
40'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για 20-25 τμχ.Για την ταραμοσαλάτα
Για τα φαλάφελ
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ταραμοσαλάτα
- Ρίχνουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το ψωμί και το λεμόνι στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και σχετικά υδαρής κρέμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.
Για τα φαλάφελ
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ, ρίχνουμε και το σκόρδο και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
- Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα κρεμμυδάκια, το ταχίνι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα σφιχτό μείγμα που να πλάθεται (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 - 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη επιπλέον).
- Πλάθουμε 20 - 25 φαλάφελ (κεφτέδες κάπως πλακέ).
- Σε ένα πιάτο βάζουμε το ρεβιθάλευρο και «περνάμε» κάθε φαλάφελ μέχρι να καλυφθεί καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις), για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Σερβίρουμε τα φαλάφελ με την ταραμοσαλάτα ή κόβουμε τις πίτες στη μέση, τις αλείφουμε με ταραμοσαλάτα και γεμίζουμε με 3 - 4 φαλάφελ την καθεμιά και σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.