15'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Μ’ ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσάνι μιας-μιας αγκινάρας από τις εξωτερικές ίνες. Αφαιρούμε τα φύλλα από κάθε αγκινάρα μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά. Κόβουμε με το μαχαίρι την κορυφή τους και μ’ ένα κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι που υπάρχει στο κέντρο. Κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε την κόβουμε στα δύο και τη βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσει.
- Βάζουμε τις αγκινάρες να βράσουν σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέσα στην κατσαρόλα και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό όπου έβρασαν οι αγκινάρες.
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα καρύδια, το μουλιασμένο ψωμί, τα σκόρδα, αλάτι, ξίδι και το λάδι και τα δουλεύουμε όλα μαζί να γίνει μια κρέμα. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν οι αγκινάρες. Πρέπει να προσέξουμε και το ξίδι. αν είναι πολύ δυνατό, θα χρειαστεί λιγότερο, γι’ αυτό ξεκινάμε βάζοντας λίγο και ελέγχουμε. Το ίδιο και για το αλάτι.
- Για να σερβίρουμε, βάζουμε στο κέντρο της πιατέλας τη σκορδαλιά και ολόγυρα τακτοποιούμε τις βρασμένες αγκινάρες.
- Στολίζουμε με ελιές μαύρες και ψιλοκομμένο άνηθο.