ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκιουζλεμέδες με φέτα και μυζήθρα, αρωματισμένοι με δυόσμοΓκιουζλεμέδες με φέτα και μυζήθρα, αρωματισμένοι με δυόσμοΓκιουζλεμέδες φτιάχνουν στην Τουρκία αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αν και συνδέονται κυρίως με τη Μυτιλήνη, όπου έφτασαν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Είναι ένα τηγανητό πιτάκι με τραγανή ζύμη γεμιστό με τυρί, ένα είδος τηγανόψωμου δηλαδή. Η συνταγή που δίνουμε εδώ είναι από την Τουρκία, γι’ αυτό και θα δείτε ότι τηγανίζονται σε βούτυρο. Εσείς όμως, αν θέλετε, το αντικαθιστάτε με ελαιόλαδο.

35' προετοιμασία
24' τηγάνισμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 19'

Υλικά

Μερίδες: 4 γκιουζλεμέδες

Ζύμη

Γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τους γκιουζλεμέδες με τυρί και φρέσκα μυρωδικά, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι πολύ καλά τα δύο τυριά.
  2. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε στην άκρη

Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια, τα σκεπάζουμε με νοτισμένη πετσέτα για να μην ξεραίνονται και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
  3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα ένα τα κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό και πολύ μεγάλο φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Το σκουπίζουμε να φύγει η περίσσεια αλευριού
  4. Απλώνουμε επάνω το 1/4 της γέμισης και προσθέτουμε 40 γρ. από το βούτυρο, σκόρπια εδώ κι εκεί πάνω στη γέμιση.
  5. Διπλώνουμε το φύλλο σαν τετράγωνο φάκελο, φέρνοντας τις τέσσερις άκρες του προς το κέντρο (πρώτα φέρνουμε τις δύο αντικριστές πλευρές και έπειτα την πάνω και την κάτω).
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
  7. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε 50 γρ. από το βούτυρο και βάζουμε μέσα τον έναν γκιουζλεμέ. Ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  8. Ρίχνουμε άλλα 50 γρ. βούτυρο στο τηγάνι και συνεχίζουμε να ψήνουμε τον ίδιο γκιουζλεμέ για άλλο 1 λεπτό από κάθε πλευρά (6 λεπτά στο σύνολο).
  9. Μεταφέρουμε σε πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους άλλους τρεις γκιουζλεμέδες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φέτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών