ΕΞΟΔΟΣ

Ρεσιτάλ στο Μετς: Μάς συστήθηκε ως εστιατόριο γλυκού και τρέξαμε να δοκιμάσουμε

Το ολοκαίνουργιο καφέ-ζαχαροπλαστείο σερβίρει δημιουργικά και παραδοσιακά γλυκά σε παλιακά μεταλλικά πιατάκια και φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης στο Μετς.

06.09.2022| Updated: 17.10.2022
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
Ρεσιτάλ στο Μετς: Μάς συστήθηκε ως εστιατόριο γλυκού και τρέξαμε να δοκιμάσουμε

Την παλιά συνήθεια της εξόδου για γλυκό θέλει να αναβιώσει το Ρεσιτάλ, το καφέ-ζαχαροπλαστείο που μόλις άνοιξε στην οδό Αναπαύσεως, στο Μετς. Στο «καθιστό», σε παλιακά ανοξείδωτα, μεταλλικά πιατάκια θα σας σερβίρουν δημιουργικά, εστιατορικά γλυκά που στήνονται την ώρα της παραγγελίας αλλά και ένα εντελώς παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο ή ένα αυστριακό Κάιζερσμαρν για πρωϊνό.

Το σκηνικό

Δεν θα δείτε σερβιτόρους να κυκλοφορούν με κολλαριστά πουκάμισα και γιλέκα αλλά θα πάρετε την μια δόση από το παρελθόν. Η επιγραφή, τα σερβίτσια, οι ομπρελίτσες που κρατάνε σκιά στα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, η μεγαλοπρέπεια του ονόματος βοηθάνε προς αυτή τη κατεύθυνση. Από την άλλη, θα συναντήσετε έναν χώρο με την χαρακτηριστικά ποπ σφραγίδα του Studiomateriality, της σχεδιαστικής ομάδας που υπογράφει πολλούς instagram friendly χώρους εστίασης της πόλης.

Πίσω από μια κουρτίνα με γαλαξιακό μοτίβο βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα από την οποία βγαίνουν τα πρωτότυπα γλυκά του Ρεσιτάλ. Ο pastry chef, Δημήτρης Γεωργόπουλος, μαζί με την ομάδα του ετοιμάζουν κρέμες, φλαμπάρουν μπανάνες ή βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε πιάτα με κομψά στησίματα μπροστά στα μάτια των πελατών. Δίπλα στην ανοιχτή κουζίνα θα δείτε και μια μικρή βιτρίνα με επιλεγμένα γλυκά που μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαϊμάκι, αγάπη μου: Τα αθηναϊκά μαγαζιά με το πιο νοσταλγικό παγωτόΚαϊμάκι, αγάπη μου: Τα αθηναϊκά μαγαζιά με το πιο νοσταλγικό παγωτό

Τον χώρο του ζαχαροπλαστείου έχει επιμεληθεί η σχεδιαστική ομάδα του Studiomateriality

To Ρεσιτάλ στο Μετς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καλύτερες σοκολατίνες στην ΑθήναΟι καλύτερες σοκολατίνες στην Αθήνα

Τι τρώμε λοιπόν εδώ;

Το πρωί, γλυκό. Το μεσημέρι, γλυκό. Και για το σπίτι, επίσης γλυκό. Ο κατάλογος χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τρία γλυκά που προτείνονται για το ξεκίνημα της μέρας και ταιριάζουν ωραία με τον καφέ, πέντε γλυκά βιτρίνας τα οποία είναι διαθέσιμα για κατανάλωση επί τόπου αλλά μπαίνουν εύκολα και σε κουτάκι για το σπίτι και, τέλος, την κατηγορία «βραδινό» στην οποία θα συναντήσετε τα πιο τεχνικά περίπλοκα και εντυπωσιακά στημένα πιάτα, όπως για παράδειγμα την «κρύα σούπα» -ένα κονσομέ από φρούτα του δάσους με φινανσιέ φυστίκι, σπιτικό παγωτό φυστίκι και κομμάτια μαρέγκας με ελαφρύ άρωμα τριαντάφυλλου.

Ο pastry chef, Δημήτρης Γεωργόπουλος στην ανοιχτή κουζίνα

Με μια πρώτη δοκιμή αποκτήσαμε μια προτίμηση για τα γλυκά που σερβίρονται εντός του καταστήματος, αν και τα της βιτρίνας έχουν και εκείνα τις στιγμές τους (βλ. το γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν με τρία διαφορετικά είδη βουτύρου, συμπεριλαμβανομένου του κλαριφιέ, ή την μους μαστίχας με πραλίνα σουσαμιού και ντακουάζ καρύδι). Αν περάσετε από το Ρεσιτάλ αξίζει να καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια και να παραγγείλετε κάποιο από τα γλυκά που δεν ενδείκνυνται για μεταφορά στο σπίτι.

Όπως εξηγεί και ο Λεωνίδας Δεληγιάννης, ένας από τους εμπνευστές του Ρεσιτάλ, θα δοκιμάσετε «δημιουργική ζαχαροπλαστική χωρίς γραμμές». «Ως καταναλωτής παρατηρούσα πως στην Αθήνα μπορεί κανείς να βρει είτε γαλλική ζαχαροπλαστική είτε ελληνικές συνταγές δοσμένες με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια. Σκεφτόμουν πως θα ήθελα να μπορώ να πάω σε ένα μαγαζί και να φάω κάτι πιο εστιατορικό, κάτι με περισσότερη φαντασία. Κάνουμε και παραδοσιακές συνταγές αλλά η ιδέα ήταν ένα κατάστημα με διαφορετική ζαχαροπλαστική ταυτότητα απ’ τα υπόλοιπα» λέει ο ίδιος. Ο παιδικός του φίλος και ζαχαροπλάστης Δημήτρης Γεωργόπουλος (με προϋπηρεσία σε fine dining εστιατόρια και αστεράτα ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Αυστρίας) ήταν αυτός που ανέλαβε να κάνει την ιδέα πραγματικότητα.

«Στόχος μας είναι να βρει ο κόσμος ξανά την εμπιστοσύνη που έχασε από πολλά ζαχαροπλαστεία, με τα μείγματα, τις έτοιμες σκόνες κ.τ.λ. Επίσης θα ήθελα σταδιακά να μπορέσω να πατήσω σε περισσότερα ελληνικά στοιχεία για τις συνταγές μου» σημειώνει ο Γεωργόπουλος ενώ ετοιμάζει μια διαφορετική πορτοκαλόπιτα με σορμπέ λουίζας, τζελ από φρούτα, μπισκότο από πορτοκάλι-αμύγδαλο και γιαούρτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της ΑθήναςΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της Αθήνας
Η Κρεμακότα, μια φίνα κρέμα με ξεχωριστή υφη. Αρωματίζεται με πορτοκάλι, βανίλια και πικραμύγδαλο

Το γαλακτομπούρεκο του Ρεσιτάλ φτιάχνεται με τρία είδη βουτύρου

Σοκολάτα με πηχτή, φρέσκια σαντιγί

Πίνουμε κάτι;

Στο Ρεσιτάλ σερβίρουν αλκοολούχα ποτά, στην πιο απλή και απέριττη μορφή τους ενώ το για το κομμάτι του καφέ φροντίζει ο barista Γιώργος Σισμάνης ο οποίος έχει επιλέξει ένα blend ιταλικού ψησίματος στο οποίο περιλαμβάνεται η σπάνια ποικιλία Jamaica Blue Mountain. Εκτός από τις συνηθισμένες παρασκευές πειραματίζεται και με πιο «γαστρονομικές» ιδέες με βάση τον καφέ όπως έναν παγωμένο αμερικάνο-«υποβρύχιο» με γλυκό βανίλια από τον Αργουδέλη ή έναν εσπρέσο που σερβίρεται με φρέσκια ζαμπαγιόνε στο πλάι, κατά τα ιταλικά πρότυπα.

Η ζεστή σοκολάτα (από μείγμα κουβερτούρας ION και σοκολάτας Valrhona) σερβίρεται με μια πηχτή, φρέσκια σαντιγί, αρωματισμένη με λικέρ μανταρίνι. «Βάζουμε λίγο Mandarine Napoléon, το λικέρ μανταρίνι που πιθανότατα θα βρεις αν ανοίξεις το ντουλάπι της γιαγιάς σου. Πάνω απ’ τη ζεστή σοκολάτα βγάζει τη γεύση και τα αρώματά του» αναφέρει ο ίδιος.

Τάρτα με λάιμ, ρόδι και πραλίνα φυστικιού

Για καφέ στο Ρεσιτάλ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μαγαζιά που μας λείπουν: 15 άνθρωποι της πόλης θυμούνταιΤα μαγαζιά που μας λείπουν: 15 άνθρωποι της πόλης θυμούνται

Το top5 μας

Κρεμακότα

Μια φίνα κρέμα, ανάμεσα σε κρέμα καραμελέ και πανακότα (εξ ου και το όνομα). Μια σιγοψημένη κρέμα φλαν με γεύσεις και αρώματα από βανίλια, πικραμύγδαλο και πορτοκάλι. Σερβίρεται με καραμέλα από τόφι πορτοκαλιού και μπαλσάμικο, μαζί με ελάχιστη αποξηραμένη βιολέτα. Ένα από τα πιο κομψά και ιδιαίτερα γλυκά που έχουμε δοκιμάσει τελευταία.

Καιζερσμάρν

Ένα υβρίδιο βελούδινου πάνκεικ και αυγών scrambled. Μια παραδοσιακή αυστριακή συνταγή που δεν συναντάμε συχνά στην Αθήνα. Στο Ρεσιτάλ το σερβίρουν με πουρέ μήλου και κόκκινα φρούτα.

Βάσκικη τάρτα

Προσοχή, όχι τσίζκεικ. Μια αμυγδαλένια τάρτα με κονφί μαυροκέρασου και τραγανό μπισκότο βουτύρου για στολίδι. Ταιριάζει τέλεια με τον καφέ.

Γαλακτομπούρεκο

Σχετικά άγλυκη κρέμα και τραγανό, καλοσιροπιασμένο φύλλο. Φτιάχνεται με τρία διαφορετικά είδη βουτύρου, ένα εκ των οποίων είναι το ghee.

Μπανάνα φλαμπέ

Δεν έρχονται τυλιγμένες σε φλόγες (μικρή απογοήτευση) αλλά νοστιμισμένες με πράσινο πιπέρι, πάσιον φρουτ, παγωτό βανίλια και κάρδαμο. Ελαφρύ, ρετρό και λαχταριστό.

Ρεσιτάλ

Αναπαύσεως 15, Μετς, Αθήνα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών