
30'
προετοιμασία
15' τηγάνισμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 16-18Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μελιτζανοκεφτέδες καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά.
- Αυτό το κάνουμε όχι τόσο για να ξεπικρίσουν, όσο για να μη ρουφήξουν πολύ λάδι μετά.
- Τις ξεπλένουμε, τις πιέζουμε με τα χέρια, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, και τις κόβουμε σε όσο πιο μικρούς κύβους μπορούμε.
- Μετά πιέζουμε με δύναμη τους κύβους μελιτζάνας μέσα στις παλάμες μας, ώστε να στεγνώσουν καλά.
- Τους βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις ντομάτες, την πιπεριά, τα μυρωδικά, το σκόρδο, το αυγό, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το τυρί και στο τέλος το μετρημένο αλεύρι, ανακατεύοντας.
- Πρέπει το μείγμα να πλάθεται. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Όταν κάψει, πλάθουμε μέτριους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε ελαφρώς και τους τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Tους βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Τρώγονται ζεστοί.
- Συνοδεύουμε με κρύο πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και άνηθο ή χόρτα βραστά.
Ροζέ, αλλά από Tempranillo.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.