ΑΓΟΡΑ

Οι καλύτερες σοκολατίνες στην Αθήνα

Να ’χαμε τώρα μια σοκολατίνα. Αλλά ποιά; Γυρίσαμε παλιά και νέα ζαχαροπλαστεία της πόλης, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τις 11 πιο νόστιμες σοκολατίνες της Αθήνας.

26.10.2021| Updated: 31.12.2022
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Οι καλύτερες σοκολατίνες στην Αθήνα

Η ανώτερη σοκολατίνα είναι εκείνη που φανταζόμαστε την ώρα που μας πιάνει μανία για γλυκό αλλά κανένα ζαχαροπλαστείο δεν φαίνεται να υπάρχει τριγύρω. Την πλάθουμε όλοι κάπως στο μυαλό μας- με την πυκνότητα της κρέμας ή της μους ακριβώς όπως μας αρέσει, όσο «τουβλάκι» ή «σύννεφο» την θέλουμε, με την ιδανική για τον καθένα ισορροπία γλυκιάς και bitter αίσθησης. Και ενώ σοκολατίνες υπάρχουν πολλές, σπάνια ερχόμαστε κοντά σ’ αυτή τη μία, την αρχετυπική που κάνει ταυτόχρονα τσεκ σε όλα τα κουτάκια.

Μετά από έρευνα στις βιτρίνες των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας που φτάνουν όσο γίνεται πιο κοντά σ’ αυτό το ιδεώδες. Δοκιμάσαμε τις ρετρό με τις παχιές, θελκτικές ροζέτες και τις επιγραφές από γλάσο (το κερασάκι στην κορυφή, προαιρετικό), φάγαμε και απ’ τις άλλες που μοιάζουν με γυαλιστερά μπιζουδάκια και πήραμε γεύση απ΄τις πιο μοντέρνες και «αρχιτεκτονικές». Η γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γαστρονόμου ανέδειξε τελικά νικήτριες τις παρακάτω έντεκα αθηναϊκές σοκολατίνες:

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κοσμικόν, Ασημακόπουλος (πάνω), Μπόζας (κάτω), Αθηναία, Παπαπαρασκευάς, La Maison, Despina, Dimitris Economides (πάνω), Μικέ (κάτω), Pastry Family, Désiré

Αφοί Ασημακόπουλοι

Την ξέρω αυτή τη σοκολατίνα απ’ έξω κι ανακατωτά. Την κερνάω στον εαυτό μου μια στις τόσες για να με ευχαριστήσω. Μετράει κοντά 24 χρόνια στις βιτρίνες των Ασημακόπουλων. Θεωρώ πως είναι η απόλυτη σοκολατίνα, ένα αριστούργημα που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σχολές ζαχαροπλαστικής. Τρώγεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, εκτός ψυγείου ένα τεταρτάκι, για να έχει τη σωστή υφή: μους αφράτη αλλά με γερή κορμοστασιά, βουτυράτη με πρώτης τάξης βούτυρο, λιώνει στο στόμα αλλά δεν εξαφανίζεται, μένει η επίγευσή της στη μνήμη του ουρανίσκου. Είναι ντυμένη με κακάο και τρίμματα σοκολάτας για να τη γνωρίζεις μες στο πλήθος. Ν. Μ.
– Τιμή: 3,70 € / τμχ
Χαριλάου Τρικούπη 82, Τ/210-36.10.092

Dimitris Economides

Το ότι ένας ζαχαροπλάστης ο οποίος ασχολείται κατεξοχήν με τη γαλλική ζαχαροπλαστική αποφασίζει να καταπιαστεί με το είδος της σοκολατίνας αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του γλυκού αυτού. Δεν τη λέει σοκολατίνα, βέβαια, αλλά Σοκολάτα Βενεζουέλα. Ας πούμε ότι πρόκειται για μια new age σοκολατίνα, που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον «παλιακό» κέρασμα των καφέ-ζαχαροπλαστείων, όπου έδιναν ραντεβού τα ζευγάρια των 60s, με τα φινετσάτα γλυκά της σύγχρονης υψηλής ζαχαροπλαστικής. Η δημιουργία του Δημήτρη Οικονομίδη, λοιπόν, αποτελείται από ένα μπισκουί σοκολάτας ως βάση (δηλαδή ένα λεπτό μπισκότο αντί για τις γνώριμες στρώσεις από σιροπιασμένο παντεσπάνι), μους από πολύ πικρή σοκολάτα 72% κακάο και στο τέλος επικάλυψη από γκανάς πικρής σοκολάτας. Στην ουσία είναι μια ωδή στο πικρό. Η αίσθηση στο στόμα είναι πιο μπίτερ και από μπίτερ και είναι ένα γλυκό που απευθύνεται στους πιο σκληροπυρηνικούς της σοκολάτας. Η νουγκατίν με σπασμένα κομματάκια από κόκκους κακάο που περιέχει προσθέτει μια αναπάντεχη τραγανή πινελιά, έτσι για την έκπληξη! Χ. Τ.
– Τιμή: 5,40 € / τμχ

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 210-67.55.000 

La Maison

Dimitris Economides (πάνω), Despina (κάτω)

Μικέ

Κλασική σε όψη, νομίζεις ότι θα φας μια τυπική σοκολατίνα αλλά σε διαψεύδει. Στην ουσία παντρεύει δύο αγαπημένα γλυκά, τη σοκολατίνα με τη σεράνο. Αποτελείται από τρεις στρώσεις από γενναία σιροπιασμένο παντεσπάνι, με ευδιάκριτο το άρωμα του κονιάκ. Ανάμεσά τους απλώνεται μια γενναία ποσότητα απαλής, αφράτης κρέμας σεράνο, η οποία έχει ως βάση την ιταλική μαρέγκα και την σοκολάτα – συνήθως μπίτερ αλλά εδώ επιλέγουν σοκολάτα γάλακτος. Παραδόξως, το αποτέλεσμα δεν είναι υπερβολικά γλυκό. Από πάνω καλύπτεται με ένα γλάσο μπίτερ σοκολάτας και στολίζεται λιτά με μια απλή ροζέτα από σαντιγί σεράνο. Είναι μια ωραία πάστα αλά παλαιά για όσους αναπολούν τα γλυκά της παλιάς Αθήνας, για όσους θέλουν να βρουν το νήμα με τις γεύσεις του παρελθόντος. Χ. Τ.
– Τιμή: 3 € / τμχ

Δημ. Σούτσου 9, Πλατεία Μαβίλη, Τ/210-64.63.091

Παπαπαρασκευάς

Για τις πασίγνωστες καριόκες πήγα, αλλά όταν είδα αυτές τις λεπτοκαμωμένες παστούλες φυσικά δεν προσπέρασα. Μακρόστενο σχήμα με διακόσμηση ρετρό – μια τροφαντή «πινελιά» με ραβδωτό κορνέ και κερασάκι μαρασκίνο. Το γλάσο είναι πυκνό, θαμπό αλλά γλυκούτσικο, και από κάτω είναι στημένη η μους σοκολάτας γάλακτος με πραλίνα αμυγδάλου πάνω σε λεπτό παντεσπάνι, διακριτό σε κάθε κουταλιά. Γλυκιά πάστα, μια δεσποινίς του γάλακτος. N. Δ.
– Τιμή: 2,60 € / τμχ

Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, Τ/ 210-8980220

Pastry Family

Τετράγωνη, βαριά, στολισμένη με μια μαύρη σφιχτή ροζέτα από γκανάς. Στολίδι όμορφο που σαφώς τρώγεται, μια μπουκιά σοκολάτας εκπληκτικά πυκνή. Κάτω από το σκούρο γλάσο της κλασικής σοκολατίνας τους (έχουν κι άλλη, μια μπίτερ με καραμέλα) η μους είναι ανοιχτόχρωμη καστανή, σφιχτούτσικη, τόσο που μπορεί να σταθεί το κουτάλι πάνω της. Οι μικρές κυψέλες στην υφή δείχνουν υψηλή τεχνική και ιδανική ενσωμάτωση των λιπαρών. Είναι αρωματισμένη με cherry, πιθανότατα στο παντεσπάνι, το οποίο είναι λεπτό, ξανθωπό, σχεδόν χάνεται στην κουταλιά. Είναι πάστα για όσους δεν συμπαθούν την ψωμένια υφή των παντεσπανιών. Εξαιρετική λιπαρότητα, που κάνει μακριά την επίγευσή της. Ν. Δ.

– Τιμή: 4 € / τμχ

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/ 210-7210987

Παπαπαρασκευάς

Μπόζας

Μπόζας

Ο Μπόζας είναι ένα ζαχαροπλαστείο ορόσημο στην περιοχή της Κυψέλης, δεν υπήρχε σπίτι τη δεκαετία του ’70 που να μην προμηθευόταν γλυκά από εκεί. Η φήμη του διατηρείται μέχρι σήμερα ιδιαίτερα για τα ρετρό γλυκά του, όπως η πάστα αμυγδάλου και φυσικά η σοκολατίνα. Η σοκολατίνα είναι πλούσια και σε γεύση και σε εμφάνιση, αρκετά μεγάλη σε μέγεθος και κομμένη έτσι ώστε το εσωτερικό των στρώσεων να είναι εμφανές. Η κρέμα φτιάχνεται από σαντιγί και κιγιέ (ιταλική μαρέγκα) και το παντεσπάνι είναι ζουμερό και νόστιμο αφού είναι ποτισμένο με μπόλικο σιρόπι κονιάκ. Η κρέμα από σαντιγί που στολίζει την κορυφή του γλυκού ενισχύει τη ρετρό ομορφιά του. Μ. Π.
– Τιμή: 2 € / τμχ

Κέρκυρας και Παξών, Κυψέλη, Τ/210.8211107

La Maison

Το La Maison το θυμάμαι από τότε που ήμουν μικρή γιατί στα γενέθλιά μου η τούρτα ήταν πάντα από εκεί και ήταν πάντα σοκολατίνα. Δεν θυμάμαι αν η σοκολατίνα είναι ακριβώς η ίδια με τότε, σίγουρα όμως είναι υπέροχη και σε γεύση και σε εμφάνιση. Στρογγυλή με γυαλιστερό γλάσο και ένα φρουτάκι (φραμπουάζ ή μπλούμπερι) στην κορυφή για στολισμό. Η κρέμα είναι πολύ γευστική, αρκετά αφράτη και ισορροπημένη. Η περιεκτικότητα του κακάο είναι στο 60%, έτσι δεν είναι ούτε μπίτερ αλλά ούτε και πολύ γλυκιά. Η έκπληξη σε αυτή τη σοκολατίνα είναι το τραγανό παντεσπάνι στη βάση της (φεγιεντίνη από πραλίνα) που προσθέτει μία ιδιαίτερη υφή στην πάστα. Μ. Π

– Τιμή: 2,80 € / τμχ

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-7006518

Αθηναία

Ένα συνοικιακό ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1967 στη Νέα Κυψέλη και φημίζεται για τα ποντικάκια και τις πάστες σοκολατίνας. Η σοκολατίνα ήταν ένα από τα πρώτα γλυκά που άρχισαν να φτιάχνουν στο ζαχαροπλαστείο και η συνταγή παραμένει ίδια από τότε. Μία νόστιμη πάστα φτιαγμένη με κρέμα από σοκολάτα μπίτερ, με στρώσεις από φρέσκο απολαυστικό παντεσπάνι, ποτισμένο με σιρόπι ποτού, καλυμμένη με γκανάζ μπίτερ σοκολάτας. Μία λιτή και απέριττη σοκολατίνα με χαρακτηριστικό, το γραμμένο με άσπρη κρέμα όνομα του ζαχαροπλαστείου, μία ιδέα που κρατάει από τότε που πρωτοέφτιαξαν την πάστα. Μ. Π

Τιμή: 2,10 € / τμχ

Πριγκιπονήσσων 12, Νέα Κυψέλη, Τ/210-6464297

Désiré

Μπορεί το περιβάλλον να είναι ρετρό (βλ. έτος ιδρύσεως 1962) και η ίδια η κατηγορία «σοκολατίνες» τρυφερά παλιακιά όμως αυτό το γλυκό από το Désiré είναι στην ουσία του σύγχρονο, ισορροπημένο, με δουλεμένες αναλογίες. Ανάλαφρο αλλά με βαθύ σοκολατένιο χαρακτήρα. Επίσης είναι και πάντα ολόφρεσκο. Θα το διακρίνετε από την σεράνο γιατί σε αντίθεση με την τελευταία βγαίνει σε κυλινδρικό σχήμα. Η ανατομία του: δύο στρώσεις μους σοκολάτα διαχωρισμένες με δύο στρώσεις σκουρόχρωμο παντεσπάνι, ποτισμένο με λίγο κονιάκ. Το καλύπτουν ολόκληρο με ευχάριστα μπίτερ γκανάς σοκολάτας και το πασπαλίζουν με λίγο κακάο. Περιμετρικά στη βάση για στολίδι λιγα κομματάκια σοκολάτας. Γ. Π.

– Τιμή: 3,60 € / τμχ

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

Κοσμικόν

Εδώ μιλάμε για μια σοκολατίνα-«ντάμα»: πληθωρική, στολισμένη, με μπόι. Εκεί που λόγω εμφάνισης υποθέτεις περίσσια γλύκα σε διαψεύδει με την πηχτή, γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας. Πρόκειται για την παραδοσιακή πατισερί κατσαρόλας- δύο παχουλές στρώσεις που όμως δεν θα σε λιγώσουν. Τις (τρεις παρακαλώ) στρώσεις παντεσπάνι στο Κοσμικόν τις ποτίζουν με λικέρ που φτιάχνουν μόνοι τους και αφού στήσουν το κορδωτό γλυκό το ενισχύουν με αρκετή γκανάς, σοκολατένιες ροζέτες αλλά και πολλή τρούφα (για μενα το μόνο μειονέκτημα σ’ αυτή τη σοκολατίνα το οποίο ωστόσο παραβλέπω επειδή ταιριάζει με το look). Γ. Π.
Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγ. Νικόλαος, Τ/210-86.49.124 / Χρυσοστόμου Σμύρνης 69, Aγ. Ελευθέριος, Τ/210.20.23.350 / Αγ. Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677 / Ιερά Οδός 335, Αγ. Μαρίνα, Τ/210-544.7828 / Πλατεία Βάσως Κατράκη 6,

– Τιμή: 2,50 € / τμχ

Γλυφάδα, Τ/210-89.43.919 / Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.86.337

Despina

Το κατάστημα βγάζει τουλάχιστον άλλες τρεις σοκολατίνες αλλά η Domori είναι η αγαπημένη μου. Όπως δηλώνει και το όνομά της, έχει ως βάση της τη γνωστή ιταλική σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο. Η μους πικρούτσικη και απαλή, το διαχωριστικό παντεσπάνι λεπτό, περισσότερο προς το υγρό παρά το ψωμένιο, με κάποιες τραγανές εκπλήξεις. Η τσαχπινιά στην κορυφή του γλυκού είναι ένα τραγανό μπισκουί από ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, αρκετά διακριτικό ώστε να μην σε αποσπά από την απόλαυση του κεντρικού θέματος. Γ. Π.

– Τιμή: 3,80 € / τμχ

Λ. Πεντέλης 54, Βριλήσσια, Τ/210-60.95.178 / Κ. Παλαιολόγου 8, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.52.442 / Μεσογείων 378, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.10.668 / Π. Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.95.582 / Πλ. Αγίας Σοφίας, Β. Γεωργίου 83Α, Γλυφάδα, Τ/210-96.80.757 κ.α.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών