Πώς ξεκινώντας από τα μπέργκερ, τα rib eye, τις κόντρα μπριζόλες και τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο φτάνεις στα οσπριοκεφτεδάκια; Το νέο εγχείρημα του Άγγελου Φραντζή, που έχει το εστιατόριο Bar.B.Q, στη Νέα Σμύρνη −όπερ σημαίνει κρέας και πάλι κρέας, ψητό, μαγειρευτό, με ζυμαρικά κι όχι μόνο− σχεδόν δεν έχει ίχνος ζωικής πρωτεΐνης (μόνη εξαίρεση, μια σάλτσα γιαουρτιού). Η ιδέα προέκυψε από τα ωραία μπιφτέκια φακής που φτιάχνει η σύζυγός του. Αλλά μια που οι σπιτικές και οι επαγγελματικές παρασκευές έχουν άλλες προδιαγραφές και ανάγκες, έπρεπε να γίνει το «πέρασμα» από το ένα στο άλλο. Τα γευστικά πειράματα έγιναν τις μέρες της καραντίνας, με τον σεφ του Bar.B.Q Νεκτάριο Δανιηλίδη να αναλαμβάνει να αναθεωρήσει και να εμπλουτίσει με επιπλέον στοιχεία τη συνταγή. Κάπως έτσι προέκυψαν τα… φακάφελ. Που έδωσαν και το όνομα στο νέο μικρό μαγαζί.
Το Φakafel, που άνοιξε πριν από έναν μήνα, στη Νέα Σμύρνη και αυτό (σε έναν δρόμο παράλληλο της Ομήρου, όχι πολύ μακριά από το καρνιβορικό «αδερφάκι» του), βάζει τη δική του πινελιά στο street food της περιοχής. Αν και έχει σχετικά μικρό ρεπερτόριο, ο κόσμος που δουλεύει στις εταιρίες που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα (η Συγγρού έχει μπόλικες) παραγγέλνει το κάτι τις του μέσω κάποιας από τις γνωστές πλατφόρμες διανομής. Άλλοι πάλι περνάνε από το κατάστημα, παίρνουν το φαγητό τους to go ή κάθονται για λίγο στα stands έξω ή στον πάγκο μέσα, κάτω από τη σειρά από μαροκινά πιάτα, που μαζί με τα ζωγραφιστά «πλακάκια» του τοίχου δίνουν χρώμα στον χώρο.
Τα πρωταγωνιστικά κεφτεδάκια φτιάχνονται από φακές Beluga, που είναι ομολογουμένως νόστιμες, αλλά κομμάτι δύσκολο να χυλώσουν και να τα πλάσεις. Οπότε λίγη κόκκινη φακή, που είναι και πιο εύπεπτη, βοηθάει να δέσουν. Δεν τα καρυκεύουν πολύ, είναι νόστιμα όμως. Τα συνοδεύουν με ντομάτα, φρέσκια και σε σάλτσα, μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρι πορτομπέλο και μια δροσερή μους αβοκάντο. Τα φαλάφελ, γιατί υπάρχουν και φαλάφελ, συμπαθέστατα κι αυτά, έχουν τη δική τους παρέα. Ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι και σάλτσα ντομάτας σε αυτή την περίπτωση συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι, μια άλλη, γιαουρτιού, και μελιτζάνα. Και τα μεν και τα δε ετοιμάζονται σε χρόνο dt: 3 λεπτά θέλουν τα φαλάφελ και 2,5 λεπτά τα φακάφελ.
Μπορείς να τα πάρεις σε μερίδα ή σε αραβική πίτα, υπάρχει όμως και τρίτος δρόμος, που προσωπικά τον προτιμώ: να τα προσθέσεις σε κάποια σαλάτα. Πίσω από τον πάγκο φτιάχνουν φατούς και ταμπουλέ, φτιάχνουν και μια ωραία σαλάτα με κόκκινο λάχανο, κολοκυθάκι, καρότο, chia, λιναρόσπορο, κουρκουμά και κανέλα, ή μια άλλη, γλυκόξινη, με τρίχρωμη κινόα, με iceberg, φιλεταρισμένο αμύγδαλο, κράνμπερις και μια πολύ φρέσκια βινεγκρέτ με πορτοκάλι και τζίντζερ, που της δίνει έξτρα πόντους. Θα τα συνοδεύσεις με αναψυκτικά, μπίρες ή kombuchα – αυτό το ηπίως ανθρακούχο ποτό-προϊόν ζύμωσης που παράγεται από μαύρο ή πράσινο τσάι όλο και κερδίζει φίλους.