ΕΞΟΔΟΣ

Monzù: Η Ιταλία του Γιάννη Λιόκα είναι λίγο διαφορετική

Στο εστιατόριο της Κηφισιάς ο ταλαντούχος σεφ παρουσιάζει μια ραφινάτη και νόστιμη δική του προσέγγιση στην ιταλική κουζίνα, που χωράει και λίγη Ελλάδα.

18.02.2022| Updated: 24.03.2023
Monzù: Η Ιταλία του Γιάννη Λιόκα είναι λίγο διαφορετική
Monzù: Η Ιταλία του Γιάννη Λιόκα είναι λίγο διαφορετική
Στα δωμάτια της σάλας του κηφισιώτικου αρχοντικού η ατμόσφαιρα είναι ζεστή

Στο μενού συναντά κανείς πίτσες και ζυμαρικά αλλά και πιάτα με ψάρι ή κρέας

Η burrata με πράσα κονφί, κραμπλ από ψωμί στα κάρβουνα, salciccia και σάλτσα verde

Το νεοκλασικό της Κηφισιάς όπου στάθμευε κάποτε η βασιλική οικογένεια πηγαίνοντας προς το Τατόι έχει φιλοξενήσει αρκετά εστιατόρια. Ο τελευταίος ένοικος, εδώ και ενάμιση χρόνο, είναι το Monzù. Έτσι αποκαλούσαν οι Ιταλοί του Νότου τους Γάλλους αρχικά, Ιταλούς αργότερα, εκπαιδευμένους στη γαλλική κουζίνα μάγειρες που δούλευαν στα σπίτια της ναπολιτάνικης και σιτσιλιάνικης αριστοκρατίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Το «monsieur» δυσκολεύονταν να το προφέρουν. Το εσωτερικό είναι όμορφο και φιλόξενο. Το παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα, τα γύψινα στα ταβάνια, τα τοπία κι οι εικόνες φαγητού στα σκαλιστά κάδρα δένουν με κάποια πιο σύγχρονα στοιχεία στα δωμάτια. Κάποιοι βέβαια προτιμούν την κλεισμένη τώρα το χειμώνα βεράντα, που βλέπει στο πράσινο του κήπου.

Monzù: Η Ιταλία του Γιάννη Λιόκα είναι λίγο διαφορετική
Στην πολύ δημοφιλή τα καλοκαίρια βεράντα μπορεί πλέον κανείς να καθίσει και το χειμώνα
Ο Γιάννης Λιόκας βλέπει την ιταλική κουζίνα με τη δική του ματιά

Ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος έχει βρεθεί στο παρελθόν δίπλα σε γνωστούς Ιταλούς σεφ όπως ο Αndrea Berton και ο Elio Sironi, έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει επιτυχημένα σε πολλά ταμπλό, όμως στην ιταλική και εν γένει στη μεσογειακή κουζίνα είναι αναμφισβήτητα στο στοιχείο του, κάτι που φαίνεται σαφώς κι εδώ. Περνάει από το προσωπικό του φίλτρο χαρακτηριστικές συνταγές, ιταλικές και (κάποιες) γαλλικές τεχνικές και τελευταία και ελληνικά υλικά φροντίζοντας, παρά τις παραλλαγές και τις ανανεωτικές ιδέες, ο ιταλισμός να παραμένει διακριτός.

Η Kermes και η Verde

Το βούτυρο του Ιδρύματος Τοσίτσα με το κατσικίσιο τυρί και το πέστο μυρωδικών που εμφανίζεται παρέα με προζυμένιο ψωμί σίκαλης, φοκάτσα και κρατσανιστά flatbreads βάζει τα ελληνικά προϊόντα στο παιχνίδι από την αρχή. Οι πίτσες, με τη νόστιμη λεπτή ζύμη και το ελαφρά καψαλισμένο σε σημεία στεφάνι έχουν κι αυτές τη «δόση» τους. Η Verde, παρότι δεν είναι η πλέον δημοφιλής, είναι για μένα η πιο ξεχωριστή: τα τραγανά μπροκολάκια, το σπανάκι και το ελαφρά καψαλισμένο από τη φωτιά αγκιναράκι δένουν θαυμάσια με τις φλοίδες κρητικής γραβιέρας σπηλιάς. Στην Kermes ‒παίρνει το όνομά της από τη φάρμα στην Πελοπόννησο που τους προμηθεύει το «χαμόν» από iberico ελληνικής εκτροφής‒ το εν εν λόγω αλλαντικό, συνδυάζεται με μοτσαρέλα, κυανό (ένα ελληνικό κατσικίσιο «μπλε» τυρί), ραντίτσιο και φέτες από «σαλάμι» σύκου. Κι αυτή είναι ωραία, λίγο παραπάνω λιπαρή όμως. Την επόμενη φορά λέω να δοκιμάσω και την πιο πικάντικη Diavola. Από ό,τι είδα, ο σεφ της βάζει κερκυραϊκό σαλάδο.

Ο μαύρος χοίρος σκεπάζεται με τσάτνεϊ καπνιστής πανσέτας και μύρτιλα σε ζύμωση

Την ψητή σελινόριζα που μοιάζει με οσομπούκο την είχα πρωτοσυναντήσει στο ίδιο εστιατόριο γεμιστή με ραγού από μοσχάρι γάλακτος. Τώρα που δεν έχει καθόλου κρέας, μου άρεσε εξίσου. Το περίβλημα, σαν να λέμε το κόκκαλο, γεμίζεται με κρέμα από άγρια χόρτα και μανιτάρια κι η κρέμα γραβιέρας σπηλιάς της δίνει ένταση. Το κυανό επιστρέφει στο πλούσιο σε γεύση ριζότο κολοκύθας, με πικάντικη σάλτσα από nduja – τα φουντούκια του πάνε πολύ, τόσο που σχεδόν θέλεις να ζητήσεις κι άλλα. Όσο για τα λιγκουίνι, με ζωμό γαρίδας αρωματισμένο με σαφράν και ταρτάρ γαρίδας Αμβρακικού είναι μια διαφορετική, θαυμάσια λιτή και ραφινάτη γαριδομακαρονάδα.

Η «πανακότα» στο Μοnzu φτιάχνεται από πρόβειο γιαούρτι

Περνώντας στο πεδίο του κρέατος, ο τρυφερός μαύρος χοίρος, που καλύπτεται από τσάτνεϊ καπνιστής πανσέτας και μύρτιλα σε ζύμωση και συνοδεύεται από ψητά παντζάρια, πίκλες παντζαριού και πουρέ από παστινάκη, ένα πιάτο πλούσιο σε εναλλαγές υφών και γεύσεων, με καπνιστά και γήινα στοιχεία και νότες γλυκύτητας και οξύτητας, αποτυπώνει μια πιο πληθωρική πλευρά του σεφ, που ποντάρει με διάφορους τρόπους στη νοστιμιά. Το μοντέρνο, αποδομημένο τιραμισού, που σερβίρεται με παγωτό εσπρέσο, γράφει ωραίο φινάλε, ακολουθώντας και αυτό το στιλ της κουζίνας. Ακόμη σε ένα πιο μοντέρνο ιταλικό, δεν γίνεται χωρίς τιραμισού.

Monzù

Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά
  • Τηλέφωνο: 210-62.00.495
  • Ωράριο: Τρίτη έως Σάββατο: 18:00 - 02:00 Κυριακή: 12:00 - 18:00. Δευτέρα κλειστά.
  • Κόστος: περίπου 35-45 ευρώ ανά άτομο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Pizza

Εστιατόρια

Αθήνα

Κηφισιά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών