ΕΞΟΔΟΣ

8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Αυτές οι ταβέρνες δεν έχουν «τρυπώσει» στις γνωστές δημοσιογραφικές λίστες και σίγουρα οι θαμώνες τους θα ήθελαν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους. Πολύ αργά.

22.02.2022| Updated: 17.02.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
8 αθηναϊκές ταβέρνες που θα θέλαμε να κρατήσουμε μυστικές

Το καρναβάλι στην πόλη, και ιδιαίτερα στην Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα του 20ού, ήταν ταυτισμένο με τις ταβέρνες της. Μερικά από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά κείμενα της εποχής περιγράφουν ζωντανά το κλίμα αυτών των ημερών. Συγκεντρωμένα κυρίως στο κέντρο της πόλης, φημισμένα καπηλειά, κουτούκια και ταβέρνες με υπόγεια γεμάτα «χιλιάρια» ή «κάρα» (βαρέλια χιλίων λίτρων με κρασί – έτσι βγήκε και η φράση «ήπιε ένα κάρο κρασί») γέμιζαν με μασκαρεμένους Αθηναίους κάθε κοινωνικής τάξης, που έβρισκαν την ευκαιρία, έστω για λίγες ώρες, να αφήσουν στην άκρη τον επιβεβλημένο καθωσπρεπισμό τους, να καταναλώσουν άφθονο κρασί και να τραγουδήσουν τα εποχικά βωμολοχικά «γαμοτράγουδα», και να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσεως, να καταλύσουν τα όρια της καλής συμπεριφοράς και βέβαια να απολαύσουν πλούσια ταβερνιάρικα πιάτα. Οι κρεατομεζέδες κάθε ταβέρνας και το κρασί στα βαρέλια της ήταν απόδειξη της μαστοριάς του κάπελα και της μερακλίδικης τέχνης του. Βιβή Κωνσταντινίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜέχρι 20 ευρώ: Τα αγαπημένα μας low budget στέκια για φαγητό στην ΑθήναΜέχρι 20 ευρώ: Τα αγαπημένα μας low budget στέκια για φαγητό στην Αθήνα

Βλάχος, Κερατσίνι

Παλιό μαγαζί, δουλεύει με τη γειτονιά αλλά και με όσους περνάνε από τη λεωφόρο Σαλαμίνος κι έχουν σταμπάρει τις σούβλες. Τις καθημερινές το βραδάκι έρχονται εργαζόμενοι απευθείας μετά τη δουλειά, αλλά και κάτοικοι για μια μπίρα κι έναν περιποιημένο μεζέ. Μην περιμένετε διακόσμηση από interior designer, εδώ μιλάει ο ψήστης. Κοκορέτσι, φρυγαδέλι, παϊδάκια λεπτοκομμένα από αρνίσιο μπούτι, ψημένα από έμπειρο ψήστη. Βάζουν και αρνί στη σούβλα, μικρή ποσότητα από χεράκι ή μπούτι, καλοψημένο κι αυτό. Πολύ φιλικές τιμές.

Λεωφόρος Σαλαμίνος 1, Πειραιάς, Τ/210-46.26.151

Άγιος Μερκούριος, Βαρυμπόμπη

Από νωρίς το μεσημέρι έρχεται κόσμος και φυσικά όλοι θέλουν να φάνε την ίδια ώρα, οπότε καλύτερα να φτάσετε νωρίτερα. Ίσα που προλάβαμε να δούμε την κοντινή λίμνη Μπελέτσι, μία παρά είχαμε κιόλας καθίσει. Η μακροχρόνια εμπειρία τους και η υψηλή ποιότητα κρατάνε τα τραπέζια τους γεμάτα για δεκαετίες. Δυνατή σχάρα, πολύ καλή εξυπηρέτηση και αληθινά νόστιμο φαγητό. Πήραμε τυροπιτάρι, χόρτα εποχής, μια υπέροχη μοσχαρίσια γάλακτος, εξαιρετικά ψημένη και αλατισμένη, κοκορέτσι φούρνου ριγανάτο κι ένα ωραίο μπιφτέκι. Δικαιολογημένος ο χαμός.

Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, Τ/210-81.69.617

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του ΠειραιάΟι πιο ψαγμένες και αυθεντικές ταβέρνες του Πειραιά

Κεφαλονίτης, Καστέλλα

Ψηλά στην Καστέλλα, πίσω από το Bowling. Δεν έχει θέα θάλασσα, η σάλα του είναι μικρή και παραμένει ίδια εδώ και περίπου 35 χρόνια. Τι παραγγέλνουμε; Κεφαλοτύρι σαγανάκι στα κάρβουνα, μπιφτέκι σχάρας κρεάτινο και όχι ιδιαίτερα αφρατεμένο, ωραίες πατάτες στο τηγάνι και παϊδάκια, σωστά κομμένα, ζουμερά και καλοψημένα.

Ρεθύμνης 19, Πειραιάς, Τ/210-41.14.426

Τζίμης, Βύρωνας

Χειμώνα καλοκαίρι τον τιμά η γειτονιά, όπως και κάτοικοι από την Καισαριανή και το Παγκράτι. Παλιό μαγαζί με σβέλτο σέρβις. Τις μπριζόλες μπορεί να τις ψήνει λίγο παραπάνω, αλλά το συκώτι του είναι πολύ νόστιμο και τα παϊδάκια η σπεσιαλιτέ του. Κάποιοι ορκίζονται στο κοντοσούβλι του.

Κωνσταντιλλιέρη 2, Βύρωνας, Τ/210-76.58.965

ΚωτσΑνΝίτσα, Μαλακάσα

Οδηγούμε περίπου 35 λεπτά από την Αθήνα. Προορισμός δεν είναι ακριβώς μια ταβέρνα για κοψίδια, αλλά ένα μυστικό. Ένα παλιό καταφύγιο που οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν μετατρέψει σε ένα καθωσπρέπει στέκι για μυημένους καλοφαγάδες. Η σάλα μοιάζει με τραπεζαρία σπιτιού, η όλη εμπειρία είναι σαν επίσκεψη στους μερακλήδες θείους μας. Καθημερινά σερβίρουν μεζέδες, τηγανόψωμα, παστουρμαδόπιτα και μαγειρευτά, θα λέγαμε μαμαδίστικο το φαγητό του ΚωτσΑνΝίτσα. Πιάτο-σουξέ είναι το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα. Αν όμως καλέσετε τρεις μέρες πριν και ζητήσετε από τον Κώστα να σας ετοιμάσει προβατίνα, θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στον κατάλογο εμφιαλωμένο κρασί. Ωστόσο, καλό είναι να τους ρωτήσετε αν θα μπορούσατε να πάρετε από το σπίτι τη δική σας φιάλη.

Λεωφόρος Αθηνών-Χαλκίδας, Μαλακάσα, Τ/22950-98.814

Μπαρμπα-Βασίλης, Μικροχώρι Καπανδριτίου

Κλασική περίπτωση εξοχικής ταβέρνας, σε απόσταση ιδανική από την Αθήνα για να πεις ότι έκανες και τη βόλτα σου, πήρες τον αέρα σου και επέστρεψες σύντομα και καλοταϊσμένος. Πήραμε τζατζίκι με πυκνό γιαούρτι σακούλας, τηγανόψωμα που έρχονται φουσκωτά σαν τούρτα στο τραπέζι, ωραίες πατάτες, μακριές, σφιχτές, ντούρες. Μας άρεσε η συκωταριά στο τηγάνι, το ψήσιμο στη χοιρινή αλλά και τα υπέροχα παϊδάκια κότας. Για χάρη τους παραλίγο να κάναμε αβαρία στα φοβερά αρνίσια παϊδάκια.

Σπύρου Πολυχρόνη, Μικροχώρι Καπανδριτίου, Τ/22950-56.025

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες της παλιάς Αθήνας, βγαλμένες από ελληνική ταινία15 ταβέρνες της παλιάς Αθήνας, βγαλμένες από ελληνική ταινία

Αυλή του Κανελλά, Καλλιθέα

Στη γειτονιά με τα προσφυγικά, κοντά στη Σκρα. Χωροταξικά υπάρχει κάποιο μπέρδεμα, στη γωνία λειτουργεί σουβλατζίδικο, ενώ λίγα μέτρα πιο μέσα είναι η αυλή, που κλείνει με αλουμινοκατασκευή τον χειμώνα. Στα καλύτερά του είναι το καλοκαίρι, γιατί εκτός από το φαγητό ζεις και την ατμόσφαιρα: σαν βόλτα στις φτωχογειτονιές του ’60. Εδώ θα έρθετε για τα παϊδάκια, το κοντοσούβλι, τη χοιρινή μπριζόλα και τη γάλακτος. Αν ζητήσετε, θα σας ετοιμάσουν και τυλιχτά σουβλάκια.

Σοφοκλέους 161Β και Σινώπης, Καλλιθέα, Τ/210-95.90.659

Στέλιος-Χωριάτικη Ταβέρνα, Άλιμος

Λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια. Η κουζίνα και οι σούβλες είναι στο βάθος κι έτσι τα ρούχα σας δεν θα μυρίσουν τσίκνα. Στον κατάλογο θα βρείτε όλα τα γνωστά ορεκτικά, περίπου δέκα σαλάτες, εξαιρετική φέτα από τον Τσατσούλη στη Βυτίνα και μεγάλη ποικιλία από κρεατικά. Κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι σε διάφορα κομμάτια, στη σούβλα ή στη σχάρα, μέχρι και πανσέτα αγριογούρουνο. Το αρνί στη σούβλα ήταν λουκούμι, το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος σούπερ νόστιμο, η αρνίσια συκωταριά στα κάρβουνα ένας απίθανος μεζές, όπως και το κοντοσούβλι, καλοψημένο και κομμένο σε λεπτές φέτες. Έχουν διαθέσιμα και λίγα εμφιαλωμένα κρασιά.

Λ. Ιωνίας 198, Άλιμος, Τ/210-98.19.014

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Low budget

Για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Άλιμος

Καλλιθέα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών