15' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 35'

Υλικά

Τεμάχια: 15-20

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τα κλασικά φαλάφελ στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αδειάζουμε (ωμά) στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το σκόρδο και το τσίλι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν (δεν θέλουμε να γίνουν πουρές).
  3. Ρίχνουμε το κύμινο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε λίγο μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Αδειάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  5. Πλάθουμε το μείγμα σε οβάλ κεφτέδες (σαν τα σουτζουκάκια).
  6. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά στην επιφάνεια.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα

  1. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο τις αραβικές πίτες (για περίπου 2 λεπτά).
  2. Μοιράζουμε σε κάθε πίτα τα φαλάφελ, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, όσο ταχίνι και όσο γιαούρτι θέλουμε, τυλίγουμε και σερβίρουμε τα φαλάφελ.

Αναζητήστε σε ενημερωμένες κάβες κάποια από τα ιδιαίτερα κρασιά του λιβάνου για να συνοδεύσετε τα φαλάφελ σας. Ιδανικά, λευκά, φρέσκα και τραγανά κρασιά από Chardonnay, semillon, sauvignon blanc. Κι αν επιμένετε ελληνικά, αναζητήστε τα κρασιά σας στον δραμινό αμπελώνα και είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών