ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες με καρυδοσκορδαλιάΑγκινάρες με καρυδοσκορδαλιά

Ιδανική συνταγή για όσους αποφεύγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους απλώς αρέσκονται στα όσπρια και δη στα φαλάφελ. Τρώγονται ευχάριστα κρύα, έχουν ελάχιστο σκόρδο και μπόλικο ταχίνι και ίσως είναι από τους λίγους τρόπους για να δελεάσουμε τα παιδιά να φάνε ρεβίθια (!).
Οι μερακλήδες πρέπει να φτιάξουν οπωσδήποτε και τη συνοδευτική ταραμοσαλάτα.

40' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 20-25

Για την ταραμοσαλάτα

Για τα φαλάφελ

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ταραμοσαλάτα

  1. Για να φτιάξουμε τα φαλάφελ με ταραμοσαλάτα, ξεκινάμε με την ταραμοσαλάτα και ρίχνουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το ψωμί και το λεμόνι στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Βάζουμε τη σόδα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και σχετικά υδαρής κρέμα.
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.

Για τα φαλάφελ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ, ρίχνουμε και το σκόρδο και τα χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
  3. Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα κρεμμυδάκια, το ταχίνι και τη φρυγανιά και ζυμώνουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα σφιχτό μείγμα που να πλάθεται (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 - 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη επιπλέον).
  4. Πλάθουμε 20 - 25 φαλάφελ (κεφτέδες κάπως πλακέ).
  5. Σε ένα πιάτο βάζουμε το ρεβιθάλευρο και «περνάμε» κάθε φαλάφελ μέχρι να καλυφθεί καλά. Τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  6. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τα φαλάφελ (σε δόσεις), για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  9. Σερβίρουμε τα φαλάφελ με την ταραμοσαλάτα ή κόβουμε τις πίτες στη μέση, τις αλείφουμε με ταραμοσαλάτα και γεμίζουμε με 3 - 4 φαλάφελ την καθεμιά και σαλάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ταραμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών