1 ώρα
προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάζουμε τους βλιτοκεφτέδες με πατάτα, σφέλα και γραβιέρα, πρώτα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό, για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε ζεστές και τις λιώνουμε καλά με πιρούνι ή με πρες πουρέ.
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματίζουμε για 6-8 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε και, όταν κρυώσουν λίγο, τα ψιλοκόβουμε.
- Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, την ντομάτα, τα αυγά, τα τυριά, το παξιμάδι, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να φτιάξουμε ένα σχετικά ομοιόμορφο μείγμα.
- Πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους και τους αλευρώνουμε.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να φτάσει τα 2 εκ. και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους αλευρωμένους κεφτέδες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους τακτικά μέσα στο λάδι.
- Στραγγίζουμε τους βλιτοκεφτέδες με πατάτα, σφέλα και γραβιέρα σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.