ΜΑΓΑΖΙΑ

Το μανάβικο των σεφ

Tο «Περιβόλι» του Γρηγόρη Γκέκα είναι από τα δημοφιλέστερα μανάβικα ανάμεσα στους αρχιμάγειρες. Ξέρει από πού να προμηθευτεί τα νοστιμότερα ντόπια φρούτα και κηπευτικά, αλλά και «σπάνια» ζαρζαβατικά εισαγωγής.

23.03.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Το μανάβικο των σεφ

Tο «Περιβόλι» του Γρηγόρη Γκέκα είναι από τα δημοφιλέστερα μανάβικα ανάμεσα στους αρχιμάγειρες. Ξέρει από πού να προμηθευτεί τα νοστιμότερα ντόπια φρούτα και κηπευτικά, αλλά και «σπάνια» ζαρζαβατικά εισαγωγής.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Με το κινητό να χτυπά ασταµάτητα, ο Γρηγόρης Γκέκας µετακινείται συνεχώς βιαστικά από το µανάβικο στο γραφείο του. Μιλάει µε παραγωγούς για να δροµολογήσει παραγγελίες και την άλλη στιγµή προτείνει στους πελάτες του τα πιο ώριµα αβοκάντο Κρήτης που κάνουν για γουακαµόλε. Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή από τους σεφ. «Από τον Γρηγόρη ψωνίζω από το 2003», µου είχε πει ο Χριστόφος Πέσκιας. «Είναι µανάβης όπως αυτοί που συναντάς στο εξωτερικό».

Στην επίσκεψή µου, προσπάθησα να διερευνήσω τους λόγους της δηµοφιλίας του. Ο χώρος, που πρόκειται να αλλάξει σύντοµα, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Αν και όταν ξεκίνησε δεν είχε καµία σχέση µε το αντικείµενο, από το ’90 που άνοιξε το «Περιβόλι» παρακολουθεί, δοκιµάζει και ρωτάει σχολαστικά, κάνοντας «στενό µαρκάρισµα» στους φίλους του τους σεφ και στους ίδιους τους παραγωγούς – συνεργάζεται απευθείας µε αρκετούς καλλιεργητές, ώστε τα προϊόντα να πηγαίνουν «καρφί» από την παραγωγή στην κατανάλωση. Από την 26χρονη εµπειρία του έχει µάθει τα µυστικά των προϊόντων του. Ξέρει, για παράδειγµα, ποια ζαρζαβατικά υπέφεραν και ποια ευνοήθηκαν από τον φετινό χειµώνα, που ήταν πιο ζεστός από το σύνηθες.

Τι ψωνίζουμε: Για τους «ανήσυχους» µάγειρες φέρνει από βρώσιµα λουλούδια και άγρια µανιτάρια µέχρι κολοκάσια, φύλλα µουστάρδας, kale, φύλλα shiso κ.ά. Δείχνει, επίσης, περισσή φροντίδα για τα φρούτα και τα κηπευτικά της καθηµερινότητας. «Αγκινάρες φέρνω αρχικά από την Τήνο (Φλεβάρη και Μάρτη) και, στη συνέχεια, από το Λεωνίδιο και τα Ιρια. Οταν γλυκάνει ο καιρός, φέρνω εξαιρετικές ντοµάτες από τους Στρόπωνες, την Τήνο και τα Τρίκαλα, και επιλέγω Κρήτη για τα θερινά κηπευτικά. Εκτακτα κολοκυθάκια βγάζει η Σύρος, χόρτα βουνού ο Ορχοµενός και η Ικαρία, γλυκοπατάτες προτιµώ από Ηλεία και Σάµο. Η Ελλάδα είναι µαγαζί γωνία! Εχουµε τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά στον κόσµο». Ιδιαίτερη προτίµηση έχει στα ορεινά προϊόντα – «ακόµη και ο τσοπάνης του βουνού είναι πιο “καθαρός” από εκείνον του κάµπου», λέει αστειευόµενος.

Στο «Περιβόλι» βρίσκουµε µικρή, προς το παρόν, γκάµα βιολογικής µαναβικής, καθώς και µερικά διαλεχτά προϊόντα παντοπωλείου σε µια γωνιά κοντά στο ταµείο – διέκρινα µεγάλη ποικιλία σε µέλια, παξιµάδια, ξερά φρούτα και αρτύµατα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών