ΕΞΟΔΟΣ

Οι καλύτερες… ψαροταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη

Αν δεν σας αρέσει το «πακετάρισμα» στις ταβέρνες την Τσικνοπέμπτη, σας έχουμε τη λύση. Αυτά τα 16 εστιατόρια και ταβέρνες για ψάρι θα σας περιποιηθούν σαν βασιλιάδες.

20.02.2020| Updated: 26.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Οι καλύτερες… ψαροταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη

Για να γλιτώσουμε από το συνωστισμό, αλλά κι από τα αμφιβόλου προελεύσεως κρεατικά που διοχετεύονται μαζικά στις ταβέρνες, ιδού μερικά από τα αγαπημένα μας ψαρομάγαζα που μαστορεύουν το ψάρι. Κάποια από αυτά είναι αυθεντίες στο κάρβουνο κι άλλα έχουν αξεπέραστο τηγάνι. Όταν όλοι τρέχουν για κοψίδια βρίσκουμε την τέλεια ευκαιρία να τα επισκεφτούμε και να απολαύσουμε όλα τα καλά τις θάλασσας με την ησυχία μας.

ΦΙΤΑ με τόνο


Τα τσιπς πατάτας, η ταραμοσαλάτα, τα σπαγγέτι με το αυγοτάραχο, τα αχνιστά μύδια, το μιξινάρι πλακί ή και κάπως αλλιώς, η ντάσκα (μικρός τόνος) με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, το σεβίτσε με ψάρια και όστρακα, και θα μπορούσα για ώρα να απαριθμώ πιάτα του ΦΙΤΑ που μας έμειναν αξέχαστα. Αν κι έχουν πάντα και 2, 3 επιλογές σε κρέας, υπόσχομαι πως δε θα σας λείψει, ακόμα κι αν είστε καρνιβόρι. Δια παν ενδεχόμενο υπάρχουν το συκώτι σχάρας, τα μπιφτέκια και η σπαλομπριζόλα που θα παρηγορήσουν τους αμετανόητους, ενώ το εκλέρ με καραμέλα στο τέλος θα σας κάνει να ξεχάσετε και τι μέρα είναι. Ν.Μ.

Ντουρμ 1 και Κασομούλη, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624

Η Ψιψίνα που ξέρει από κάρβουνα


Οι ψαροφάγοι σπεύδουν στο Παλαιό Φάληρο γιατί στην Ψιψίνα αισθάνονται σιγουριά. Για τη φρεσκάδα των ψαρικών και των θαλασσινών, την αρτιότητα στο ψήσιμό τους και τις καλές τιμές. Είναι μάστορες στο κάρβουνο κι ότι καλό βγάλει η θάλασσα του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα βρείτε ακόμα φρέσκα όστρακα, ωραίες μακαρονάδες θαλασσινών και πολύ καλό τηγάνι. Ν.Μ.

Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, Τ/210-98.19.072

Πλώρη για νοστιμιές στο Υπερωκεάνειον


Τι να τα κάνεις τα παϊδάκια όταν έχεις μπροστά σου τα τηγανητά μύδια Θεσσαλονίκης του Υπερωκεάνειου σερβιρισμένα με σκορδάτο γιαούρτι; Για τους οικονομικούς ψαρομεζέδες του μαγαζιού συρρέει κόσμος απ’ όλη την Αθήνα στο Χατζηκυριάκειο κάθε Σαββατοκύριακό. Όταν όλοι τρέχουν στις ψησταριές για κοψίδια είναι ευκαιρία να απολαύσεις εκεί με την ησυχία σου μπουγιαμπέσα, συμιακό γαριδάκι, κριθαράκι θαλασσινών, λαδένια, κασιώτικα ντολμαδάκια και το best seller: καψαλισμένο ψωμάκι με ντομάτα και ψητές σαρδέλες. Για το τέλος σερβίρουν και μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι. Γ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, T/210- 41.80.030

Ο Ζαρκαδούλας και τα καβουράκια

Θα σας μυρίσει κάρβουνο, αλλά μην περιμένετε παϊδάκια. Στο τραπέζι σας θα προσγειωθεί μια πιατέλα με καβούρια με τα ξινά, λεμονάτα ζουμιά τους. Αυτό είναι το best seller του Ζαρκαδούλα και λόγος για να ξενιτευτείς στην Κοκκινιά. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι βέβαια. Εδώ έχουν και ωραίο τηγάνι, και μια από τις τελευταίες φορές που πήγαμε φάγαμε φρέσκα μπακαλιαράκια με σκορδαλιά δυνατή και κουτσομούρες τραγανές χωρίς ίχνος λαδίλας. Το δε set up είναι σαν να βρίσκεσαι σε νησί, κι έτσι όταν το λούζει η λιακάδα, είναι η χαρά του instagram και του #summeriscoming. Ν.Μ.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του ΠειραιάΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του Πειραιά

Down town στο Ουζερί του Λάκη

Έξοχος γαύρος μαρινάτος, πετυχημένες γαρίδες σαγανάκι, τηγάνι ελαφρύ σαν πούπουλο, σουπιά με σπαγγέτι που μελώνουν στο μελάνι της. Αναλόγως την ψαριά της ημέρας, θα παρελάσουν από τα κάρβουνα μικρά και μεγάλα ψάρια, από σαρδέλες και καλαμάρια, μέχρι μπαρμπούνια, σκάροι και σφυρίδες. Στο λαϊκό ουζερί του Λάκη πας μιλημένος, κατόπιν παρότρυνσης έμπειρων ψαροφαγάδων. Ν.Μ.

Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776

Βαρούλκο χωρίς λόγια


Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί να εξυμνούν τις αρετές του Βαρούλκου, και τα πιάτα του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, που βάζει στην κουζίνα του μόνο σπαρταριστή, θαλασσινή πρώτη ύλη. Λόγια περιττά, αστέρια δεδομένα, μιλάνε τα πιάτα τους. Από ολόφρεσκο ψάρι ψημένο στη σχάρα υποδειγματικά, μέχρι signature δημιουργίες όλο ιώδιο και φιγουράτη νοστιμιά – βλ. κυδώνια αχνιστά με γλυκό κρασί Λήμνου και κουμ κουάτ, ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας, ριζότο με σουπιά και το μελάνι της. Ν.Μ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τ/210-52.28.400

Ψαροκαστέλα για πιπεράτες γάμπαρες

Ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει και ο μπαμπάς προμηθεύεται την πρώτη ύλη κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Οικογενειακή υπόθεση η Ψαροκαστέλα, μια ψαροταβέρνα-καπηλειό κρυμμένη σε ένα στενό στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας. Από τα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει έξω στο δρόμο, καταλαβαίνεις πως έφτασες στον προορισμό σου. Ρωτήστε για τα ψάρια της ημέρας και ζητήστε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας: γάμπαρες σε πιπεράτη σάλτσα και οπωσδηποτε τα βουτυράτα ζακετάκια (νόστιμα ψαράκια με λευκή σάρκα και λίγα κόκαλα, ξαδερφάκια της γλώσσας). Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

Το καλύτερο τηγάνι το κάνει η Μαργαρώ


Λες κι είναι φρουρός της πύλης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, τα τραπέζια της εποπτεύουν τα ναυτικά σούρτα φέρτα. Το ταβερνάκι είναι πασίγνωστο για τα εξής δυο: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Η θάλασσα κανονίζει την ψαριά, κι ο τηγανιτζής που αλλάζει τα λάδια σαν τα πουκάμισα, αλευρώνει, τηγανίζει, αλατίζει, σα να ‘ναι η ημέρα της μαρμότας. Ν.Μ.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

Στα Λεγρενά για μια Μαρίδα

Μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα, ευγενέστατοι ιδιοκτήτες, χόρτα βρασμένα όπως πρέπει, γαύρος μαρινάτος με σπιρτάδα, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, και ψαράκι καλοψημένο, μυρωμένο από κάρβουνο. Σεμνά και ταπεινά, αλλά με γνώση, συνείδηση και εμπειρία από το ‘30. Να μια καλή ευκαιρία για εκδρομή στο Σούνιο. Ν.Μ.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221

Δημιουργική ψαροφαγία στο Τραβόλτα


Αποθέωση της δημιουργικότητας στην ψαροφαγία, με ψάρια που έρχονται σχεδόν «κολυμπώντας» στο πιάτο μας, παρόλο που το Περιστέρι δεν είναι και πολύ κοντά στη θάλασσα. Οι αφοί Λιάκοι δίνουν στο ψάρι τη θέση που του αξίζει, του βασιλιά. Είναι συνεπείς στο τέλειο ψήσιμο αλλά και στο φιλετάρισμα. Αξίζει να δοκιμάσετε τα ωμά τους, από ελληνικά ψάρια. Δοκιμάστε φαγκρί (ή αντίστοιχο φρέσκο ψάρι) σε ταρτάρ και σασίμι, κοντοσούβλι γαρίδας σε μια πιατέλα με μελάνι σουπιάς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καπνιστό χέλι με φάβα και μουσακά θαλασσινών. Διαθέτουν μια πληρέστατη λίστα αποσταγμάτων όπως και κρασιού. Ν.Δ.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, T/210-57.19.222

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Το ψαροκόκκαλο της Άννας


Ξεκινάμε καλά. Ο πατέρας της Άννας, της ιδιοκτήτριας, είχε μαγαζί με είδη αλιείας και γνωρίζει πολύ καλά τους ψαράδες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στο απλό ταβερνάκι του Κερατσινίου βρίσκουμε όλα τα καλά της θάλασσας και μάλιστα σε λογικές τιμές. Δοκιμάστε σουπιές, σαργούς, καβουράκια στη σχάρα, όστρακα και ό, τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Γ.Π.

Τσακάλωφ και Βίκτωρος Όυγκώ, Κερατσίνι, T/ 210-43.23.010

Sushimou ολόφρεσκο


Δεν θα μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας από τον Αντώνη Δρακουλαράκο, συγκεκριμένα από τα χέρια του. Σμιλεύει, πασπατεύει, πλάθει το ρύζι, κόβει, φιλετάρει, σερβίρει το ψάρι. Κυρίως – αλλά όχι μόνο- ελληνικά αλιεύματα (στο μέτρο του δυνατού) και καλής ποιότητας διεθνή και διάσημα σουσόψαρα, τόνοι, σολομοί. Πουθενά δεν θα βρείτε τέτοια ποικιλία nigiri, φιλέτα από ποιοτικά ψάρια, σε αυτή την τιμή. Ζητήστε να σας τεμαχίσει ολόκληρο το ψάρι. Η ραχοκοκαλιά τηγανίζεται και γίνεται εξαιρετικό έδεσμα. Θα πιείτε σάκε, θα καθαρίσετε τα χέρια σας με ζεστές αρωματισμένες πετσέτες και σίγουρα θα επιστρέψετε. Ν.Δ.

Σκούφου 6, Σύνταγμα, T/ 211-40.78.457

Ε/Γ Ταξιδεύοντας σε όλα τα καλά της θάλασσας

Από το Κερατσίνι στην Ερυθραία, μια σκορπίνα δρόμος. Και στα δυο καταστήματα με περιτύλιγμα ταβέρνας, θα φάτε ψαρικά απλά μαγειρεμένα και σωστά ψημένα. Πολλά ωμά οστρακόδερμα, στρείδια, μύδια, γυαλιστερές και λοιπά τους έκαναν γνωστούς στους κύκλους της αθηναϊκής ψαροφαγίας. Γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι σχάρας και πολλοί κλασικοί μεζέδες μεγάλης νοστιμιάς στο μενού. Ανοιχτά από το μεσημέρι. Ν.Δ.

Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, T/210-62.01.572/ Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, T/ 210-43.23.68

Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς


Εδώ τρώνε όσοι εργάζονται στο κέντρο και στα πέριξ. Σε μια στοά με παλιά εργαστήρια χρυσοχοΐας «ο Τριαντάφυλλος» σερβίρει μικρόψαρα, γαύρο και μαρίδα, κουτσομούρες στο τηγάνι, φάβα με κρεμμυδάκι, κεφαλοτύρι σαγανάκι, χόρτα εποχής βραστά, σαρδέλα στη σχάρα φιλεταρισμένη και γεμιστή με μυρωδικά. Όλα απλά και νόστιμα. Ν.Δ.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, T/210-32.27.298

Λέσβιον και δε θα σας λείψει η τσίκνα


Λαδοτύρι ψητό, σταμναγκάθι βρασμένο υποδειγματικά, λακέρδα τρυφερή, σαρδέλα παστή και χταπόδι στα κάρβουνα όλο θαλασσινούς χυμούς. Κάπως έτσι ξεκινάει η ουζοποσία στο Λέσβιον, παρέα με σοβαρούς, νησιώτικους μεζέδες. Αργά το απόγευμα παίρνουν μπρος τα κάρβουνα και ο ψήστης γράφει ιστορία. Από τις σχάρες κάνει πασαρέλα ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο. Ν.Μ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689

Από τη Λέσβο στα Εξάρχεια

Βουτυρένιο Λαδοτύρι Μυτιλήνης, κουκιά, φρέσκα ψάρια από το νησί αλλά και παστά, για τα οποία δικαίως υπερηφανεύονται οι Μυτιληνιοί ιδιοκτήτες. Εξαιρετική η σουπιά με ξύδι, οι κολιοί μαρινάτοι και η λακέρδα. Έχουν ωραίο τηγάνι, ελαφρύ- μπορείτε να το τσεκάρετε στις κουτσομούρες και τα μπαρμπούνια, όπως και στο συμιακό γαριδάκι. Διαθέτουν κάποιες από τις ετικέτες λεσβιακών ούζων που δύσκολα θα βρείτε αλλού στην Αθήνα. Ν.Δ.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.14.525

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιάΣτα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόριο για ψάρι

Εξάρχεια

Νέα Ερυθραία

Νέος Κόσμος

Νίκαια

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Περιστέρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών