ΕΞΟΔΟΣ

Σασλίκ ή μιτσβάντι; Τα σουβλάκια της Ανατολής στην Αθήνα

Καθένα έχει τα δικά του καρυκεύματα, τα δικά του συνοδευτικά. Αυτά τα 5 μαγαζιά της πόλης φτιάχνουν το σουβλάκι διαφορετικά, και σε ταξιδεύουν μέχρι την πατρίδα τους.

01.11.2023| Updated: 02.11.2023
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Σασλίκ ή μιτσβάντι; Τα σουβλάκια της Ανατολής στην Αθήνα

Στην Τουρκία έχουν τα κεμπάπ, στη Ρωσία τα σασλίκ, στη Γεωργία τα μιτσβάντι και στην Ινδία τα φτιάχνουν σε φούρνο tandoor. Έχουν παράδοση στην Ανατολή τα σουβλάκια και κάθε χώρα τα κάνει διαφορετικά. Για να φάμε τα πιο νόστιμα σουβλάκια δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι τις πατρίδες τους, μπορούμε να τα γευτούμε σε δοκιμασμένα και αγαπημένα μαγαζιά σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.

Κούρδικο στη Μικρά Ασία

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Στη «Μικρά Ασία» είναι μάστορες στο ψήσιμο των κεμπάπ. Τα ζυμώνουν ελάχιστα, και έτσι το ο κιμάς μένει «σπυρωτός» πάνω στη μεταλλική σούβλα. Προμηθεύονται το κρέας από τη Λέσβο και την Ξάνθη και προτιμούν τα μετρίως λιπαρά κομμάτια. Το πιο γνωστό πιάτο τους είναι το μπεϊντί κεμπάπ, τυλιγμένο σε μια λεπτή πιτούλα σαν κρέπα, που συνοδεύεται με ψητές ντομάτες και πιλάφι με ρεβύθια, το οποίο μοσχοβολάει βούτυρο.

Πλατεία Μεσολογγίου 2, Παγκράτι, Τ/210-33.00.733

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑχιλλέας: Ο καλύτερος γύρος της Αθήνας φτιάχνεται στον Νέο ΚόσμοΑχιλλέας: Ο καλύτερος γύρος της Αθήνας φτιάχνεται στον Νέο Κόσμο

Πολίτικο στο Döner Tzh

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Το Döner Tzh άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Βιζυηνού, ο Γιλμάζ με τη γυναίκα του Σουλτάν, πριν από τρία χρόνια. Από την αρχή είχαν στόχο να σερβίρουν πιάτα από την πατρίδα τους που δύσκολα συναντάμε σε αντίστοιχα μαγαζιά στην Αθήνα. «Η γεύση του κρέατος εξαρτάται από την ποιότητά. Κάθε Δευτέρα που είμαστε κλειστά πηγαίνω στην αγορά και παίρνω ολόκληρο το ζώο, το φέρνω στο μαγαζί το ξεκοκαλίζω όλο μόνος μου και το καθαρίζω. Φτιάχνω μόνος μου τον κιμά. Θέλω να ξέρω τι δίνω στους πελάτες μου», λέει ο Γιλμάζ. Το κεμπάπ είναι εξαιρετικό. Μαλακό και ζουμερό. Το σερβίρουν σε μερίδα, με βουτυράτο ρύζι, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πίτα λαβάς που φτιάχνουν οι ίδιοι.

Αιγαίου και Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη, T/ 210-93.10.411

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBurger: 4 μπεργκεράδικα εκτός κέντρου για τα οποία αξίζει να ξενιτευτείςBurger: 4 μπεργκεράδικα εκτός κέντρου για τα οποία αξίζει να ξενιτευτείς

Ουζμπέκικο στο Ουζμπεκιστάν

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί είναι οι επιλογές σασλίκ που βρίσκουμε στην ταβέρνα Ουζμπεκιστάν. Το φτιάχνουν σύμφωνα με την ουζμπέκικη συνταγή. Το αφήνουν για ώρες σε μαρινάδα από διάφορα πιπέρια και κρεμμύδι. Το κρέας μαλακώνει, παίρνει χρώμα και ψήνεται σε μεταλλικές σούβλες στα κάρβουνα. Το σερβίρουν με ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό πάνω σε πιτούλες λαβάς – τις τρώμε στο τέλος που έχουν ποτίσει νοστιμιά.

Σοφοκλέους 48, Καλλιθέα, Τ/ 210-95.98.107

Ινδικό στο India Gate

Το κοτόπουλο tandoori και τα momos της Sujana και του Shantos
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Το κοτόπουλο tandoori και τα momos της Sujana και του Shantos
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Οι μακριές μεταλλικές σούβλες με τα κατακόκκινα chicken tikka κρέμονται πάνω από τον εντυπωσιακό ινδικό φούρνο tandoor. Ο νεαρός μάγειρας τις βάζει προσεκτικά μέσα στον φούρνο για να ψηθούν, ενώ το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί σε ένα μείγμα με 19 μπαχαρικά για 48 ώρες. Το σερβίρουν σε καυτό πήλινο σκεύος, με το κρέας να αχνίζει και να τσιτσιρίζει.

Δημητρίου Ράλλη 18, Μαρούσι, Τ/210-61.21.888

Γεωργιανό στην Iberia

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το σουβλάκι (μιτσβάντι) είναι το αγαπημένο του Μαμούκα (μάγειρας και ιδιοκτήτης), γι’ αυτό και του δίνει ιδιαίτερη προσοχή. Αγοράζει βιολογικό κρέας και το ψήνει με μαστοριά στην ψησταριά του. Το χοιρινό βγαίνει τόσο ζουμερό, που στάζει. Το κεμπάπ είναι από ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, και ο Μαμούκα το φτιάχνει στην κουζίνα του γιατί θέλει να είναι σίγουρος για την ποιότητα, προσθέτοντας μόνο αλάτι. Το σερβίρει με κρεμμύδι, μαϊντανό και μια σκόνη ροδιού, ενώ το χοιρινό σουβλάκι με λεμόνι, κρεμμύδι και μαϊντανό.

Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, T/211-11.70.352

Σουβλάκια

Καλλιθέα

Μαρούσι

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών