Το όνομα φαλάφελ προέρχεται από την αραβική λέξη Μelfelfel που σημαίνει «καυτερό, πικάντικο». Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Φαίνεται πως πατρίδα τους είναι η αρχαία Αίγυπτος και ήταν γνωστά ήδη από την εποχή των Φαραώ. Από εκεί διαδόθηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Φαλάφελ ή ταμίες, κουκιά ή ρεβύθια;

Στην Αλεξάνδρεια είναι γνωστά ως φαλάφελ (ή φελέφελ), ενώ στην υπόλοιπη Αίγυπτο τα λένε ta’ameya (ταμίε ή εξελληνισμένα ταμίες). Τα αυθεντικά φαλάφελ φτιάχνονται με φούλια, ένα είδος μικρού σε μέγεθος και ανοιχτόχρωμου κουκιού που ευδοκιμεί στα παχιά αιγυπτιακά χώματα. Από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας τα φαλάφελ ταξίδεψαν βορειότερα, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπου τα κουκιά και τα φούλια αντικαταστάθηκαν σταδιακά με ρεβύθια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι είναι αυτοί οι ταμίες που τρώγονται στην Τράπεζα;Τι είναι αυτοί οι ταμίες που τρώγονται στην Τράπεζα;

Σήμερα θεωρούνται ένα αυθεντικό αραβικό πιάτο αν και οι Ισραηλινοί το παρουσιάζουν ως δικό τους, εθνικό street food. Κι αυτό γιατί οι Υεμενίτες μετανάστες στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, τη δεκαετία του 1950, έφεραν μαζί τους τη συνταγή και έφτιαχναν φαλάφελ με τα διαθέσιμα ρεβύθια για να κερδίσουν τα προς το ζην, με αποτέλεσμα τα φαλάφελ να καθιερωθούν στο Ισραήλ ως τοπικό πιάτο, σε μια προσπάθεια της χώρας να δημιουργήσει ένα εθνικό συνταγολόγιο. Αυτή η οικειοποίηση είναι λογικό να έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους που βλέπουν εδώ μία ακόμη μείωση μέχρις εξαφάνισης της δικής τους πολιτιστικής-γαστρονομικής κληρονομιάς.

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Οι παραλλαγές

Αν και η συνταγή φαλάφελ, λοιπόν, αφορά τραγανούς και αρωματικούς κεφτέδες με βασικά συστατικά τα ρεβύθια ή τα κουκιά, οι οσπριοκεφτέδες είναι συνηθισμένο πιάτο, με πολλές παραλλαγές, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια συνταγή διαρκώς εξελισσόμενη, σηκώνει άφθονες μικρές και μεγάλες μεταλλάξεις, ιδιαίτερα δημιουργικές. Το ταχίνι, το κύμινο και ο άφθονος φρέσκος δυόσμος που προσδίδει χαρακτηριστικό ζωηρό πράσινο χρώμα, παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα βασικά υλικά, ωστόσο οι διαφορετικές εκδοχές περιέχουν καυτερές πράσινες πιπεριές, μείγματα μυρωδικών, ψητές κόκκινες γλυκές πιπεριές, ακόμη και πατάτα ή γλυκοπατάτα. Το σερβίρισμά τους άλλωστε διαφέρει από περιοχή σε περιοχή: αλλού μπαίνουν μέσα σε αφράτες πίτες σαν τις κυπριακές ή σε τραγανές αραβικές, αλλού σερβίρονται με ψητές μελιτζάνες και αλλού λούζονται με ντοματένιες ή γιαουρτένιες σάλτσες.

Τα φαλάφελ είναι τελικά μια συνταγή που γεννήθηκε στην Αίγυπτο, είναι ένα καθαρά αραβικό φαγητό εξελίχθηκε όμως σε πιάτο μιας ολόκληρης περιοχής και όχι μόνον μίας συγκεκριμένης χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα φαλάφελ του Ιμπραήμ στην πλατεία ΒάθηςΤα φαλάφελ του Ιμπραήμ στην πλατεία Βάθης

10 συνταγές για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα φαλάφελ στο σπίτι

Σας δίνουμε 10 μοναδικές συνταγές για λαχταριστά, πεντανόστιμα, κρατσανιστά φαλάφελ. Κλασικά αλλά και πιο εναλλακτικά, από ρεβύθια ή κόκκινες φακές, συνοδεύονται με χούμους, ταραμοσαλάτα ή με σος γιαυρτιού.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών