ΕΞΟΔΟΣ

Οι καλύτερες…ψαροταβέρνες για την Τσικνοπέμπτη

Για να γλυτώσουμε από το συνωστισμό, αλλά κι από τα αμφιβόλου προελεύσεως κρεατικά που διοχετεύονται μαζικά στις ταβέρνες. Ιδού 6 ψαρομάγαζα που μαστορεύουν το ψάρι. Κάποια από αυτά είναι αυθεντίες στο κάρβουνο κι άλλα έχουν αξεπέραστο τηγάνι.

20.02.2020
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Για να γλυτώσουμε από το συνωστισμό, αλλά κι από τα αμφιβόλου προελεύσεως κρεατικά που διοχετεύονται μαζικά στις ταβέρνες. Ιδού 6 ψαρομάγαζα που μαστορεύουν το ψάρι. Κάποια από αυτά είναι αυθεντίες στο κάρβουνο κι άλλα έχουν αξεπέραστο τηγάνι.

Η Ψιψίνα που ξέρει από κάρβουνα
Οι ψαροφάγοι σπεύδουν στο Παλαιό Φάληρο γιατί στην Ψιψίνα αισθάνονται σιγουριά. Για τη φρεσκάδα των ψαρικών και των θαλασσινών, την αρτιότητα στο ψήσιμό τους και τις καλές τιμές. Είναι μάστορες στο κάρβουνο κι ότι καλό βγάλει η θάλασσα του δίνουν και καταλαβαίνει. Θα βρείτε ακόμα φρέσκα όστρακα, ωραίες μακαρονάδες θαλασσινών και πολύ καλό τηγάνι.Ν.Μ.

Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 96, Π. Φάληρο, Τ/210-98.19.072


Στα Λεγρενά για μια Μαρίδα
Μπαλκονάκι με θέα στη θάλασσα, ευγενέστατοι ιδιοκτήτες, χόρτα βρασμένα όπως πρέπει, γαύρος μαρινάτος με σπιρτάδα, καλαμάρι ψητό ή τηγανιτό, και ψαράκι καλοψημένο, μυρωμένο από κάρβουνο. Σεμνά και ταπεινά, αλλά με γνώση, συνείδηση και εμπειρία από το ‘30. Να μια καλή ευκαιρία για εκδρομή στο Σούνιο. Ν.Μ.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221


Λέσβιον και δε θα σας λείψει η τσίκνα
Λαδοτύρι ψητό, σταμναγκάθι βρασμένο υποδειγματικά, λακέρδα τρυφερή, σαρδέλα παστή και χταπόδι στα κάρβουνα όλο θαλασσινούς χυμούς. Κάπως έτσι ξεκινάει η ουζοποσία στο Λέσβιον, παρέα με σοβαρούς, νησιώτικους μεζέδες. Αργά το απόγευμα παίρνουν μπρος τα κάρβουνα και ο ψήστης γράφει ιστορία. Από τις σχάρες κάνει πασαρέλα ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο.Ν.Μ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689


Down town στο Ουζερί του Λάκη
Έξοχος γαύρος μαρινάτος, πετυχημένες γαρίδες σαγανάκι, τηγάνι ελαφρύ σαν πούπουλο, σουπιά με σπαγγέτι που μελώνουν στο μελάνι της. Αναλόγως την ψαριά της ημέρας, θα παρελάσουν από τα κάρβουνα μικρά και μεγάλα ψάρια, από σαρδέλες και καλαμάρια, μέχρι μπαρμπούνια, σκάροι και σφυρίδες. Στο λαϊκό ουζερί του Λάκη πας μιλημένος, κατόπιν παρότρυνσης έμπειρων ψαροφαγάδων.Ν.Μ.

Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776


Βαρούλκο χωρίς λόγια
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί να εξυμνούν τις αρετές του Βαρούλκου και των δυο σεφ, του Λευτέρη Λαζάρου και του Γιάννη Παρίκου, άψογων διαχειριστών σπαρταριστής, θαλασσινής πρώτης ύλης. Λόγια περιττά, αστέρια δεδομένα, μιλάνε τα πιάτα τους. Από ολόφρεσκο ψάρι ψημένο στη σχάρα υποδειγματικά, μέχρι signature πιάτα όλο ιώδιο και φιγουράτη νοστιμιά – βλ. αθηναϊκή σαλάτα με πίκλα τζίντζερ και ζελέ από νερό τομάτας, ντολμάς με κιμά καραβίδας, γαρίδας και σάλτσα κουρκουμά.Ν.Μ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Τ/210-52.28.400


Το καλύτερο τηγάνι το κάνει η Μαργαρώ
Λες κι είναι φρουρός της πύλης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο, τα τραπέζια της εποπτεύουν τα ναυτικά σούρτα φέρτα. Το ταβερνάκι είναι πασίγνωστο για τα εξής δυο: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Η θάλασσα κανονίζει την ψαριά, κι ο τηγανιτζής που αλλάζει τα λάδια σαν τα πουκάμισα, αλευρώνει, τηγανίζει, αλατίζει, σα να ‘ναι η ημέρα της μαρμότας.Ν.Μ.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226


Δημιουργική ψαροφαγία στο Τραβόλτα

Αποθέωση της δημιουργικότητας στην ψαροφαγία, με ψάρια που έρχονται σχεδόν “κολυμπώντας” στο πιάτο μας, παρόλο που το Περιστέρι δεν είναι και πολύ κοντά στη θάλασσα. Οι αφοί Λιάκοι δίνουν στο ψάρι τη θέση που του αξίζει, του βασιλιά. Είναι συνεπείς στο τέλειο ψήσιμο αλλά και στο φιλετάρισμα. Αξίζει να δοκιμάσετε τα ωμά τους, από ελληνικά ψάρια. Δοκιμάστε φαγκρί ( ή αντίστοιχο φρέσκο ψάρι) σε ταρτάρ και σασίμι, κοντοσούβλι γαρίδας σε μια πιατέλα με μελάνι σουπιάς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καπνιστό χέλι με φάβα και μουσακά θαλασσινών. Διαθέτουν μια πληρέστατη λίστα αποσταγμάτων όπως και κρασιού. Ν.Δ.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210-5719222


 Άργουρα για ψαγμένη ψαροφαγία

Δημιουργικός και ανήσυχος ο Νίκος Μιχαήλ, έχει κάνει όνομα για τους περίεργους θαλασσινούς μεζέδες του. Στο μενού προστίθενται νέα πιάτα κάθε μέρα. Ενδιαφέρον έχουν τα ντολμαδάκια με κολοκύθα, ρύζι και ψαχνό από τσιπούρα. Κρασί από τις γνωστές οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας αλλά και μεγάλη λίστα με μπίρες από μικροζυθοποιίες, ετικέτες που ταιριάζουν με τις πιο λιπαρές προτάσεις τους. Ν.Δ.

Αγησιλάου 49, Καλλιθέα, τηλ. 217-7173200


 Sushimou ολόφρεσκο

Δεν θα μπορείτε να πάρετε τα μάτια σας από τον Αντώνη Δρακουλαράκο, συγκεκριμένα από τα χέρια του. Σμιλεύει, πασπατεύει, πλάθει το ρύζι, κόβει, φιλετάρει, σερβίρει το ψάρι. Κυρίως – αλλά όχι μόνο- ελληνικά αλιεύματα (στο μέτρο του δυνατού) και καλής ποιότητας διεθνή και διάσημα σουσόψαρα, τόνοι, σολομοί. Πουθενά δεν θα βρείτε τέτοια ποικιλία nigiri, φιλέτα από ποιοτικά ψάρια, σε αυτή την τιμή. Ζητήστε να σας τεμαχίσει ολόκληρο το ψάρι. Η ραχοκοκαλιά τηγανίζεται και γίνεται εξαιρετικό έδεσμα. Θα πιείτε σάκε, θα καθαρίσετε τα χέρια σας με ζεστές αρωματισμένες πετσέτες και σίγουρα θα επιστρέψετε. Κλειστά Σάββατο και κυριακή. Ν.Δ.

Σκούφου 6, Σύνταγμα, τηλ. 211-4078457


 Ε/Γ Ταξιδεύοντας σε όλα τα καλά της θάλασσας

Από το Κερατσίνι στην Ερυθραία, μια σκορπίνα δρόμος. Δυο σημεία, με περιτύλιγμα ταβέρνας, θα φάτε ψαρικά απλά μαγειρεμένα και σωστά ψημένα. Πολλά ωμά οστρακόδερμα, στρείδια, μύδια, γυαλιστερές και λοιπά τους έκαναν γνωστούς στους κύκλους της αθηναϊκής ψαροφαγίας. Γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι σχάρας και πολλοί κλασικοί μεζέδες μεγάλης νοστιμιάς στο μενού. Ν.Δ. 

Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210-6201572/ Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ. 210-432 368


 Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς

Εδώ τρώνε όσοι εργάζονται στο κέντρο και στα πέριξ. Σε μια στοά με παλιά εργαστήρια χρυσοχοΐας «ο Τριαντάφυλλος» σερβίρει μικρόψαρα, γαύρο και μαρίδα, κουτσομούρες στο τηγάνι, φάβα με κρεμμυδάκι, κεφαλοτύρι σαγανάκι, χόρτα εποχής βραστά, σαρδέλα στη σχάρα φιλεταρισμένη και γεμιστή με μυρωδικά. Όλα απλά και νόστιμα. Ν.Δ.

Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 210-3227298


 Μαστόρικο τηγάνι στο Ουζερί η Στοά

Θα φάτε μαζί με τραπεζίτες, δικηγόρους, μουσικούς, υπαλλήλους της εφορίας και των λοιπών υπηρεσιών που στεγάζονται μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστημίου. Στο τηγάνι, ή στο φούρνο μικρά και μεσαία ψάρια, σαρδέλες πλακί, χταποδάκι ψητό. Ν.Δ.

Θεμιστοκλέους 11, Αθήνα, τηλ. 210-3825961


 Από τη Λέσβο στα Εξάρχεια

Βουτυρένιο Λαδοτύρι Μυτιλήνης, κουκιά, φρέσκα ψάρια από το νησί αλλά και παστά, για τα οποία δικαίως υπερηφανεύονται οι μυτιληνιοί ιδιοκτήτες. Εξαιρετική η σουπιά με ξύδι, οι κολιοί μαρινάτοι και η λακέρδα. Έχουν ωραίο τηγάνι, ελαφρύ- μπορείτε να το τσεκάρετε στις κουτσομούρες και τα μπαρμπούνια, όπως και στο συμιακό γαριδάκι. Διαθέτουν κάποιες από τις ετικέτες λεσβιακών ούζων που δύσκολα θα βρείτε αλλού στην Αθήνα. Ν.Δ.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ. 210-3814525


 + 4 ακόμα διευθύνσεις

Το Υπερωκεάνειον στον Πειραιά

ΦΙΤΑ στον Νέο Κόσμο

Ψάριστον στο Νέο Ηράκλειο

Το ουζερί του Μήτσου στη Θεσσαλονίκη

 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών