ΕΞΟΔΟΣ

Τα αγαπημένα μας μέρη για vegan φαγητό στην Αθήνα

Εδώ τρώμε νόστιμα και ευρηματικά φαγητά, βασισμένα αποκλειστικά σε φυτικής προέλευσης υλικά. Κι ας μην είμαστε όλοι vegan!

31.10.2022
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Τα αγαπημένα μας μέρη για vegan φαγητό στην Αθήνα

Μεγαλώνει συνεχώς, εξελίσσεται και πλέον έχει να παρουσιάσει ποικιλία επιλογών, από ταϊλανδέζικης επιρροής noodle bowls μέχρι σύνθετα πιάτα, που αναδεικνύουν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα της εποχής, όπως και τα τοπικά προϊόντα. Η vegetarian και vegan πλευρά της Αθήνας έχει καινούργια, νόστιμα και ευρηματικά πιάτα. Στα μαγαζιά που ακολουθούν τρώμε κάποια από τα αγαπημένα μας.

Magic Kitchen: Τούρκικο street food, αλλιώς

Στο μικρό, συνεργατικό φαγάδικο που άνοιξε πριν λίγους μήνες στη Θεμιστοκλέους ετοιμάζουν χορταστικό και οικονομικό, vegan φαγητό με επιρροές από το τούρκικο street food. Οι γκιουζλεμέδες -κάτι τεράστια «πιτάκια» με λεπτό, ελαφρώς τραγανό ζυμάρι- ψήνονται στο σάτσι. Εμείς επιλέγουμε τη γέμιση: καρυκευμένο πουρέ πατάτας, ψητά μανιτάρια, πρασινάδες εποχής, vegan τυρί ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω. Με χειροποίητο ψωμί φτιάχνουν και το tantuni, ένα ζουμερό σάντουιτς γεμιστό με κεμπάπ σόγιας με μπαχαρικά, πικάντικη ντοματοσαλάτα, μαϊντανό και χοντροκομμένο κρεμμύδι. Κάποια άλλα πιάτα, όπως το ταμπουλέ ή τα «dumplings» από πλιγούρι έχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης. Στα συν του μαγαζιού είναι και τα σπιτικά ροφήματα όπως η κομπούχα και το κεφίρ ιβίσκου. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 45, Εξάρχεια, Τ/210-38.05.290

 

Holy Llama: Κρουασάν, τσουρέκι ή grilled cheese;

Αρχικά άνοιξε το εργαστήριο με ένα μικρό σημείο πώλησης στη γειτονιά του Υμηττού. Μιλάμε για τον πρώτο εξ ολοκλήρου vegan φούρνο της πόλης που ξεφουρνίζει καθημερινά κρουασάν, μπριος, κράφιν, τσουρέκια και άλλες λιχουδιές βασισμένες αποκλειστικά σε υλικά φυτικής προέλευσης. Λίγο καιρό αργότερα το Holly Llama απέκτησε και δεύτερη βάση στο κέντρο της πόλης. Στο κατάστημα της Νίκης βρίσκουμε όλη την γκάμα των γλυκών και των φουρνιστών που έχουν την υπογραφή του ζαχαροπλάστη Αλέξ Παβλόβ, καφέ, smoothies αλλά και ολοκληρωμένες προτάσεις για brunch. Μας αρέσει η vegan εκδοχή του english breakfast (με tofu scramble, tempeh «bacon», ψητά ντοματίνια, αβοκάντο, ψητές baby πατάτες με θυμάρι, άγρια χόρτα και μανιτάρια σοτέ) και το grilled cheese με μανιτάρια, σπανάκι και δύο διαφορετικά plant based τυριά. Το french toast από τσουρέκι το σερβίρουν με καραμελωμένο ροδάκινο, γιαούρτι σόγιας με εκχύλισμα βανίλιας και τραγανό «μπισκότο» αμυγδάλου. Γ.Π.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.913 & Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, T/210-76.26.078 όνο για take away)

 

Ιδέες απ’ όλο τον κόσμο στο Winners

Με ιδέες από διάφορες κουζίνες του κόσμου, βιολογικά λαχανικά και πολλές χειροποίητες παρασκευές το Winners είναι ένα σύγχρονο, vegan εστιατόριο που απευθύνεται σε vegans και μη. Εδώ δοκιμάζουμε μεταξύ άλλων: χειροποίητες πένες με ψητή κολοκύθα και τζίντζερ, με φουντούκια, φασκόμηλο και «μπλε τυρί» που φτιάχνουν οι ίδιοι από ταπιόκα και πικάντικα noodles με κάρι από γάλα καρύδας και μπαχαρικά, λεπτοκομμένα λαχανικά και κάσιους. Ενδιαφέρον έχουν και τα κοκτέιλ από φρέσκα, βιολογικά φρούτα. Γ.Π.

Ξενοδοχείο Niki Athens, Νίκης 27, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.916

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι νέες αφίξεις έχουν από vegan πρωινό μέχρι after στριτφουντάδικοΟι νέες αφίξεις έχουν από vegan πρωινό μέχρι after στριτφουντάδικο

Vegan Vandal: Για burger και nuggets

Burger, hot dog, nuggets και άλλες λιχουδιές παραδοσιακά κρεατένιες, στο Vegan Vandal γίνονται χωρίς ζωϊκά παράγωγα. Το μενού έχει burger με τραγανό μπιφτέκι από φακή και ξηρούς καρπούς αλλά και ένα Jack Burger, με στρώσεις από καπνιστό και «σαρκώδες» jackfruit, μαριναρισμένο σε σάλτσα bbq. Τα nuggets κουνουπιδιού έχουν και αυτά τη χάρη τους. Είναι τραγανές μπουκιές παναρισμένου κουνουπιδιού που σερβίρονται σκέτες ή σε σάντουιτς μαζί με πίκλες αγγουριού και λαχανικά. Μας αρέσει και η φρεσκάδα που βγάζει η «τσεπούλα» από χειροποίητη κυπριακή πίτα, γεμιστή με μελιτζανοκεφτέδες, σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης, σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο, μαϊντανοσαλάτα και βαλεριάνα. Γ.Π.

Αμύντα 15, Παγκράτι, Τ/210-72.14.003

 

Avit: To vegan στέκι της Γλυφάδας

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Κάζουαλ και πολύ φιλόξενο το Avit είναι από τα αγαπημένα μας στέκια στη Γλυφάδα για καφέ, brunch ή μεσημεριανό. Στην κουζίνα ετοιμάζουν από σπιτικό γιαούρτι με βάση τα κάσιους μέχρι cinnamon rolls, μπέργκερ και σάντουιτς με χειροποίητο μπριός και μπιφτέκι από γίγαντες. Δημοφιλές είναι και το χορταστικό Jack n’ shroom cheesesteak με jackfruit και μανιτάρια με μπαχαρικά, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού. Τα συνοδεύουμε όλα με craft μπίρες ή καφέ της εταιρείας Taf. Γ.Π.

Μαραγκού 19, Γλυφάδα, Τ/210-89.49.381

 

Joshua Tree Cafe: Ένα αμερικάνικο diner στην Αναπαύσεως

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο μοντέρνο diner με τις νέον επιγραφές μπορεί κανείς να απολαύσει vegan και vegetarian πιάτα πέρα απ΄τα συνηθισμένα. Οι σαλάτες τους είναι κάθε άλλο παρά βαρετές. Καλό παράδειγμα είναι το φωτογενές Forever Bowl με τρίχρωμη βιολογική κινόα, καραμελωμένη γλυκοπατάτα, μανιτάρια, χούμους με αβοκάντο, ενταμάμε, watermelon radish και πράσινα φυλλαράκια. Οι τραγανές γλυκοπατάτες με vegan μαγιονέζα, σάλτσα αβοκάντο και sweet chili είναι ιδανικό σνακ μαζί με την μπίρα. Από τα δημοφιλή του καταλόγου είναι και το T.L.T., μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού BLT, που περιλαμβάνει τόφου παναρισμένο σε πάνκο και μυρωδικά, όπως και το πληθωρικό hot dog με φυτικής προέλευσης λουκάνικο. Γ.Π.

Αναπαύσεως 13, Μετς, Τ/210-92.39.747

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμεΟδός Αναπαύσεως: Σε αυτά τα 5 στέκια πάμε και ξαναπάμε

Keenkies: Γλυκά πεϊνιρλί και αλμυροί λουκουμάδες

Επειδή πού και πού όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο junk για ισορροπία, το Keenkies σκέφτηκε να προσφέρει τη δική του εκδοχή για «βρόμικο» φαγητό, με vegan όρους. Το κατάστημα δεν είναι αποκλειστικά vegan αλλά ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλές επιλογές άνευ ζωικών προϊόντων. Οι λουκουμάδες του βγαίνουν σε διάφορες εκδοχές (αλμυρές και γλυκές), όπως βουτηγμένοι σε διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα πραλίνας και πασπαλισμένοι με αλμυρό αμύγδαλο ή με «cheddar», μπέικον από τόφου και σχοινόπρασο. Στο Keenkies βρίσκουμε επίσης vegan μπράουνις, blondies και αλμυρά ή γλυκά πεϊνιρλί. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, T/210-38.15.278

 

Vegan Fairies: Οι vegan «νεράιδες»

Οι Vegan Fairies, δηλαδή η Αλεξάνδρα και η Πέννυ, ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα blog με vegan/ωμοφαγικές συνταγές. Τα πλούσια cheesecake τους βρέθηκαν να φιλοξενούνται σιγά σιγά στους πάγκους διαφόρων καφέ της Αθήνας και πλέον οι δύο φίλες και συνεργάτιδες διατηρούν τον δικό τους χώρο στη Νέα Ερυθραία. Πολλές από τις γλυκές παρασκευές τους βασίζονται στους βασιλικούς χουρμάδες, οι οποίοι χαρίζουν βαθιά, καραμελένια αίσθηση, όπως και σε ποικιλία από ξηρούς καρπούς. Προτείνουμε το carrot cake από αμύγδαλα, βασιλικούς χουρμάδες, κάσιους και λάδι καρύδας αλλά και τα ελαφριά αλμυρά γεύματα που σερβίρουν όπως το πλούσιο buddha bowl και το toast με τυρί από κάσιους και καπνιστές κορδέλες καρότου. Γ.Π.

Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.06.916

 

Wild Souls: Ένα ξηροκαρπάδικο διαφορετικό από τα άλλα

Εδώ προμηθευόμαστε ξηρούς καρπούς πρώτης ποιότητας, αλλά και ποικίλα, ενδιαφέροντα προϊόντα διατροφής που προκύπτουν από αυτούς. Πρώτος και καλύτερος ο χαλβάς σε διάφορες εκδοχές (με μέλι, με καρύδια και κανέλα, ακόμα και χαλβάς φουντουκιού). Ακολουθούν τα, επίσης ιδιοπαραγώμενα, βελούδινα βούτυρα και γάλατα καρπών. Όλα αυτά αξιοποιούνται με δημιουργικούς τρόπους στις αλμυρές και γλυκές επιλογές που σερβίρονται στο καφέ του Wild Souls: στα smoothies, σε πουτίγκες chia, σε σαλάτες, σάντουιτς και επιδόρπια. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

 

Φakafel: Η σκυτάλη στη φακή

Αυτό το μικρό, ζωγραφιστό μαγαζάκι, που άνοιξε πριν από έναν μήνα σε μια παράλληλη της Ομήρου στη Νέα Σμύρνη φτιάχνει όχι μόνο φαλάφελ αλλά και… φακάφελ. Έτσι λένε εδώ μια «παραλλαγή» τους με φακές beluga που ζυμώνονται με κόκκινες φακές, καρότο και κίτρινη πιπεριά κι είναι ελαφρώς πιο ήπια στα μπαχαρικά. Μπορείς να τα πάρεις το go (ετοιμάζονται στο πι και φι), να τα παραγγείλεις για το σπίτι ή το γραφείο αλλά και να τα φας επιτόπου, κάνοντας μια σύντομη στάση στον πάγκο μέσα ή στα stands έξω. Αν αντί για τυλιχτά (καθένα έχει τα συνοδευτικά του, όλα vegan πλην της σάλτσας γιαουρτιού που μπορείς να την αφαιρέσεις) τα προτιμήσεις σε τεμάχια, μπορείς κάλλιστα να τα συνδυάσεις με μια από τις σαλάτες που προτείνουν. Εγώ ξεχωρίζω εκείνη που συνδυάζει λάχανο, τρίχρωμη κινόα, κράνμπερι, φιλεταρισμένο αμύγδαλο και ένα ντρέσινγκ με τζίντζερ και πορτοκάλι που της δίνει ωραία, φρουτένια φρεσκάδα. Α.Σ.

Αδραμυττίου 33, Νέα Σμύρνη, Τ/216-00.36.052

 

Αυτή η Γη είναι plant-based (και raw)

Ήδη από τις πρώτες μέρες που άνοιξε ξεχώρισε αυτό το φωτεινό, άνετο, καλαίσθητο στέκι της Γλυφάδας που προτείνει πιάτα χωρίς ζωικά παράγωγα, ζάχαρη και γλουτένη και όσο ο χρόνος περνάει φτιάχνει όλο και περισσότερα πράγματα από το μηδέν: ψωμί, βούτυρα από ξηρούς καρπούς ή σπιτικό γιαούρτι καρύδας, παγωτά… Άλλα ψημένα κι άλλα raw (στον κατάλογο υπάρχει η σχετική σήμανση), τα plant-based πιάτα που ετοιμάζονται στην κουζίνα της Γης έχουν μεξικάνικες, αραβικές, ασιατικές και μεσογειακές αναφορές – μια πίτσα με βάση από αμύγδαλα και βρώμη, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μοτσαρέλα από κάσιους και αμύγδαλα, πλευρώτους και αγαρικά μανιτάρια, λόγου χάρη. Εδώ θα δοκιμάσετε κι ενδιαφέροντα γλυκά με την ίδια φιλοσοφία, όπως ένα διαφορετικό τιραμισού με κρέμα τυριού από κάσιους. Φεύγοντας, αγοράστε κι ένα σακουλάκι με τη σπιτική γκρανόλα τους, που είναι διαθέσιμη σε δύο εκδοχές, κλασική και σοκολάτα. Α.Σ.

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τ/210-96.48.512

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλVegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλ

Εστιατόρια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Μετς

Νέα Ερυθραία

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών