ΑΓΟΡΑ

Καϊμάκι, αγάπη μου: Τα αθηναϊκά μαγαζιά με το πιο ωραίο νοσταλγικό παγωτό

Με βύσσινο ή χωρίς; Όπως και αν το προτιμάτε, ιδού πού μπορείτε να βρείτε το πιο μαστιχωτό, το πιο γαλατένιο καϊμάκι στην Αθήνα.

01.07.2022| Updated: 28.06.2024
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα Food styling: Άσπα Κουλύρα
Καϊμάκι, αγάπη μου: Τα αθηναϊκά μαγαζιά με το πιο ωραίο νοσταλγικό παγωτό

Ψάχνοντας το «καϊμάκι» των παγωτών καϊμάκι περάσαμε από ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα και γαλακτοπωλεία της Αθήνας και αναζητήσαμε μάστορες που έχουν εξασκηθεί στην τέχνη του μαστιχωτού, νοσταλγικού παγωτού. Πλούσια αρώματα, ιδιαίτερη «τραβηχτή» υφή και αναμνήσεις πάνε πακέτο με το old school κέρασμα των ελληνικών καλοκαιριών. Σε αντίθεση με το kaymak, την άγλυκη κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, το παγωτό καϊμάκι γίνεται με σαλέπι και, ορισμένες φορές, μαστίχα. Στο πρώτο είναι που οφείλει και την χαρακτηριστική του υφή – την απολαυστική κρέμα που σχεδόν μασιέται. Με βύσσινο ή χωρίς, η επιλογή είναι δική σας.

Στάνη Κουντούρα

Στην πλατεία Κοραή, δίπλα στο Δημαρχείο του Πειραιά και σχεδόν απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, στέκει το παλιό πειραιώτικο γαλακτοπωλείο. Στα τραπέζια του δίνουν ραντεβού οι συνταξιούχοι από νωρίς το πρωί για ελληνικό καφέ, πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στις κυρίες που κατεβαίνουν για ψώνια στον πεζόδρομο της Σωτήρος που καταλήγει στο Πασαλιμάνι. Το βράδυ παρέες έρχονται για να πιουν τη μπίρα τους ενώ τα πιτσιρίκια παίζουν μπάλα στην πλατεία. Καλά όλα αυτά, αλλά σπάνια θα έρθεις στη Στάνη και δεν θα δοκιμάσεις το καϊμάκι της για το οποίο φημίζεται. Πυκνό, υπέροχα κρεμώδες, μαστιχωτό όπως πρέπει, έχει το ανεπαίσθητο λουλουδάτο άρωμα του σαλεπιού, το πιο έντονο της μαστίχας, χωρίς όμως να κουκουλώνει αυτό του ωραίου πρόβειου γάλακτος. Το σερβίρουν και με σιρόπι βύσσινο και αμύγδαλο, ενώ αν θέλετε να κάνετε μεγαλύτερη «αλητεία» ζητήστε το με λουκουμάδες, με εκμέκ ή με κανταΐφι. Έξοχο και το παγωτό γιαούρτι, το οποίο γίνεται επίσης με σαλέπι και έχει την ίδια μαστιχωτή υφή. Χ.Τ.

Ιάκωβου Δραγάτση 10, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235

Désiré

Απέναντι από τις προθήκες με τις σοκολατίνες, τις μπισκοτοκαρδούλες και τις Saint Honoré, το καλοκαίρι εμφανίζεται στο Désiré και το ψυγείο με τα παγωτά. Στο ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί στο ίδιο σημείο της Δημοκρίτου από το 1962 φτιάχνουν ωραίο παρφέ και κρέμα με φυσική βανίλια αλλά το αγαπημένο μου είναι το καϊμάκι τους, μαστιχωτό και δροσιστικό, όπως πρέπει. Η συνταγή έχει πρόβειο γάλα, ελληνικό σαλέπι και μαστίχα Χίου που μοσχοβολάει χωρίς να καλύπτει όμως εντελώς τις υπόλοιπες γεύσεις. Όποιος θέλει το συνοδεύει με σπιτική συμπυκνωμένη βυσσινάδα από το γυάλινο μπουκαλάκι με την χειρόγραφη ετικέτα. Δεν περιέχει τίποτε άλλο πέρα από φρέσκα βύσσινα, ζάχαρη και νερό, είναι λίγο λιγότερο πηχτή από το κλασικό σιρόπι και ταιριάζει τέλεια με το παγωτό. Γ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Αθήνα, Τ/ 210-36.32.333

Tillas

Κάθεσαι σε ένα από τα τραπέζια της πλακόστρωτης αυλής στο πίσω μέρος του μαγαζιού, που είναι σπαρμένη με πολλών λογιών δέντρα, και ένα γυάλινο ποτηράκι με παγωτό, κρεμώδες, σούπερ μαστιχωτό, σούπερ ευωδιαστό δεν αργεί να προσγειωθεί μπροστά σου. Με το απαραίτητο σιροπάτο γλυκό κουταλιού βύσσινο από πάνω και φρεσκοψημένα αμύγδαλα (εντάξει, αν το προτιμάς, το παίρνεις και σκέτο). Το καϊμάκι, που το φτιάχνουν με πρόβειο γάλα, που το νιώθεις, όπως και το σαλέπι, παρότι την πρωτοκαθεδρία έχει η (φυσική) μαστίχα Χίου, είναι… θεσμός από το 1964 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το ζαχαροπλαστείο στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας. Και είναι δικαίως φημισμένο. Άμα θέλεις ενισχύεις με μια μπάλα το έξοχο εκμέκ τους, με την πλούσια πολίτικη κρέμα και το τριμμένο φιστίκι από πάνω, είναι δυνατό ντουέτο – γεμίζει το στόμα σου αρώματα. Α.Σ.

Ελ. Βενιζέλου 10, Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.14.077

Γεώργιος Γαλυφιανάκης

Ο Μηνάς Γαλυφιανάκης, γιος του ιδρυτή του παλιού ζαχαροπλαστείου, Γιώργου Γαλυφιανάκη, έχει πάρει τόσο σοβαρά το θέμα «παγωτό» που έχει αποκτήσει όνομα και δικαίως. Ξέρει με όλες τις λεπτομέρειες τη συμπεριφορά κάθε πρώτης ύλης, φτιάχνει παγωτά που πλάθονται τέλεια σε μπάλα χωρίς κρυστάλλους και χωρίς να είναι κοκαλωμένα, τα φτιάχνει από το μηδέν δίχως το παραμικρό ετοιματζίδικο υλικό και στα σερβίρει αυστηρά σε θερμοκρασία από -15 έως -18°C. Το παγωτό καϊμάκι το φτιάχνει με βιολογικό αγελαδινό γάλα, ηπειρώτικο σαλέπι που το έψαξε με πολλή προσοχή για να βρει αυτό της καλύτερης ποιότητας και κανέλα Κεϋλάνης. Η υφή του, σπάνια: ελαστικό, πυκνό, ψωμωμένο, λιώνει τέλεια στο στόμα, θαύμα. Β.Κ.

Λ. Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, Τ/ 22990-76.692, Λ. Μεσογείων 398 & Αιγ. Πελάγους, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-60.08.669

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦίλινγκς: Το νέο ζαχαροπλαστείο που συζητιέται στο ΠαγκράτιΦίλινγκς: Το νέο ζαχαροπλαστείο που συζητιέται στο Παγκράτι

Στάνη

Στη Στάνη φυλάνε για το καϊμάκι τους πρόβειο γάλα από ζώα που βοσκάνε βαλσαμόχορτο. Το προτιμάνε όπως λένε για τα αρώματά του. Στον ίδιο τόπο που τριγυρνούν τα αιγοπρόβατα, δηλαδή τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας με τα τρεχούμενα νερά, τα πλατάνια και τα έλατα, μαζεύουν οι ίδιοι τα λουλούδια του σαλεπιού για να τα επεξεργαστούν, να τα αποξηράνουν και να φτιάξουν την πούδρα που θα δέσει και θα αρωματίσει το παγωτό. Ευπρόσδεκτα άγλυκο, μαστιχωτό σε υφή και λίγο γυαλιστερή όψη που θυμίζει αμυδρά λιωμένα marshmallows. Η ελαφριά γεύση μαστίχας οφείλεται στο αιθέριο έλαιο μαστίχας Χίου που προμηθεύονται από τον συνεταιρισμό του νησιού. Γ.Π.

Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637

La Maison-Fine Pastry

Το παγωτό φυστίκι και σοκολάτα που φτιάχνουν στο La Maison μου αρέσουν πολύ. Το καϊμάκι τους πρόσφατα το δοκίμασα. Είναι φτιαγμένο με φυσική μαστίχα Χίου, σαλέπι και δύο διαφορετικά γάλατα. Πέρα από πρόβειο, γάλα που το παίρνουν από τα Αγροκτήματα Κιθαιρώνα, έχει και λίγο βουβαλίσιο – για αυτό έχει πιο ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα. Είναι αρωματικό και νόστιμο, γαλατένιο, κρεμώδες, το μόνο που μου έλειψε λίγο είναι η μαστιχωτή υφή, που όσο να ‘ναι τη θέλεις στο καϊμάκι. Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο ζαχαροπλαστείο της Καλλιθέας λέω να δοκιμάσω και το παγωτό κιουνεφέ – με βάση τη ρικότα, κανταΐφι σιροπιασμένο και φυστίκι Αιγίνης, ακούγεται ωραία περίπτωση. A.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

Maxim

Στο μικρό αυτό πολίτικο ζαχαροπλαστείο οι συνταγές, οι τεχνικές και συχνά οι πρώτες ύλες έρχονται από την Πόλη ή τα βάθη της Ανατολίας κι ευφραίνουν ουρανίσκους και καρδιές. Ο Κώστας Αντωνιάδης, Πολίτης γέννημα-θρέμμα, εκτός από τσουρέκια, καζάν ντιμπί, χαλκαδάκια, μπακλαβάδες και πολλά-πολλά ακόμη γλυκά to die for, μαστορεύει κι ένα θαυμάσιο, πυκνό παγωτό καϊμάκι με σαλέπι ελληνικό ή πολίτικο, αγελαδινό ελληνικό γάλα και υφή που οφείλεται στο καλό χέρι, όπως τα περισσότερα από τα γλυκά του Maxim. Ό,τι θέλει δούλεμα και ζύμωμα σε τούτο το μαγαζί, οφείλεται στο μαγικό χέρι και ξεχωρίζει. Αυτό το παγωτό αγαπά την απλότητα στο σερβίρισμα, έλα όμως που του πάνε τρέλα τα σιροπιαστά με φυστικάκι, η πορτοκαλόπιτα αλλά και το εκμέκ… Β.Κ.

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.24.603

Κούτρας

Είναι ωραία στάση ο Κούτρας για ένα δροσιστικό παγωτάκι μέσα στη μέρα και λογικά θα ήταν ακόμη πιο ωραία όταν άνοιξε το 1958 στην ήσυχη Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη. Και τώρα όμως έχει τη χάρη του και ας γίνεται ο κακός χαμός στην πολύβουη σήμερα λεωφόρο με τα τραμ, τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν το σκηνικό. Μου αρέσει να κάθομαι σε ένα από τα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο και να παραγγέλνω το καϊμάκι που τόσο ωραία φτιάχνει η μαστόρισσα κύρια Χρύσα στο εργαστήριό τους. Μου το σερβίρουν σε μεταλλικό πιατάκι με ένα ποτήρι παγωμένο νερό στο πλάι. Ο χρόνος σταματάει για λίγο όταν τρώω την πρώτη μπουκιά από το ιδανικά μαστιχωτό παγωτό με την ωραία υφή που φτιάχνεται με 100% πρόβειο γάλα, σαλέπι και μπόλικη μαστίχα – υπερισχύει το άρωμά της αλλά του πάει. Το τρώω όλο πριν καν προλάβει να λιώσει. Άλλες φορές το παραγγέλνω με κάποια από τα παραδοσιακά γλυκά όπως πορτοκαλόπιτα ή εκμέκ και άλλες με γλυκό του κουταλιού βύσσινο – όνειρο!

Ελευθερίου Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη, Τ/ 210-93.33.331

Αφοί Ασημακόπουλοι

Υπόλευκο, με ίνες και φουλ «τραβηχτή» υφή, το παγωτό καϊμάκι στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης φτιάχνεται με φρέσκο πρόβειο γάλα από μικρές φάρμες στα Σπάτα, τούρκικο σαλέπι και ελάχιστη κανέλα. Επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν μαστίχα για να μη κρύψουν τη γεύση του σαλεπιού και το σερβίρουν με λίγο καρύδι. Στους Ασημακόπουλους θα βρείτε και μια πολύ δημοφιλή τούρτα παγωτό με βάση σιροπιασμένης καρυδόπιτας, το ίδιο παγωτό καϊμάκι, καραμέλα και μπόλικα καρύδια. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπαμπάδες με ρούμι: η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της ΑθήναςΜπαμπάδες με ρούμι: η ιστορία τους και οι 12 καλύτεροι της Αθήνας

Βάρσος

Παιδική αθωότητα σε μπολάκι σερβίρουν τα καλοκαίρια στον Βάρσο. Αν και συνήθως πάμε για κρέμα-σοκολάτα-φράουλα (με αυτή τη σειρά προτίμησης), το καϊμάκι του είναι από τις σταθερά δημοφιλείς γεύσεις. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες που γίνονται με βάση το αγελαδινό γάλα γι΄αυτήν χρησιμοποιούν πρόβειο. Αφού το καλοβράσουν με σαλέπι (μαστίχα δεν βάζουν στο μείγμα) ετοιμάζουν ένα πλούσιο, μεστό παγωτό. Σερβίρεται στα χαρακτηριστικά μεταλλικά σκεύη με το λογότυπο του μαγαζιού στο χερουλάκι και, για όποιον το επιθυμεί, συνοδεύεται από το δικό τους γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή/και αμύγδαλο. Μπορείτε να το ζητήσετε και ως συνοδευτικό του εκμέκ. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Django gelato

Από τις πιο παλιές γεύσεις του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη -το φτιάχνει τα τελευταία 12 χρόνια- και από αυτές που έχουν διανύσει ίσως το μεγαλύτερο δρόμο για να βρουν τη σημερινή μορφή τους. Δεν παίρνω όρκο ότι θα είναι και η τελική, γιατί ο γνωστός τζελατιέρης δεν εφησυχάζει ποτέ. Η δική του βερσιόν βασίζεται στην παραδοσιακή τεχνική του ντοντουρμά που θέλει επίμονο ανακάτεμα του γάλακτος με το σαλέπι σε δύο φάσεις, πριν το μείγμα καταψυχθεί και αμέσως μετά. Αυτό το δεύτερο ανακάτεμα ή ζύμωμα είναι και το πιο σημαντικό, για να χάσει το καϊμάκι τον αέρα του και να γίνει ελαστικό και μαστιχωτό. Αυτή την εποχή το φτιάχνει με αγελαδινό γάλα, το χειμώνα με αιγοπρόβειο. Χρησιμοποιεί σαλέπι από έναν παραγωγό της Φλώρινας, μαζί με δάκρυα μαστίχας και ανθόνερο Χίου κι έτσι το καϊμάκι του αποκτά μια λουλουδένια δροσιά. Επειδή το σερβίρει σε πιο υψηλή θερμοκρασία από το σύνηθες, δίνει την εντύπωση ότι είναι λιγότερο μαστιχωτό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σερβίρει δε με μαρμελάδα σύκο από την εταιρεία Ήδιστον και χοντροκομμένο φυστίκι, γιατί κάπου είχε διαβάσει ότι στην Ελλάδα έτσι σέρβιραν παλιά το καϊμάκι, προτού το σύκο θεωρηθεί λαϊκό και αντικατασταθεί από το βύσσινο. Κι όλο αυτό το βαφτίζει πολύ επιτυχημένα ανατολίτικο καϊμάκι ή persian cream ως φόρο τιμής στους Πέρσες που πρώτοι το ανακάλυψαν. X.T.

Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029 

Χαρά

Η Χαρά είναι θεσμός και το καϊμάκι της λόγος για να πάει κάποιος στα Πατήσια. Τις συνταγές για τα πολίτικα γλυκά και παγωτά έφερε από την Κωνσταντινούπολη το 1922 η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών Αριστέα. Το καϊμάκι τους τόσο νόστιμο, μαστιχωτό και αρωματικό που γίνεται εθιστικό, για αυτό μάλλον σερβίρεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: Αρχικά το ίδιο το παγωτό βγαίνει σε δύο εκδοχές, το απλό και με βουβαλίσιο γάλα. Το βουβαλίσιο μπαίνει και στο θρυλικό Σικάγο του – δύσκολα βρίσκεις πιο νόστιμο Σικάγο στην Αθήνα. Το εκμέκ με καϊμάκι είναι ίσως το πιο διάσημο γλυκό τους, υπήρχαν εποχές που το συζητούσε όλη η Αθήνα και φυσικά το πληθωρικό, old school rocky, πάστα σοκολατίνα με καϊμάκι βουβαλίσιο, σαντιγί, σος σοκολάτας και αμύγδαλο. Μ.Π.

Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, Τ/ 210-22.87.266

Δημητρίου

Εδώ πρέπει να ξέρεις ένα πράγμα, ότι οι πρώτες ύλες είναι οι καλύτερες και πρωτίστως το γάλα, αφού η οικογένεια Δημητρίου έχει παράδοση στα γαλακτοκομικά από το 1969. Το παγωτό καϊμάκι το παρασκευάζουν από τρία είδη γάλακτος (αιγοπρόβειο και αγελαδινό), με προσθήκη σαλεπιού που του δίνει αυτή τη μοναδικά μαστιχωτή υφή. Το άρωμα της μαστίχας Χίου είναι διακριτό. Με βάση το παγωτό καϊμάκι φτιάχνουν και παγωτό εκμέκ, με κομμάτια από σιροπιασμένο τσουρέκι (ειρήσθω εν παρόδω, το τσουρέκι τους είναι εκπληκτικό) και ρίπλα από πάστα φυστικιού. Αθηναϊκός εξωτισμός! Εξαιρετικό επίσης το παγωτό γιαούρτι και το παγωτό φυστίκι. Ισχυρή σύσταση και για το παγωτό βανίλια που εδώ παρασκευάζεται με τον τρόπο των Ιταλών, δηλαδή με κρόκους. Όλα με συνταγές της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου. Χ.Τ.

Δημ. Γούναρη 35, Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049 / Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164 / Ζησιμοπούλου 93, Π. Φάληρο, Τ/211-18.20.687 / Φιλολάου 87, Παγκράτι, Τ/211-18.21.582 / Σικίνου 18 & Λέλας Καραγιάννη, Κυψέλη, Τ/211-41.86.245 κ.α. (Περισσότερες διευθύνσεις καταστημάτων στο galaktopoleio.gr)

Μπακογιάννης

Γαλακτοπωλείο-θησαυρός. Όσοι λατρεύουν τη γεύση του γάλακτος, το γιαούρτι και τις κρέμες αξίζει και παραξίζει να βγουν από τον δρόμο τους για να βρεθούν στον Μπακογιάννη της Ηλιούπολης. Έξω από το δύο επί τρία μαγαζάκι που βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1954 μαζεύονται σταθερά ουρές για το απίστευτο γιαούρτι με την πιο βουτυράτη πέτσα ever, τις κρέμες και τα ρυζόγαλά του. Ο κύριος Γιάννης φτιάχνει και παγωτό, δυό τρεις γεύσεις μόνο που λάμπουν στην απλότητά τους. Κρέμα, σοκολάτα, φράουλα (για ενάμιση μήνα όταν το φρούτο είναι στα καλύτερά του) και ένα καϊμάκι με αρώματα συγκλονιστικά. Για την παρασκευή του χρησιμοποιεί το ίδιο εξαίσιο πρόβειο γάλα με το οποίο γίνονται τα γιαούρτια, σαλέπι και φυσική μαστίχα Χίου. Θα μυρίσετε και θα νιώσετε τη μαστίχα αλλά στην επίγευση θα καταλάβετε την αγνή γεύση του γάλακτος. Πυκνό όμως χωρίς πολλές ίνες, δροσιστικό, με ποιότητα άλλης εποχής. Διαθέσιμο όλο τον χρόνο εκτός από την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που το γαλακτοπωλείο κλείνει ακολουθώντας τον φυσικό κύκλο (το καλοκαίρι είναι περίοδος αναπαραγωγής και ζευγαρώματος των ζώων και το γάλα λιγοστεύει). Γ.Π.

Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Ηλιούπολη, Τ/210-97.36.971

*Ευχαριστούμε το Plegma Shop για τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε κάτι στα γρήγορα πριν ή μετά το θερινό σινεμά στο κέντροΠού τρώμε κάτι στα γρήγορα πριν ή μετά το θερινό σινεμά στο κέντρο

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Ηλιούπολη

Κηφισιά

Νέα Σμύρνη

Ομόνοια

Πατήσια

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT