ΕΞΟΔΟΣ

Στην Toukta για σπιτικό ταϊλανδέζικο φαγητό

Σε ένα μικρό, συνοικιακό μαγαζί στη Νίκαια η Toukta φτιάχνει μυρωδάτο, καυτερό ταϊλανδέζικο, όπως θα το έφτιαχνε στο σπίτι της.

09.11.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Στην Toukta για σπιτικό ταϊλανδέζικο φαγητό

Η Toukta είναι η μαμά, η Μαριάννα η κόρη. Οι δυό τους, παρέα, μαγειρεύουν και φέρνουν βόλτα το φαγάδικο που έχουν στη Νίκαια – ένα μικρό εύρημα για όποιον αγαπάει το καυτερό, μυρωδάτο ταϊλανδέζικο φαγητό. «Toukta σημαίνει κούκλα! Η μαμά μου είναι “ερωτική μετανάστρια”. Το ’89 ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, γνώρισε τον πατέρα μου, γέννημα θρέμμα Νικαιώτη με γονείς Μικρασιάτες, και ερωτεύτηκαν. Ήταν αυτό που λέμε κάρμα!» λέει Μαριάννα που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη γειτονιά του Πειραιά.

«Στην αρχή άνοιξαν αυτό το μαγαζί και το λειτουργούσαν ως ελληνικό καφενείο. Με τα χρόνια όμως, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης, συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να προσφέρουν κάτι διαφορετικό για να ξεχωρίσουν και η μητέρα μου ξεκίνησε να φτιάχνει εδώ τα φαγητά που μας έκανε και στο σπίτι. Υπήρχε, θυμάμαι, μια μικρή περίοδος που στο μαγαζί φτιάχναμε λίγο απ’ όλα. Θα έβλεπες δηλαδή από τη μία μπιφτέκια και από την άλλη ταϊλανδέζικο! Αλλά σύντομα εστιάσαμε στο δεύτερο» εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣασλίκ ή μιτσβάντι; Τα σουβλάκια της Ανατολής στην ΑθήναΣασλίκ ή μιτσβάντι; Τα σουβλάκια της Ανατολής στην Αθήνα Η γειτονιά και οι γύρω περιοχές αγάπησαν σιγά σιγά την «μαμαδίστικη» κουζίνα της Toukta. Αν και μέχρι σήμερα το μαγαζί λειτουργεί κυρίως μέσω διανομών, ο μικρός, απλός και περιποιημένος χώρος γεμίζει γρήγορα κάθε μέρα (γι’ αυτό και συστήνουμε κράτηση). «Ο τρόπος που μαγειρεύει η μητέρα μου είναι ακριβώς όπως τα κάνει και στη κουζίνα του σπιτιού μας: με τα σκόρδα, τα αρωματικά, τις εντάσεις που έχει το ταϊλανδέζικο φαγητό. Δεν κάνει ιδιαίτερες προσαρμογές για να “ταιριάξει” στα ελληνικά γούστα και αυτός είναι και ο λόγος που τελικά αρέσει τόσο πολύ. Μόνο το καυτερό στοιχείο μετριάζουμε για όποιον δεν πολυαντέχει αλλά και πάλι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε αυτόν που θα έρθει στο μαγαζί να δοκιμάσει και κάτι καυτερό, γιατί είναι μέρος της εμπειρίας» λέει η Μαριάννα.

Από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα πιάτα της Toukta είναι το Pad thai, το Pad see ew με τα πλατιά noodles, οι μοσχοβολιστές σούπες κάρι αλλά και το καυτερό, σκορδάτο Pad kra pao με ρύζι, κιμά και ένα τηγανητό αυγό για συνοδεία. Δοκιμάστε επίσης τα curry puffs (τηγανητά πιτάκια με κοτόπουλο, πατάτα και μπαχαρικά), το χορτοφαγικό Phat Phak Ruan, με μπρόκολο, καρότο, λάχανο, φύτρες σόγιας και σκόρδο -όλα μαζί περασμένα απ’ το γουόκ-, και τη σαλάτα-γεύμα Nam Tok με μαριναρισμένο, ψητό χοιρινό.

Φτιάχνουν πολλά ακόμα, κάποια και εκτός μενού. Ρωτήστε. Έχουν πολλή όρεξη να εξηγήσουν και να καθοδηγήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της ΑθήναςΜαστόρικα ψωμιά από τους γεωργιανούς φούρνους της Αθήνας

Toukta

Ιωνίας 3, Νίκαια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Low budget

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Νίκαια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών