Η λέξη «γκιουζλεμές» (gözleme) προέρχεται από την τουρκική και σημαίνει «το ψήσιμο στη χόβολη», που είναι ο κατεξοχήν τρόπος μαγειρέματος του γκιουζλεμέ στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓκιουζλεμέδες με σπανάκιΓκιουζλεμέδες με σπανάκι
1 ώρα προετοιμασία
20' τηγάνισμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 40

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Ανακατεύουμε μαζί τη φέτα, τη μυζήθρα, τα αυγά, το πιπέρι και τον δυόσμο. Αλάτι δεν χρειάζεται, καθώς η φέτα είναι αρκούντως αλμυρή.

Ζύμη

  1. Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι ή το σύρμα πρώτα το νερό με το λάδι, το ούζο και τον χυμό. Τα αδειάζουμε στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) ή με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  2. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο διαστάσεων περίπου 25 x 40 εκ. Κόβουμε το φύλλο με ένα κουπάτ σε 10 δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ. Έτσι θα έχουμε συνολικά 40 δίσκους.
  4. Γεμίζουμε κάθε δίσκο με 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε σε φάκελο και τα πιέζουμε στις ενώσεις να κλείσουν καλά και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσουν και να σφίξουν.
  5. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους γκιουζλεμέδες σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.
  6. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Στη Λέσβο ένα γεύμα αρχίζει με κάποιο από τα φημισμένα ούζα του νησιού. Διαφορετικά, γεμίστε τα ποτήρια με ένα orange Μεθυμναίος από το τοπικό οινοποιείο και την τοπική ποικιλία Χηδηριώτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών