικές. Τεμπούρες, fried chicken, ντάμπλινγκς, και άλλες μικρές ασιατικές λιχουδιές μαζί με σάκε και έξοχα κοκτέιλ συνθέτουν τη feel good ατμόσφαιρα, ενώ το σοβαρό σούσι του είναι το κερασάκι στην τούρτα. Φτιαγμένο με τέχνη, καλοζυγισμένο και υπολογισμένο με χειρουργική ακρίβεια το Kitschen είναι ένα από τα καλύτερα της πόλης. Δοκιμάστε σούσι ρολ με γαρίδα, teriyaki roll με γαρίδα τεμπούρα και σολομό, nigiri με σολομό, sambal με πράσινο τσίλι και κονφί κουμ κουάτ. Ν.Μ.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205. Δευτέρα-Παρασκευή 13:30-00:00, Σάββατο 19:00-00:30, Κυριακή κλειστά

Shiraki: Με το όνομα του σεφ

Στο Shiraki στο Σύνταγμα τρώμε σούσι σαν Γιαπωνέζοι / Το κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shiraki
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Αδερφάκι του κινέζικου East Pearl, βρίσκεται κι αυτό στην ίδια πολυσυλλεκτική γευστικά γειτονιά του Συντάγματος. Είναι ανεπιτήδευτο, χαλαρό, με λίγα τραπέζια στο χωρίς πολλά παραφερνάλια εσωτερικό −μια γκέισα εδώ, μερικές χαρακτηριστικές εικόνες ιαπωνικής ζωγραφικής εκεί– και τρία-τέσσερα ακόμη στο πεζοδρόμιο. Fusion εδώ δεν παίζει. Ο σεφ Shiraki, που ίσως κάποιοι να τον θυμούνται από την μπάρα-κουζίνα του Furin Kazan, που μάζευε κάποτε τους φίλους της ιαπωνικής κουζίνας στην Απόλλωνος, μερικά βήματα παραπέρα, σ’ αυτό το μικρό μαγαζί που φέρει το όνομά του κόβει με μαεστρία ωραία σασίμι, που τα στήνει σε μια όμορφη ποικιλία που γεμίζει και το μάτι, και φτιάχνει καλοτυλιγμένα maki, nigiri και inside out με ωραίο κολλώδες κι όσο πρέπει ξιδάτο ρύζι. Πάρτε επίσης την ορεκτικότατη σαλάτα με daikon (γιαπωνέζικο ραπάνι) και νιφάδες αποξηραμένης παλαμίδας και τσεκάρετε και τα ζεστά, που είναι και αυτά αρκετά, θέλεις αρκετές επισκέψεις για να τα δοκιμάσεις όλα. Εγώ σας προτείνω τα udon noodles με τις γαρίδες τεμπούρα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που πρέπει να τις φας αμέσως όπως έρχονται τραγανές πριν ποτίσουν από τον αχνιστό ζωμό (πράγμα καθόλου δύσκολο). Δεν ξέρω πώς λένε οι Γιαπωνέζοι το comfort food, αλλά αυτή η νόστιμη και χορταστική σούπα είναι ακριβώς αυτό. Α.Σ.

Νίκης 17, Σύνταγμα, Τ/210-33.16.217. Καθημερινά12.30-00.00.

Gaku: Το σουσάδικο της Απόλλωνος

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GAKU Sushi – Izakaya (@gakuizakaya)

Στην ασιατική γειτονιά του Συντάγματος, στη θέση του παλιού Furin Kazan, το Gaku προσφέρει μεγάλη ποικιλία από σούσι -inside out rolls, hosomaki, nigiri, sashimi- αλλά και γιαπωνέζικους μεζέδες όπως το ζουμερό κοτόπουλο yakitori ή οι γαρίδες tempura μαγιονέζα miso. Στη μακρόστενη αίθουσα με τη μεγάλη τζαμαρία που κοιτάζει προς την Απόλλωνος τρώμε japanese fusion που κρατάει καλές ισορροπίες, όπως τα ρολά με γαρίδα tempura και σος κάρι, τα rikyu roll με μαριναρισμένο λαβράκι, αγγούρι, μαγιονέζα matcha, wasabi και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τα πικάντικα «εξτρίμ» ρολ με τόνο στο εσωτερικό, σασίμι τόνου στην κορυφή και καυτερή σάλτσα. Η κάβα έχει μπίρες, ουίσκι, τζιν και βότκα από την Ιαπωνία αλλά και περισσότερα από 10 διαφορετικά σάκε. Συμπαθητικά και τα κοκτέιλ όπως το Ogama με τζιν αρωματισμένο με shiso, σιρόπι macha και τόνικ. Γ.Π.

Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.30.970. Δευτέρα-Παρασκευή: 17:00 – 00:00, Σάββατο & Κυριακή: 13:00 – 00:00.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κρυμμένο γιαπωνέζικο μυστικό της Αθήνας shirakiΑπό μπακλαβά μέχρι σούσι: 6 νόστιμες στάσεις στην οδό Νίκης

Hasapika Central Market: Για σούσι στη Βαρβάκειο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πόσο πιο φρέσκο θα μπορούσε να είναι ένα σούσι; Στα Hasapika η πρώτη ύλη διανύει ελάχιστα μέτρα από τον πάγκο του ιχθυοπώλη με την ψαριά της ημέρας, μέχρι τον πάγκο των σούσι μάστερ που ακονίζουν τα μαχαίρια τους, καθώς αυτό το σουσάδικο βρίσκεται στα ενδότερα της κεντρικής ψαραγοράς των Αθηνών. Εδώ απολεπίζουν και ξεκοκαλίζουν, κάνουν φύλλο και φτερό τα ψαράκια κατευθείαν από την πηγή και τα σερβίρουν μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, στο πιο ορίτζιναλ σκηνικό που έχει ποτέ σερβιριστεί σούσι στην Αθήνα. Σούσι, σασίμι και νιγκίρι πρώτης ποιότητας, όλα με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά ημέρας, σερβιρισμένα περίτεχνα επάνω σε βουναλάκια πάγου στα καπάκια από τα φελιζόλ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μάκι με μπακαλιάρο ή μυλοκόπι, tempura king shrimps, wild barbouni roll, lavraki fried sushi rolls, και ολοκληρώστε με ένα μπωλ ψαρόσουπα. Ν.Μ.

Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Ομόνοια, Τ/216-07.07.026. Καθημερινά 12.00-17.00», Κυριακή κλειστά.

Kenko: Το αγαπημένο των «νοτίων»

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kenko (@kenko_japanese_restaurant)

Στην πλατεία Νέας Σμύρνης βρίσκουμε ένα από τα πιο δημοφιλή σουσάδικα των νοτίων προαστίων. Επιλέγουν καλές πρώτες ύλες και δημιουργούν νόστιμες συνταγές με έμφαση στο σούσι. Μας αρέσουν πολύ τα σασίμι τόνου και το nigiri hamachi με ιαπωνικό μαγιάτικο. Τα Κenko special προσφέρουν πολλές επιλογές, εμείς προτιμάμε τα rolls με γαρίδα tempura, αγγούρι και από πάνω καψαλισμένο ταρτάρ σολομού με yuzu, tobiko, spicy mayo και teriyaki sauce. Το carpaccio από τονάκι Αιγαίου, με jalapeno salsa, ponzu και τραγανό κρεμμύδι, από τις πρόσφατες προσθήκες στο μενού, μας αρέσει πολύ. Μ.Π.

Ελ. Βενιζέλου 22, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.50.728. Καθημερινά 13.00-01.00 

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Βουλιαγμένη

Βριλήσσια

Νέα Σμύρνη

Ομόνοια

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών